ENGLISH
KURDÎ
bianet
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
biamag
Sayfa 278
BONO YAZDI
İrlanda Tarihinden Çıkarılan Dersler
Eğer İrlanda tarihinin bu parçasından dünya için çıkarılacak bir ders varsa o da şu: Olaylar hızla kötüleşebilir, ancak yine de düzelir. Yıllarca yanlış çıkışlar yapılır, derin üzüntüler, geri dönüşler ve en acısı ölümler yaşanır. Ama ileri görüşlüler, risk alabilenler, bizi değişimin yalnızca mümkün değil kaçınılmaz da olduğu o noktaya taşıyabilir.
3 Temmuz 2010
Bono
ŞADİYE DÖNÜMCÜ YAZDI
Bu Film "Kendini Yakalayıp Hapsedenler" İçin
Filmin adı "Orada". Bölük pörçük aile ilişkilerini izlerken kendimi yakaladığım sahne ya da replikler içimi acıtsa da, “Daha anlaşılmayı bekleyen çok şeyin var Şado!” diyerek kendi kendime söylendim büyük, koyu, italik ve altı çizili cümlelerle.
3 Temmuz 2010
Şadiye Dönümcü
İSRAİLLİ YÖNETMEN EYAL SİVAN'LA RÖPORTAJ
Kendi Ablukasını Delen Adam
Sivan, azılı bir muhalif. "Gazze ablukası mücrim bir siyaset. İsrail'in devlet terörünü eleştirebilmek için diğer hükümetlerin de ellerinin temiz olması gerek. İşte bu yüzden onlara değil, insanlara inanıyorum!" diyor.
3 Temmuz 2010
Dora Mengüç
NİHAT HALICI YAZDI
iPhone ve Android'ler İçin 10 Ücretsiz Zayıflama Uygulaması
Akıllı telefonlar, cihazlara yüklenen uygulamalarla akıllı hale geliyor. Android ve iPhone'lar için geliştirilen zayıflama, egzersiz ve antrenman takip uygulamaları, akıllı telefonlara hakkını veriyor. Bu alanda büyük ilgi gören ücretsiz 10 uygulamayı tanıtıyoruz.
3 Temmuz 2010
Nihat Halıcı
SEDAT YAĞCIOĞLU'NDAN
Melankolik Bir Cumartesi Önerisi
Gecenin tüm yorgunluğu, şarabın olanca sarhoşluğu, kederin sonsuz solgunluğunu örtüp üzerine, uyuyacaksan bu gece... Biraz daha umut, biraz daha çaba... Bu melankoliyi, bu arabeski bırakacaksan ardından... Biraz daha umut, biraz daha çaba...
26 Haziran 2010
Sedat Yağcıoğlu
15 GÜNDE 1: İMAJ POLİTİKALARI
Gidiş-Dönüş: İstanbul-Berlin
Taipei'den, Seul aktarmalı İstanbul'a uçmaktayken, arkada uyuyan kocasından kaçıp ayaklarını uzatmak için yan sıraya geçen bir teyze bana dönüp fısıldadı: "Alkıştan önce beni uyandır, pilot iyi sürdü, sallamadı. Ben de el çırpayım..." Kocasıyla 10 günlük Tokyo ziyaretinden dönüyordu...
26 Haziran 2010
Adnan Yıldız
YAVUZ YILDIRIM'DAN
Avrupa Sosyal Forumu İstanbul'da
ASF'nin altıncısı 1-4 Temmuz'da İTÜ Maçka ve Gümüşsuyu kampuslerinde gerçekleştirilecek. Avrupalı hareketlerin ve akvitistlerin buluşma mekanı olan ASF ilk kez AB üyesi olmayan bir ülkede. Forum, Avrupa'nın dört bir yanında toplumsal hareketliliğin durumunu ve geleceğini tartışmak açısından da önem taşıyor.
26 Haziran 2010
Yavuz Yıldırım
NİHAT HALICI YAZDI
iPad'e Alternatif 10 Yeni Tablet Bilgisayar
Apple iPad ile tablet bilgisayarlara yeni bir yorum getirdi. iPad'in başarısı diğer bilgisayar üreticilerini de harekete geçirdi. Tayvan'dan Hindistan'a hangi firma, ne üretiyor? Bu hafta bilgisayar mağazalarını ve Ar-Ge departmanlarını dolaşıyoruz.
26 Haziran 2010
Nihat Halıcı
"Belki Buenos Aires" İngilizce Altyazıyla İnternette
İspanya’dan Arjantin’e, müzisyen Luis Caro’nun yolculuğunu anlatan ödüllü belgesel “Belki Buenos Aires” artık İngilizce altyazıyla, internetten ücretsiz izlenebiliyor. Caro yolculuğunda Plaza de Mayo’nun Cumartesi Anneleri’ne, dünya emek tarihine adını yazdıran Zanon işçilerine uğruyor.
26 Haziran 2010
İNCELEME
Haftanın Dikkat Çeken Eserleri 26 Haziran
Ertuğrul Cenk Gürcün bu hafta "Doğu ve Batı Toplumlarında Çiçek Kullanımı ve Çiçek Sembolizmi"ni ele alan "Çiçeklerin Kültürü"nü ve 'Duygu ve sinema' hakkındaki doktora tezi için araştırma bursuyla bir yıllığına Hindistan'a giden Aylin Sayın'ın "Hindistan Günlüğü"nü ele alıyor.
26 Haziran 2010
Ertuğrul Cenk Gürcan
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
AYSEL SAĞIR'DAN
Poprişçin İstanbul'a Niye Geldi?
Vasilyeviç Gogol, "Bir Delinin Hatıra Defteri"ni (1842), biraz da 21. yüzyıl yoksulları için yazdı. Zira iletişim teknolojisi yaydığı imajlarla bir hayli "deli" yarattı. Herkes kendini kral sanmasa da, birer gol kralı, star sanıyor.
26 Haziran 2010
Aysel Sağır
SIRRI SÜREYYA ÖNDER'LE SÖYLEŞİ
"Savaşın Kazananı Hiç Olmaz; Barış Borcunuzdur!"
Yönetmen ve senarist Sırrı Süreyya Önder "Kürt sorunu", "Demokratik Açılım", "milliyetçilik", "çözümde muhataplık", Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği ve Kahramanmaraş olaylarıyla ilgili yeni filmi üzerine bianet'e konuştu.
26 Haziran 2010
Berivan Tapan
ORAL ÇALIŞLAR'DAN
Rum Yetimhanesi'nin Tuşları Kırık Piyanosu
AİHM’nin Fener Rum Patrikhanesi’ne teslimine karar verdiği gün, Yunanlı gazeteciler ve Adalar Belediye Başkanı ile Rum Yetimhanesi’ne gittik. Bir kenarda piyano duruyordu. Binanın bekçisi Erol, "Tuşları nerede?" sorumuzu şöyle cevapladı: "Ben burada 25 yıldır yaşıyorum, tuşları o zaman da yoktu..."
26 Haziran 2010
Oral Çalışlar
AYŞE HÜR'DEN
Bir Kez Daha "Kürt Meselesi"
Ayşe Hür, "sözün bittiği" daha doğrusu "söz"ün karanlık güçlerce bilinçli olarak bitirildiği bir atmosferde, Kürt milliyetçiliğinin ve Türk milliyetçiliğinin buna verdiği karşılığın 100 yıllık serencamını özetliyor.
26 Haziran 2010
Ayşe Hür
HANİFE TÜRKSEVEN'DEN
"Ev Hanımı" İstihdamın Neresine Düşer Ustam?
"Ev hanımı" sihirli bir sözdür. Erkek egemen sistemin çok sevdiği, kadın olmakla özdeş bir tanımlamadır aslında. Hiç ev işi yapmamış olsan da bütün ev ellerinden geçse de aynı statüye sahipsin: Ev hanımı.
26 Haziran 2010
Hanife Türkseven
AYDA ÖZLÜ ÇEVİK'TEN
Aşk-ı Memnu Savaşı Durdurabilir mi?
Aşk-ı Memnu'nun izlenme başarısı RTÜK'ün yasakçı zihniyetine karşı da izleyicinin bir zaferiydi. "Aile kurumunu temelinden dinamitleyeceğinden" korkulan ve sıkça cezaya, uyarıya mahkum olan diziyi, RTÜK'ün ve Kadından Sorumlu Devlet Bakanı'nın uyarılarına rağmen izleyici sahiplendi.
26 Haziran 2010
Ayda Özlü Çevik
ŞADİYE DÖNÜMCÜ'DEN
Biz Yaşlıyız, Güvenli Bir Çevrede Yaşamak Hakkımız
Biliyoruz sorunlarımızın bazıları bireysel, çoğu toplumsal. Sorunlarımızın bazıları uzun vadede, çoğu kısa vadede çözülebilecek nitelikte. Güvenli bir çevrede yaşayabilmemizi sağlamak hiç zor değil. Bunun için de herkes üzerine düşeni yapmalı. Çünkü biz yaşlıyız ve güvenli bir çevrede yaşamak hakkımız.
26 Haziran 2010
Şadiye Dönümcü
NİHAT HALICI'DAN
En İyi Ücretsiz 10 iPad Uygulaması
Apple, iPhone’un ardından iPad’le de büyük başarı elde etti. Bu yıl içinde dünya çapında 8 milyondan fazla iPad’in satılması bekleniyor. Bu hafta iPad’i iPad yapan uygulamaları inceliyoruz.
19 Haziran 2010
Nihat Halıcı
MUSTAFA SÜTLAŞ'TAN
"Ama Bu Kaza Değil, Düpedüz Cinayet"
Halkevleri Fotoğraf Atölyesi’nden 6 sanatçının fotoğraflarından yapılan röportajlardan oluşan “Madenci kasabasında yıkımın fotoğrafı, Yerüstünden Notlar” başlıklı foto-röportaj kitabı yayınlandı. Oradaki ölümleri görmek ve anlamak yetmiyor. Onun gerisinde olanları da çok iyi kavramak gerekiyor.
19 Haziran 2010
Mustafa Sütlaş
SEDAT YAĞCIOĞLU'NDAN
Çocuklar Özgürleştiğinde, Özgürleşeceğiz Hepimiz...
Görüşlerini, düşüncelerini ciddiye almıyorsunuz bu ülkedeki çocukların... Okulda, evde, sokakta, hayatın hiçbir yerinde onları var etmiyorsunuz... Kentlerinizi, kurumlarınızı, okullarınızı, ailelerinizi çocukları merkeze alacak biçimde oluşturmuyorsunuz... Siz çocukları katmıyorsanız hiçbir yere... Siz o çocukları sevmiyorsunuz...
19 Haziran 2010
Sedat Yağcıoğlu
HÜLYA DURUDOĞAN'DAN
Julia Kristeva: Özgürleştiren Tekillik
Bütün kadınları özgürleştirmek için en etkili ve gerekli yöntemin psikanaliz olduğunu sık sık tekrarladığını fark ediyoruz Kristeva'nın. Memleketimdeki kadınları düşününce "vay halimize!" demekten kendimi alamıyorum...
19 Haziran 2010
Hülya Durudoğan
ŞEYHMUS DİKEN'DEN
Karadeniz'e Git(me)mek!
Her yıl ortalama 200 bin dolayında ve çoğunluğu yoksul Kürtlerden oluşan işçilere "güvenlik politikaları" gerekçe gösterilerek Karadeniz coğrafyasının kapatılması gerçekten vahim. İşçiler bu yıl göçemeyecek.
19 Haziran 2010
Şeyhmus Diken
GÜLSÜM DEPELİ'DEN
Hatırlamak ve Israr
Kırılganlıkla ve tekinsizlikle yoğrulmuş bir toplumsal atmosfer hezeyanında işlenen karamsarlığın nasıl bir ideolojik şiddet türü olduğunu anlamaya çalışıyorum. Umut yitiminin süreklileşmesinin ortaya çıkardığı bir toplumsal incinme midir bu karamsarlığın müsebbibi? Yoksa ütopyamızı kaybetmiş olmak mı acaba bugün bizi cisimsiz kılan? İnadımızı kaybetmiş olmak mı?
19 Haziran 2010
Gülsüm Depeli
ŞADİYE DÖNÜMCÜ'DEN
Kız Çocuğu 18 Yaşını Aile Evinde Görmeli
Zorla ve küçük yaşta evlendirmeler Türk Hukuku ve uluslararası hukukla çelişiyor. Genç yaşta yapılan evlilikler özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çok yaygın. Alt sosyo-ekonomik ailelerin kız çocukları daha fazla evlilik riski altında.
19 Haziran 2010
Şadiye Dönümcü
Hukuk Alanında Akademik Kalite Üzerine Eleştiri
Hukuk fakültesi birinci sınıftan itibaren sorgulayan ve tarafsız eğitimin verilmesi ve bilim insanlarının hukuk ve bilim etiği dersi alması, akademisyenlerin denetlenmesi ve gerekli akademik cezaların verilmesi gerekli.
19 Haziran 2010
Sevil Kaplan
SARPHAN UZUNOĞLU'NDAN
Gazetecilikle Mücadele Kanunu
TMK davalarının hepsi "milli dava" muamelesi görüyor ve sonuçları gözetilmeksizin belirli çevrelerce destekleniyor. Savcılar özellikle bu tip davalarda ideolojik eğilimlerinin gerektirdiği üzere hareket ediyorlar. İrfan Aktan'a verilen ceza son örnek.
19 Haziran 2010
Sarphan Uzunoğlu
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
AYSEL SAĞIR'DAN
Gregor Samsa Nasıl Böcek Oldu?
Franz Kafka’nın Dönüşüm’deki karakteri Gregor Samsa’yla tanıştığımda, birkaç yıldır aynı yolları arşınladığımızı, aynı saatlerde, aynı otobüslere binip, aynı yerde indiğimizi de öğrendim. Ama ne yazık ki, tanışmamızın hemen ardından Samsa böcek oldu. İşe gitmeyip, böcek Gregor’la kırlarda geziyorum artık.
19 Haziran 2010
Aysel Sağır
ALİCE WALKER'DAN
Hiçbir Korumanız Olmayacak
İnsanlığı aşağılayan ve küçük gören her şeyden desteğini çek, bunlardan uzak durmaya çalış ve bunlarla ilişiğini kes. Bunu yapabiliriz. Biz insanlar nihai olarak bütün gücü ellerinde tutanlarız. Bizler, kazanabileceğimize inanmayı hiçbir zaman unutmaması gerekenleriz.
19 Haziran 2010
Alice Walker
ALİ NESİN'DEN
TÜBİTAK Başkanı Sayın Prof. Dr. Nüket Yetiş’e Açık Mektup
Hayatımın iki yılını ve varım yoğum her şeyimi verdim bu Köy'ü kurmak için. Başıma gelmedik bela da kalmadı. TÜBİTAK bu çabalarımdan dolayı beni kutlamak yerine, Köy'de yapılacak olan ve benim de yer aldığım projelere destek vermenin etik olmadığını söylüyor...
12 Haziran 2010
Ali Nesin
MUSTAFA SÜTLAŞ'tan
Halis Dokgöz'ün "Çizgisel" Çizgileri
"Çizgisel"in Türk Tabipleri Birliği'nin bir yayını olarak yayınlanması da çok "doğru, güzel ve anlamlı" olmuştur. Bu yalnızca "emeğin hakkını verme" temelinde bir kadirşinaslık değil, onun ötesinde bir "aidiyet duygusu"in ve onun olması gereken karşılığı anlamında bir "sahip çıkmanın" da ifadesidir.
12 Haziran 2010
Mustafa Sütlaş
HAKAN ACAR'DAN
Çocuk İşçiler: Politikasızlığın Mağdurları
Çocuk işçiliği sorunu eğitim, sosyal güvenlik, sağlık hizmetleri gibi temel sosyal refah hizmetlerden kopuk olarak ele alınamaz. Nihai hedef, çocukların iyi ve korunaklı ortamlarda çalışmaları değil, çocukluklarını yaşayabilecekleri ortamda yatişmeleridir.
12 Haziran 2010
Hakan Acar
ELİF GENÇKAL'IN RÖPORTAJI
Almanya'da Azınlık ve Engelli Olmak: "Kimse Sana Kanunları Anlatmıyor"
Songül Hanım ve İbrahim Bey’in evlerine konuk olmamızın sebebi, engelli çocukları Hakan. Songül Hanım " Hakan’ı iki kere okuldan attılar, sonra hakkımızı arayınca geri almak zorunda kaldılar", İbrahim Bey "Haklarımızı bilmesek çocuk evde kalacaktı" diyor.
12 Haziran 2010
Elif Gençkal
1
...
276
277
278
279
280
...
287
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver