Yeniden görülen, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davanın beşinci duruşması İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda görülen duruşmayı Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ile Halkların Demokratik Partisi Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de izledi.
Önderoğlu: Devleti sorgulamaktan çok uzağız
Mahkeme heyetinin tüm talepleri reddettiği duruşmayı bianet’e değerlendiren Önderoğlu şunları söyledi:
“Kamu görevlilerinin ifadelerini sekiz yıl sonra alan yargı, Dink cinayetini aydınlatmak konusunda daha büyük bir irade ortaya koyması gerekirken cinayeti, birkaç çocuğun işi olarak gösterdikten sonra, şimdi de birkaç görevlinin ihmali olarak kurgulaması, derin devleti sorgulamaktan oldukça uzak olduğumuzu gösteriyor.
“Avukatların taleplerinin reddedilmesi, Cemaat kadrolarına pay edilecek kadar basit bir soruna değil, yargının devletin karanlık işlerine bulaşacak kadar bağımsız hareket edemediğini acı bir şekilde bir kez daha gösteriyor.”
Sanıklardan Erhan Tuncel’in hazır bulunduğu duruşmada hem Tuncel’in avukatı Erdoğan Soruklu da Dink avukatları da soruşturmanın genişletilmesini istedi. Küçük olan duruşma salonunda çok sayıda kişi ayakta kaldı. Avukat Filiz Kerestecioğlu sonraki duruşmaların daha büyük salonda yapılması talebinde bulundu.
Mahkemeden talepler
Dink avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu mahkemeye şu talepleri sundu:
* İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü ile İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığına ayrı ayrı yazı yazılarak Hrant Dink ve Agos Gazetesi’ne ilişkin yapılan tüm çalışmalar, toplanan bilgiler ve oluşturulan kayıtların, Dink’e açılan davalara kimlerin katıldığı, adliye binası önünde yapılan eylemlerin kimler tarafından organize edildiğine ilişkin bilgilerin ve oluşturulan raporların listelenmesi.
* Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılarak Seferberlik Tetkim Kurulu arşivlerinde yapılan incelemelerde ve yürütülen soruşturmada Hrant Dink cinayetine dair bilgi yahut bilgilere ulaşılmış olunması durumunda bunların istenilmesi.
Samast dosyasındaki belgeler
* Ana davayla birleştirilen tetikçi Ogün Samast’ın yargılanmakta olduğu İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nin dava dosyasına eklenen MİT’in 23 Aralık 2012’de TBMM Darbeleri ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’na, Seferberlik Tetkik Kurulu ve Özel Kuvvetler Komutanlığı Muhabere Arama Kurtarma birimi ile ilgili belgelerin ve Özel Kuvvetlerde görevli bir subayın MİT Müsteşarı Emre Taner’e hitaben kaleme aldığı ihbar mektubunun birer suretinin müdahil avukatlara verilmesi.
* İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na müzakere yazılarak 16 Nisan 2014 tarihli ön inceleme raporu ile 24 Nisan 2014 tarihli disiplin soruşturma raporunun bir suretinin istenmesi.
Ergün Çağatay dinlensin
* Tutuklu sanıklardan Yasin Hayal’in arkadaşı olan Ergün Çağatay’ın Dink cinayetine dair tasarıya ilişkin sahip olduğu bilgilere dair tanık olarak dinlenmesi.
* Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli ve gerçeğe aykırı tutanak tuttuğu anlaşılan görevliler hakkında delilleri karartıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulması ve bahse konu kayıtlara ilişkin Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü bilgisayarlar ve hard diskleri üzerinde bilirkişilerce teknik inceleme yapılması.
* Erhan Tuncel ve Yasin Hayal’e ait ve tek taraflı yazılan görüşmelerin yazılmayan kısmına ulaşılmasının mümkün olup olmadığının tespiti.
Silinen kayıtların geri dönüşümü
*Bilirkişi marifetiyle kaybedilen 19 Ocak 20017 saat 10.00-13.00 arasında ait AKBANK Pangaltı Şubesi ATM görüntülerine ilişkin İstanbul TEM Şube Müdürlüğü görevlilerinin görüntü kaydı yaptıkları bilgisayar, hard disk, DVD ve CD’lerin araştırılıp kayıtların geri dönüşümünün sağlanması.
* Ogün Samast’ın cinayet günü gittiği Kritik İnternet adlı kafenin sahibi Cavit Kılıç’ın Dink cinayeti sanıklarıyla irtibatının araştırılması.
* Orhan Daştan ve Gürkan Kuşçu ile ilgili teknik ve fiziki takip yapılmışsa sonuçlarının Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü’nden istenmesi.
* Mustafa Öztürk ile ilgili tüm bilgi ve belgelerin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı, Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü ile İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nden istenmesi. Kayıtlar silinmişse imha nedenlerinin sorulması.
Talepler reddedildi
Mahkeme heyeti tüm talepleri reddetti. CD görüntülerindekinin Yasin Hayal’in abisi Osman Hayal olup olmadığının tespiti için TÜBİTAK’ın müzakere cevabının beklenmesine karar verdi.
Mahkeme ayrıca davanın daha büyük bir salonda görülebilmesi için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılmasına karar verdi. Davaya 28 Nisan saat 10.00’da devam edilecek.
30 Ekim’deki duruşmada İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi Yargıtay’ın "suç işlemek amacıyla kurulan bir örgüte üye olmaktan yargılanmalılar” tespitiyle verdiği bozma kararına uymaya, tetikçi Ogün Samast’ın davasının da ana davayla birleştirilmesine karar vermişti.
Bugünkü duruşma mahkemenin Yargıtay kararına uymaya karar vermesinden sonra görülen ilk duruşma oldu. (EA)