
Kapatılan Zaman gazetesinin yazarı Şahin Alpay’ın, Anayasa Mahkemesinin (AYM) tutukluluk nedeniyle hak ihlaline uğradığı yönündeki kararının ardından yaptığı tahliye başvurusu İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi.
Fahrettin Düzalan (Başkan) ve üye hakimler Kadir Karakoç, Abdullah Ok'tan oluşan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM'nin delil değerlendirmesi ve yerindelik incelemesi yapamayacağını belirterek, tutukluluk halinin devamını gerektirir olguların olup olmadığını takdir yetkisinin yerel mahkemede olduğunu ifade etti.
Karara, üye hakimlerden biri muhalefet şerhi düştü.
Tahliye kararı verilmesi talep edildi
Doğan Haber Ajansı’nın (DHA) geçtiği bilgiye göre, Şahin Alpay’ın avukatı Aynur Tuncel Yazgan tarafından mahkemeye sunulan dilekçede, şu ifadelere yer verildi:
“Anayasa Mahkemesi içtüzüğünün 58. maddesine göre Genel Kurul kararlarından yalnızca iptal ve itiraz başvurularına ilişkin olanlarının Resmi Gazete’de yayımlanma zorunluluğu vardır.
“Diğer kararların hangilerinin Resmî Gazete’de yayımlanacağına Başkanlıkça karar verilir.
“Dolayısıyla 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Anayasa Mahkemesi Başkanlığı yerine geçerek ihlale ilişkin kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra hüküm ve sonuç doğuracağına karar vermesi düşünülemez.”
Dilekçede, Şahin Alpay hakkında verilen tutukluluğun devamına ilişkin kararın kaldırılarak, AYM kararı dikkate alınarak tahliye kararı verilmesini talep etti.
TIKLAYIN - “AYM Kararı Bugün de Uygulanmazsa, Sonu Siyasi Krize Varır”
TIKLAYIN - Hukukçu ve Siyasetçiler: İki Gazeteci de Derhal Tahliye Edilmeli
“AYM delil değerlendirmesi yapamaz”
T24’ten Gonca Tokyol’un haberine göre mahkeme, AYM’nin “yetki gaspı” yaptığını öne sürerek AYM’nin tahliye talebini yerine getirmenin kanunen mümkün olmadığını belirtti.
13. Ağır Ceza Mahkemesi, “Tutuklama veya tutukluluğun devamına ilişkin kararlarda gerekçe yazılırsa ihsas-ı rey (karardan önce görüş belli etme) söz konusu olduğunu” ileri sürerek “ihsas-ı rey yasağını çiğnemeye yol açacak talebin yerine getirilmesinin kanunen mümkün olmadığı” yönünde hüküm verdi.
Mahkemenin kararında, AYM’nin internet sitesinde yayınladığı gerekçeli kararın ve sanık müdafilerinin dilekçesinin resen incelendiği belirtilerek, “Anayasa Mahkemesi, hangi nedenle olursa olun yerel mahkemelerin yerine geçecek ‘delil değerlendirmesi’ ve ‘yerindelik incelemesi’ yapamaz" dendi.
TIKLAYIN - Bozdağ: AYM Yasaların Çizdiği Sınırları Aştı
“Takdir yetkisi mahkememizin”
Yine T24’te yer alan habere göre, 13. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye talebinin reddinde özetle şu ifadelere de yer verdi:
“AYM, kendini mahkememiz yerine koyarak özetle, ‘Dosyadaki delillerin tutukluluk için yeterli olmadığına’ karar vermiştir.
“Hatta AYM’nin gerekçesi dikkatli okunduğunda 140. paragrafta sanığın yayımladığı yazılar haricinde herhangi bir somut olgunun dosyada olmadığı ifade edilmiştir. Bu tespit dikkate alındığında mahkememiz sadece sanığın tahliyesine değil, beraatine de karar vermek gerekir.
“AYM’nin böyle bir hak ve yetkisi yoktur. Dosyada tutukluluk halinin devamını gerektirir olguların olup olmadığını takdir yetkisi mahkememize aittir.
“Tutukluluğa itiraz halinde istisnai olarak itiraz mercileri ve ayrıca karara itiraz halinde Bölge Adliye Mahkemeleri ve temyiz halinde de bu yetki Yargıtay’a aittir.
“AYM’nin dosyamızın esasına girerek karar vermesi, ‘görev gaspı’ niteliğindedir.
“AYM’nin bağlayıcı nitelikteki kararları, Anayasa’ya ve kendi kuruluş kanununa uygun olarak verdiği kararlar içindir, bunun haricinde yasalar ile kendisine tanınan sınırların dışına çıkarak ve hatta açıkça yasak konulan alanlara müdahale ederek vermiş olduğu kararlar için ‘kesin ve bağlayıcı’ olduğundan söz edilemez.”
Ne olmuştu?
Anayasa Mahkemesi (AYM) tutuklu gazeteciler Şahin Alpay, Mehmet Altan ve dokuz ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Turhan Günay'ın bireysel başvurularında hak ihlali kararı vermiş ve Altan ile Alpay'ın tahliyelerine hükmetmişti.
AYM'nin “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” ve “ifade ve basın özgürlüklerinin” ihlal edildiği yönünde karar verdiği gazeteci Şahin Alpay için 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Mehmet Altan için 26. Ağır Ceza Mahkemesi 11 Ocak Perşembe günü tutukluluğun devamına karar verdi.
Şahin Alpay, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 27 Temmuz 2016'daki ilk gözaltı dalgasında gözaltına alındı, 31 Temmuz 2016'da tutuklandı.
Mehmet Altan ise 10 Eylül 2016'da gözaltına alındı, 22 Eylül’de tutuklandı.
Alpay Zaman davasında, Altan ise darbe girişimi medya davasında tutuklu olarak yargılanıyordu. (EKN)
TIKLAYIN - Mahkemeler AYM Kararına Uymadı, Şahin Alpay ve Mehmet Altan Tahliye Edilmedi
TIKLAYIN - AYM Şahin Alpay ve Mehmet Altan İçin Tahliyeye Hükmetti
İlgili Haberler
-
Hukukçu ve Siyasetçiler: İki Gazeteci de Derhal Tahliye Edilmeli 12 Ocak 2018AYM karına uymayan ağır ceza mahkemelerini, hükümet sözcüsü Bozdağ'ın açıklamalarını hukukçu ve siyasetçilere ...
-
PROF. DR. YAMAN AKDENİZ YORUMLADI “AYM Kararı Bugün de Uygulanmazsa, Sonu Siyasi Krize Varır” 12 Ocak 2018Prof. Dr. Akdeniz, ağır ceza mahkemelerinin AYM kararını derhal uygulamak zorunda olduğunu, bugün ...
-
Bozdağ: AYM Yasaların Çizdiği Sınırları Aştı 12 Ocak 2018Hükümet Sözcüsü Bozdağ, AYM’nin tutuklu gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan ile tahliye ...
-
Mahkemeler AYM Kararına Uymadı, Şahin Alpay ve Mehmet Altan Tahliye Edilmedi 11 Ocak 2018AYM'nin “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” ve “ifade ve basın özgürlüklerinin” ihlal edildiği ...
-
AYM Şahin Alpay ve Mehmet Altan İçin Tahliyeye Hükmetti 11 Ocak 2018AYM Şahin Alpay, Mehmet Altan ve Turhan Günay için ihlal kararı verdi. AYM ...
Bugün En Çok Okunanlar
-
Demirtaş'ın Savunmasının Tam Metni 16 Nisan 2018
-
Uyum Yasaları Neler Getiriyor? 02 Eylül 2002
-
SAĞLIK YAZILARI / ÖZGÜR ERBAŞ YAZDI Sağlık Bakanlığı Aylık 2 Milyon Küsur TL Kira Ödüyor 19 Nisan 2018