ENGLISH
KURDÎ
bianet
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
biamag
Sayfa 61
EŞYALARIN BELLEĞİ - 4
Eşarp
Eşarp, türban, yazma, tülbent… Her kullanımına uygun olarak adlandırılmışlar. İlk etapta doğa koşullarından korunmak için kullanılmaya başlanmış olan eşarplar zamanla dini bir anlam kazanmış. Günümüzde dini anlamının yanında modaya da konu olmakta.
12 Haziran 2021
Hicran Cengiz
Metin Aktaş’tan “Burseya Dağı” ve “Dilsiz”
İşte ben Metin Aktaş’ın romanlarını; paragrafları sayfalarca ara vermeden uzunca olsa da, bölgeye özgü kimi sözcüklerin anlamının peşine düşmeyi istesem de başlayıp bitirerek merakla okuyorum.
12 Haziran 2021
Şeyhmus Diken
AVRUPA’DAKİ BAŞARILI KÜRT KADINLAR-5
“Şiddet ilişkilerimizin ve arzularımızın dört bir yanında”
Arazo ‘öteki kadının’ hikayesini değil, ‘kadının’ hikayesini anlatıyor. Sevgilisi, kocası, babası, patronu, flörtü ya da sokaktaki herhangi bir adam tarafından duygusal ya da fiziksel şiddete, istismara uğrayan kadınlar, taşıdıkları kimliklere bulundukları coğrafyaya göre farklı mı hissediyorlar ki?
12 Haziran 2021
Özlem Belçim Galip
“ÇEVRİMİÇİ SERGİLER YENİ BİR KATMAN”
Sanat yazarı Akar- Akgün: Her emeğin bir karşılığı olmalı
Unlimited Publications Genel Yayın Yönetmeni Merve Akar - Akgün “sanat yazarı nasıl olmalı?" sorusunu net yanıtlıyor: "Sanat yazarı, tamamıyla subjektif olmalı."
12 Haziran 2021
Buse Özsümer
YAYINCILIK ÜZERİNE
“Bu devirde kitabevi mi açılır?”
Emre Aydın Editör Kitap’ı anlattı: “Kitap sektörünün bakkallarıyız biz, süpermarketlerin gölgesinde onlara direnerek ayakta kalmaya çalışıyoruz.”
12 Haziran 2021
Ekin Deniz Kuzu
Lady Goudie: Nüfusun yüzde 50’si olduğumuzu neden anlamıyorlar?
Birleşik Krallık Lordlar Kamarası üyelerinden Mary Goudie, "İktidardaki kadınlardan neden bu kadar korktuklarını anlayamıyorum" diyor.
12 Haziran 2021
Begüm Zorlu
Yaş ayrımcılığı anayasa ihlali ama…
Anayasa ihlali açık ama herkes, 65 yaşının 1-2 yaş altında olan insanlar dahil sus pus. Oysa herkes bir gün 65 yaşına gelecek ve 64’ten 65’e geçerken hangi yasal gerekçeyle yasaklı bölgeye girdiğini anlamayacak.
12 Haziran 2021
Akın Özçer
Ağlara takılan insanlık
Türkiye, yaşarken her geçen gün daha da zorlandığımız bir ülke haline geliyor. Kastedilen sadece ekonomik ve sosyal zorluklar değil; Türkiyeli kadınlar, Türkiye’de yaşayan ya da yolu bir şekilde Türkiye’den geçen kadınlar artık adlı adınca “cinskırım” tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.
12 Haziran 2021
Günnur Aksakal
Karavan’a (ve Netanyahu’ya?) veda…
Mehmet Aksoy’un “ucube”sini bir nebze andıran eserleriyle dünya çapında ün sahibi olmuş heykeltıraş Dani Karavan Filistin davasında da tavrını koydu.
12 Haziran 2021
Murat Türker
Emek ne zaman görülür, ne zaman görülmez?
‘Ben zekiyim’, ‘ben akıllıyım’, ‘ben yaşam hakkında her şeyi çözdüm’ gibi bir dolu egomuzu besleyen kalıplar, aslında birey olmak konusunda daha çocukluğumuzda bize kapatılan kapıları aralamakta zorlanmaktan kaynaklanıyor.
12 Haziran 2021
Nursel Demir
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
ATÖLYE BİA'DAN
Rober Koptaş "Aras" yayıncılığını anlattı: 28 yıllık bir çank*
Aras Yayıncılık Genel Yayın Yönetmeni Koptaş, "Aras’ın aslında iki yönü var" diyor ve ekliyor: "Türkçe yayınlarla Türkiye’de bu meselelerin daha iyi bilinir olmasını sağlamak ve Batı Ermenicesinin yok oluşuna karşı bir direnç noktası oluşturmak."
12 Haziran 2021
İrem Kopuz
Gecedeyiz ormanda
Raziye Kubat’ın “Gece Uçusu” isimli sergisi, 27 Haziran’a kadar Salı-Cumartesi 11:00-19:00 arası Tophane’de Depo’da ziyarete açık.
12 Haziran 2021
Nil Akat
AVRUPA’DAKİ BAŞARILI KÜRT KADINLAR-4
"İsveç'te herkesin eşit olduğu yalanına inanırız"
Aslen Maraşlı olup 1989'da Stockholm'de doğan Rojda Şekersöz, İsveç'in en parlak genç yönetmenleri arasında gösteriliyor. Rojda sıradışı hikayesini bianet'e anlattı.
5 Haziran 2021
Özlem Belçim Galip
TOPLUMSAL BELLEĞİN GÜCÜ ADINA!
IMBPOƩ: Anlatılmayı bekleyen hikayeler
"İmroz'un toplumsal bellek için kayıt altına alınması ve geleceğe miras bırakılması gerekiyordu Doğu'da yaşananlar, İmroz'da da yaşanmıştı."
5 Haziran 2021
Cansever Avinç
FESTİVALDEN SEÇMELER
Anima, Nosema, Patrida ve diğerleri...
İstanbul Film Festivalinin belgesel yarışmasında yer alan, Ayça Damgacı ve Tümay Göktepe imzalı Patrida benim favorimdi...
5 Haziran 2021
Murat Türker
BİN ADET BASILAN KİTAPLAR...
Yazmak ve okumak mevzuu!
Epey yıllar evvel genç bir dostum evine yemeğe davet etmişti. Evi gayet güzel özenle döşenmişti. Yemekten önce evini dolaştırdı. Ve sordu cevapladım; "Gayet zevkli, ama bir eksiği var"...
5 Haziran 2021
Şeyhmus Diken
"ORADA KONSER VERMEM YASAKTI"...
Dersim'e özlemi Elazığ'da gidermek
Ben Dersim'e gidemeyince Dersimliler bana geliyordu. Onların da katılımıyla komşu kentlerdeki bu konserlerimiz, farklı bir heyecan ve coşku içinde geçiyordu.
5 Haziran 2021
Ferhat Tunç
ÇÜNKÜ DAYANIŞMA YAŞATIR...
Müziksizlik normalleştirilemez!
Dayanışarak 450 günden uzun bir süredir ayakta kalmaya gayret ediyoruz. Olacak; biliyorum, inanıyorum. Müziğin ve müzisyenlerin direnişini içinde yaşadığımız bir filmden aktarıyoruz...
5 Haziran 2021
Özge Ç. Denizci
Doğayı kendi sözünden tanımak: "Doğanın Peşinde"
Çekül Vakfı’nın yayına hazırladığı “Doğanın Peşinde / İstanbul’un Doğal Alanlarına Yolculuk” kitabı, doğa dostu bir arkadaş gibi doğrudan bizimle konuşup İstanbul’un doğal alanlarını ve bu alanlarda gözlemleyebileceğimiz canlıları anlatarak bize yeni bir kapı aralıyor.
5 Haziran 2021
Tansu Pişkin
BİR TOPLUMSAL RAHATSIZLIKLAR SERGİSİ
Karşı Pencere: Gözetleme ve Voyörizm
KOLİ Art Space'in görme, gözetleme ve voyörizm kavramına odaklandığı ikinci sergisi "Karşı Pencere" açılıyor.
5 Haziran 2021
Buse Özsümer
DOSTOYEVSKİ, TOLSTOY, ZOLA...
Kim yazmayı yazı atölyesinde öğrendi ki?
Yazı atölyelerinin, hızla akıp giden ve bu hızın hayatlarımızın temeli olduğu yeni, modern ve cesur dünyamızın bir ürünü olduğunu düşünüyorum. Hız. En önemli şey hız. Hız satıyorlar.
5 Haziran 2021
Ekin Deniz Kuzu
KADININ "HAYIR" DEME HAKKI
Dullar Evi filminden Pink'e
"Pink" filminde avukatın savunması feodal ahlak anlayışını, eril düşüncenin kadına bakışını mahkum eder. Kadınların "Hayır" deme hakkı, Dünya İnsan Haklarının savunulmasıdır.
5 Haziran 2021
Sevim Korkmaz Dinç
EŞYALARIN BELLEĞİ - 3
Ayakkabı
Kaynakların çoğu, ayakkabının tarihçesini eski Mısır’dan başlatır. Eski Mısır’da ayakkabıdan kasıt iki bant ile ayağın üzerinden tutturulmuş sandaletlerdi. Sandalet bu anlamda ayakkabıların ana formunu oluşturan ilk örnek.
5 Haziran 2021
Hicran Cengiz
YENİ SERGİSİ ve HAPİSHANEDE ÜRETMEK ÜZERİNE
Fatoş İrwen: Sizden çalınan hayatınız, bedeniniz ve zaman
Sanatçı Fatoş İrwen, yeni sergisi "Olağan Zamanın Dışında"yı, yaklaşık üç yıl kaldığı Diyarbakır E Tipi Hapishanesini ve içeride üretmeyi anlattı: "İçeride üretmeye karar vermek diye bir şey yok. Karar meselesi değil. Koşullar uygun değil bir kere."
5 Haziran 2021
Ayşegül Özbek
LOREN ELVA ANLATTI
25 şehirden 28 LGBTİ+ yazdı: Gökkuşağından Ezgi’ye mektuplar
Suruç’ta öldürülenlerden Aydan Ezgi Şalcı’nın düşü yarım kalmadı, “Gökkuşağından Ezgi’ye Mektuplar” kitabı Ceylan Yayınları’ndan çıktı.
5 Haziran 2021
Evrim Kepenek
Sekste kuşak farkı
Şu an dünyaya Z kuşağı gençleri hükmederken, Alfa kuşağı çocukluklarını yaşıyor. Yeni nesillerin cinselliğe bakış açısı da cinsel deneyimleri de değişiyor.
29 Mayıs 2021
Pınar Tarcan
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Samatya'da 560 yıllık bir koro: Çok yaşa, daim ol Sahakyan!
"Ailem Sahakyan: Samatya Sahakyan Korosu", Türkiye’nin en eski kilise korosunun kültürel ve sanatsal birikimi ile güncel durumu, koro üyelerinin ve geçmiş hikayeleri üzerine bir belgesel.
29 Mayıs 2021
Ayşegül Özbek
ÇOCUKLAR İÇİN KİTAPLAR VE YAYINEVLERİ
Domingo: Yayın çizgimizin temeli merak
Uzayın derinliği, uçağın ardındaki çizginin sebebi, en fazla kaç dondurma üst üste yenilebilir... Domingo Yayınevi'nden Nilay Gökçe Arayıcı çocuklukta hepimizin her şeyi sınırsız, sonsuz merak ettiğimizi söylüyor.
29 Mayıs 2021
Ayşegül Özbek
KESİN KANIT YOK
COVID-19 laboratuvarda mı üretildi?
Pandeminin başlangıcından bir buçuk yıl sonra, sorular cevaplardan, bilmediklerimiz bildiklerimizden fazla. İlk hastalanan kişinin kim olduğunu bile bilmiyoruz.
29 Mayıs 2021
Nurullah Yıldız
Kirlilikleri açığa çıkarmak için yazanlar
Öyle bir coğrafyanın hem sanığı hem de mazlumu, mağduru ve tanığıyız ki; ölüler diyarından seslenir gibi eli kalem tutan iyi edebiyat örneklerine “tanış” oluyoruz.
29 Mayıs 2021
Şeyhmus Diken
Müziğin sesi gittikçe kısılıyor
Toplumun büyük bir kesimine müzik sektörü emekçileri “hobileriyle uğraşan bir grup insan” gibi gösterilse de iktidar mensuplarının yeğeni olmadığınız sürece bu sektörden edineceğiz gelir, sizi geçim sıkıntısı derdinden kurtarmaya yetmez.
29 Mayıs 2021
Recep Yılmaz
“Coğrafyanın dil üzerinde ciddi bir etkisi var”
Şair Mehmet Özkan Şüküran anlattı: “Gündelik hayatın içinde bir yabancı gibi duran, bulunduğu nesneye, meseleye, yaşadığı bir olaya bir yabancı gözüyle bakan biri herkesten farklı görür.”
29 Mayıs 2021
Kubilay Kaya
1
...
59
60
61
62
63
...
70
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver