ENGLISH
KURDÎ
bianet
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
biamag
Sayfa 276
NİHAT HALICI'DAN
Gerçek Olan 10 Bilim-Kurgu Filmi Teknolojisi
Bilim kurgu eserleri, teknoloji alanında öteden beri esin kaynağı oldu. Bundan daha birkaç yıl öncesine kadar romanlarda okuyup şaştığımız, filmlerde ağzımız açık seyrettiğimiz yenilikler, artık günlük hayatımızın bir parçasına dönüştü.
7 Ağustos 2010
Nihat Halıcı
MEHMET BİNAY'DAN
Fısıltılar Tahran'da
Tahran'a yaptığım kısa ama yoğun seyahatin son gecesinde arkadaşlarım Lusin, Rafi, Nayiri ve Sasun beni açıkhavada güzel bir 'Sofrahane'ye götürüyorlar. Türkçe, Ermenice ve Farsça'nın ortak kelime haznesinden ve benzerliklerinden söz ediyoruz.
7 Ağustos 2010
Mehmet Binay
OSMAN ELBEK'TEN
Tütünün Ekonomi Politiği
İşsizliğin ve yoksulluğun arttığı bu ülkede tütün konusunda kahvelerde sigara içilmesine izin vermek mi, yoksa halen yürütülen tütün kontrol programının olmayan sosyal ayaklarının ne olması gerektiği mi tartışma / dava konusu edilmelidir.
7 Ağustos 2010
Osman Elbek
ESRA AŞAN'DAN
Anayasa Değişiklikleri Türkiye'nin İhtiyaçlarını Karşılıyor mu?
Esra Aşan, anayasa tartışmalarında 2007’den itibaren gelişen süreci değerlendirirken anayasa değişiklik paketinde yer alan bazı somut örnekler üzerinden yapılması planlanan değişikliği ve bu değişikliğin olası sonuçlarını yorumluyor.
7 Ağustos 2010
Esra Aşan
ŞEYHMUS DİKEN'den
Mu(n)zur'da Ne İçilir?
Munzur Gözelerinde, bir aşiret ağasının oğlu olan ermiş ve çoban Muzur'un efsanesine binaen sütten müsemma berrak, buz gibi Munzur Suyu yerine, suda soğutulmuş bira içiliyor artık. Kahverengi şişelerdeki bira ile muhabbet, adeta sisteme karşı duruşun göstergesi gibi!
7 Ağustos 2010
Şeyhmus Diken
GÖKÇE UYGUN'DAN
Beşiktaş'taki Uçak Fabrikası Belgesel Oldu
1930'larda sivil havacılık için "tayyare fabrikası"nı kuran Nuri Demirağ'ın öyküsünü yönetmen Savaş Güvezne belgeselleştirdi. Güvezne " Bu belgesel bana cumhuriyet tarihine yeni bir bakışın gerekliliğini öğretti" diyor.
7 Ağustos 2010
Gökçe Uygun
ÇOCUKLAR İÇİN ADALET ÇAĞRICILARI
Taylan: ÇİAÇ Örgütlenme ve Mücadelede Yeni Bir Model
Melek Taylan, Terörle Mücadele Kanunu'nu değiştirmek için iki yıl aralıksız çalışan Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları’nı anlattı; "Müzakere ve görüşme yollarının açılması ve dinlemeyi öğrenmemiz gerekiyor, başka türlü olmuyor".
31 Temmuz 2010
Semra Pelek
FUAT ERCAN YAZDI
HES'leri ve HES'ler Üzerinden Değişimi Anlamak
Hidroelektrik santrallerin çevre kirliliği yaratmadığı ifadesinin dile getirildiği her durumda, içim sızlıyor. Derelerin kardeşliğinin örülmesi oldukça önemli. Ülkenin dört bir yanında akan suya elini uzatanlara karşı, farklı kültürler, farklı renkler, farklı dillerin bir araya gelmesi ne güzel.
31 Temmuz 2010
Fuat Ercan
AYSEL SAĞIR'DAN
Rudin Bize Çok Yakın!
İvan Sergeveyiç Turgenyev, Rudin'i yazdığında (1855-1856), Rusya'da şekillenmekte olan "gereksiz adam" tipini de edebiyata taşıyordu. Aynı "gereksiz adamlar"la, yirmibirinci yüzyılın Türkiye'sinde sıkça karşılaşır olmadık sadece, her birimiz 'gereksiz' olmanın yakınlarında dolaşıyoruz.
31 Temmuz 2010
Aysel Sağır
SEMANUR KARAMAN'DAN
Siirt’i Unutmamak Adına…
Başbakan Erdoğan'ın açılım programına kadınları dahil etmesi için bir yıl gerekti; Siirt’te olanların unutulması içinse 3 ay yeterli oldu. Eğer devlet sizi söz vermesine karşın koruyamıyorsa, bunu örtbas etmeye çalışıyorsa, “yurttaş”lık ideali ve “ulus-devlet” projesi çöküyor, can çekişiyor.
31 Temmuz 2010
Semanur Karaman
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
ŞADİYE DÖNÜMCÜ’DEN
Yüreği Darda Bozgunda İken "Kızılcık Şerbeti İçtim" Diyenler
Biz, Türkiye’de yaşayanlar gerçekten mutlu muyuz? Şiddetin, terörün, yoksulluğun, yoksunluğun, işsizliğin, sevgi-saygısızlığın bu denli yoğun olduğu toplumumuzda, bireye "mutlu musun?" diye sorduğunuzda sizce hangi duygularla "evet" yanıtı verir?
31 Temmuz 2010
Şadiye Dönümcü
SERDAR DEĞİRMENCİOĞLU'NDAN
Yaramaz Mandela
Madiba 92. yaş gününde çocuklarla birlikteydi. Afrikalı çocuklar onu çok seviyorlar. Madiba onların hepsinin dedesi gibi. Artık çocuklar güvenlik güçlerine taş atmıyorlar ve kurşunlara hedef olmuyorlar. 1976'da Apartheid rejiminin yıkılış sürecini başlatan Soweto öğrenci ayaklanmasının başladığı yerde öldürülen 13 yaşındaki öğrenci için artık bir anıt var.
31 Temmuz 2010
Serdar M. Değirmencioğlu
ŞEYHMUS DİKEN'DEN
Rıdvan Şimdi Kime Kızacak?
Rıdvan Kızgın akrabamdı ve arkadaşımdı. Mekân farklılığı nedeniyle çok sık görüşemesek de bir araya geldiğimizde hasret giderirdik. Samimi ve kararlı bir hak savunucusuydu. Çok ama çok zor koşullarda yaşadı.
31 Temmuz 2010
Şeyhmus Diken
SEDAT YAĞCIOĞLU'NDAN
Melankolik Bir Cumartesi Önerisi: Umutkent
Umutsuzluk kadar sana yakın Özlemevi'nin olduğu Umutkent'te, sevilen bakmayacak senin olduğun pencereye... Hayata baktığın pencereyi değiştirmek isteyeceksin birden... Sevilenin baktığı yöne doğru, başka bir kente göçeceksin Umutkent'ten...
31 Temmuz 2010
Sedat Yağcıoğlu
NİHAT HALICI YAZDI
Sahi İnternet Beynimize Ne Yapıyor?
Bilgi teknolojileri gündelik hayatın kaçınılmaz bir parçası. Bu göz kamaştırıcı gelişme bazı uzmanlarca eleştiriliyor: Dolu dizgin süratin insan ve toplumsal ilişkileri olumsuz yönde etkilediği savunuluyor. Bu iddiaların gerçeklik payını sorguluyoruz.
31 Temmuz 2010
Nihat Halıcı
İSRAİL-FİLİSTİN
Filo Katliamının Ardından: İsrail’e Kültürel Boykot Yol Alıyor
"Dünya sanatçılarının ahlaki yükümlülüğü var olan çok katmanlı zulme son verip özgürlük ve adil bir barışın yolunu açmak üzere en azından zalimle işbirliğine son vermektir."
31 Temmuz 2010
SUE MARSH AKYEL YAZDI
Klima Komşulukların Sonu mu?
Bu havalar beni komşuluk alışkanlıkları üzerinde düşünmeye sevk etti. İnsanlar Ada’da genelde açık mekanlarda yaşıyorlar. Biz klimayı açıp eve kapanıyoruz. Şimdi bu Amerikan stili tecrit bana ters gelmeye başladı. Arkadaşlarımızı, rastgele komşuluklarımızı özlüyorum.
31 Temmuz 2010
Sue Marsh Akyel
SEMİH KAPLANOĞLU'YLA SÖYLEŞİ
"Vicdan Zamanı Taşır, Artık Hesaplaşalım"
"Süt-Yumurta-Bal" üçlemesinin ve "Meleğin Düşüşü" filmlerinin yönetmeni Semih Kaplanoğlu, Türkiye'nin yakın tarihiyle yüzleşmesinin "zamanaşımına uğramayacağını" söylüyor: "Vicdanlarda zamanaşımı olmaz. Siyasetin bizi mahkum eden dilinden kurtulmalıyız."
31 Temmuz 2010
Berivan Tapan
RAGIP ZARAKOLU YAZDI
24 Temmuz'da Ermeni Gazetecilere Ne Zaman Yer Verilecek?
Gazeteci örgütleri Osmanlı basınının temel direği Ermeni gazeteci, yazar, matbaacı, mürettip, ciltçi ve dağıtımcıları ne zaman anacak? Dileriz, Basın Müzesi'nde katledilen gazeteciler bölümüne, 1915'te yaşamını yitiren bu insanların anısına köşe düzenlenir.
26 Temmuz 2010
Ragıp Zarakolu
NİHAT HALICI YAZDI
Apple'ın Yeni İşletim Sistemi iOS 4.0'ın 10 Yeni Özelliği
Kaldığımız yerden devam ediyor, Apple'ın mobil cihazlar için geliştirdiği iOS işletim sistemiyle birlikte gelen yeni özelliklere bakıyoruz. İşte çoklu uygulama çalıştırmadan uygulama klasörlerine, birleşik e-posta kutusundan 5x dijital zooma iOS'un öne çıkan özellikleri...
24 Temmuz 2010
Nihat Halıcı
ZOZAN ÖZGÖKÇE'DEN
Başbakan ile Demokratik Açılım Süreci Hakkında
VAKAD'ndan Zozan Özgökçe, Başbakan'ın Dolmabahçe toplandısından izlenimlerini yazdı: "Kürtçe eğitim, Kürt tarihinin benimsenmesi ve buna yönelik akademik atılımlar, silahsız çözüm, kamusal alanda Kürtçe’nin kullanması ve çatışma dilinin değişmesi konularında bu hükümetten bir açılım bize yakın değil."
24 Temmuz 2010
Zozan Özgökçe
UĞUR BİRYOL'DAN
Yeşil Yayla Festivali Beşinci Kez Toplanıyor
Karadeniz'in serin dağlarına çevirmek için önemli bir fırsat; Gola Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği tarafından bu yıl 30 Temmuz- 1 Ağustos arasında düzenlenen Yeşil Yayla Festivali... Festival koordinatörü Refika Kadıoğlu anlatıyor.
24 Temmuz 2010
Uğur Biryol
HATİCE BAKANLAR'DAN
Başbakanın ve Sağlık Bakanının Bedene Dokunan Kaygıları
Devlet eliyle bedene ve özellikle kadın bedenine dokunulduğu yetmiyormuş gibi, yorumların ne kadar haklı olduğunu kanıtlamak ve insanları da buna inandırmak için gerekçeler sunuluyor. Sorun ekonomiyse, ekonomiyi kadınların bedenleri değil siyasetçiler kurtarsın, bir zahmet.
24 Temmuz 2010
Hatice Bakanlar Mutlu
ÇİĞDEM MATER'DEN
Sinema Herkesi Erivan'da Buluşturdu
Erivan sokakları yılın en neşeli zamanlarını yaşıyor, her akşam sokaklarda caz konserleri, salonlarda dünyanın dört bir yanında filmler, toplantılar, paneller, ustalık sınıfları... Ermenistan Altın Kayısı Film Festivali yedinci kez düzenlendi, ben ise dördüncü kez oradaydım...
24 Temmuz 2010
Çiğdem Mater
YONCA GÜNEŞ YÜCEL'DEN
Kızkardeş Zeyneb Celaliyan Hatır(a)larımız Birlikte*
Zeyneb Celaliyan ile birlikte, onun hatırı hatıraları ile "özgür hak" mücadelesi verilmelidir. Mevcut toplumsal hak mücadelelerinin dışladığı, yetemediği, yoksun bıraktığı alanları keşfetmek; "insan hakları" mücadele dilini yeniden yorumlamanın kolektif pratiği olacaktır.
24 Temmuz 2010
Yonca Güneş Yücel
ŞEYHMUS DİKEN'den
Kürdoloji İçin Bir Ömür Ne Ki!
Yazar Firaz Baran'ın "Karanlığa Süzülen Işık" kitabı Mehmet Bayrak hakkında derli toplu bir biyografik çalışma olmuş. Bayrak'ı yazarlığı ile birlikte daha yakından tanıyabilmek için kalıcı bir başvuru kaynağı...
24 Temmuz 2010
Şeyhmus Diken
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
YUNUS KELEŞ VE AHMET BOLAT'IN OBJEKTİFİNDEN
Tarihe Bir Not: Son Bostancılar
İstanbul’da sayıları oldukça azalan, şehrin dışında görenleri şaşırtan bostancıkları görmek için Kâğıthane Cendere Vadisi'ni geziyoruz. Eskiden İstanbul’u besleyen ve İstanbul kültürünün bir parçası olan son bostanlar da, fabrika yeri veya başka yapılara tercih edilerek yok olacaklar.
24 Temmuz 2010
Yunus Keleş,Ahmet Bolat
RAHMİ BATUR'DAN "KÜRT SORUNU" ÜZERİNE
Söz Uçmaz Öldürür - II
Sorunun çözülmesini samimi olarak isteyenler dahil, PKK'den söz açılınca neredeyse istisnasız herkes "Devlet PKK ile görüş(e)mez" diyor. Niye görüşemezmiş?
24 Temmuz 2010
Rahmi Batur
MUSTAFA SÜTLAŞ'tan
"Ne 'Evet', Ne 'Hayır', Ne de 'Boykot': Bir Dördüncü Yol Var!"
İmkansızı iste, değişimi sağla:Ben kendi adıma gidip seçim sandığına ya da önerdiğim gibi "gönüllü"lerin açtığı "halkın referandum sandıkları"na üzerinde "ben kendi anayasamı yapacağım" yazılı beyaz bir kağıt atacağım.
24 Temmuz 2010
Mustafa Sütlaş
ŞADİYE DÖNÜMCÜ’DEN
“Ben Kalbinde Büyürken, Kalbin Şişmiş miydi?”
Koruyucu aile içerikli, yaklaşık dört yıl önce yazdığım yazıma bir cevap aldım; adı bende saklı bianet okurunun kendi deneyimlerini anlattığı mektubunu yayınlamak istiyorum. İzniyle elbette ve karnında değil, kalbinde çocuk büyüten annelere ve kalbinde çocuk büyüten annelerin kalbini şişiren tüm babalara sevgilerimle…
24 Temmuz 2010
Şadiye Dönümcü
ERTUĞRUL KÜRKÇÜ: LEYLA HALİD'LE SÖYLEŞİ
Filistin'i Kadınlar Bir Arada Tutuyor
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin unutulmaz militanı Leyla Halid şimdi Filistin'in laik ve enternasyonalist kurtuluş hareketinin önde gelen yöneticilerinden... "İsrail'e karşı savaştıktan sonra kimin ne kadar dinci olduğu derdimiz değil" diyor. "Ama kadınların haklarına saldırdıkları zaman karşılarındayız..."
17 Temmuz 2010
Ertuğrul Kürkçü
ŞEYHMUS DİKEN'den
Dil'e Gelen, Başa Gelir!
Hissediyorum taa buralardan Diyar-ı Kürtten. Kâzim'ın şarkılarını Kürtçe söyleyecekler hep beraber fındık bahçelerinde inadına. İnatçıdır bilirim Karadeniz çocukları, mısır ekmeğinin, hamsinin, çayın ve fındığın hatırına...
17 Temmuz 2010
Şeyhmus Diken
1
...
274
275
276
277
278
...
285
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver