12 Eylül 1980 darbesiyle ilgili, dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde.
Evren ve Şahinkaya'nın, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ''Devlet Kuvvetleri Aleyhinde Cürümler''e ilişkin 146. maddesi ile 80. maddesi uyarınca ''ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına'' çarptırılmaları isteniyor.
Davaya müdahillik talebinde bulunanlar ve 12 Eylül darbesi yargılamasına destek verenler sabah 09:00'dan itibaren Ankara Adliyesi'nin önünde toplanmaya başladı.
Adliye önündekiler, "12 Eylül'ü Unutmadık, Affetmiyoruz" ve "Paşalar da Maşalar da Yargılanacaklar" yazılı pankartlar ile darbenin ardında işkencede öldürülen, gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarını taşıyor.
Kurum ve partilerin yanı sıra 476 kişi de davaya müdahillik dilekçesi vermişti. Hükümet ve Meclis'in yanı sıra Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Büyük Birlik Partisi (BBP), Demokratik Sol Parti (DSP), Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP), Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR), Diyarbakır Barosu da darbenin mağduru oldukları gerekçesiyle müdahillik taleplerini açıkladılar.
Davayı izlemek isteyenler, gazeteciler ve müdahillik talebinde bulunanların çoğu, 147 kişilik mahkeme salonuna giremeyecek.
Mahkeme, duruşma salonunun kapasitesini göz önünde bulundurarak, salona alınacak kişiler arasında önceliği iddianamede ismi geçenlere, ardından da siyasi parti, dernek ve diğer tüzel kişi temsilcilerinden müdahillik talebinde bulunanlara tanıyacak.
Duruşmalara, 5 Nisan Perşembe ve 6 Nisan Cuma da aynı saatte başlamak üzere devam edilebilecek.
Adli Tıp Raporu Gelmedi
Mahkeme, Adli Tıp Kurumu'na sanık Evren ve Şahinkaya'nın sağlık raporlarını göndererek, sanıkların duruşmada bulunmalarının ve beklemelerinin sağlık durumları açısından bir engel teşkil edip etmediğini sormuştu.
Adli Tıp Kurumu'ndan gelecek rapor, sanıkların duruşmaya katılıp katılamayacaklarını belirleyecek. Ancak Adli Tıp Kurumu, raporun bugünkü duruşmaya yetişemeyeceğini açıklamıştı.
Ceza Muhakemesi Kanunu'na (CMK) göre, sanıklar gelmeden yani mahkeme huzurunda bulunmadan duruşma yapılması için sanıkların geçerli bir mazeretlerinin olması gerekiyor.
Mahkeme, sanıklar gelmese de duruşmaya devam kararı verebilir ya da Adli Tıp raporunu beklemek üzere duruşmayı erteleyebilir.
Avukat Senih Özay, bianet'e yaptığı açıklamada, "672 sayfalık müdahillik dilekçesini bugün mahkemeye sunacağını, reddedilmesi durumunda konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıyacağını" söyledi.
"12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sağ kalan iki adamın yargılandığı 2012/3 numaralı dosya önemli değil. Bu davada asıl 611 numaralı dosya var. O dosyada bu iki adamın altındaki büyük valililer, büyük sıkıyönetim komutanları, büyük generaller var. Bu dosya hiç konuşulmuyor."
BDP Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana, adliye önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, kendisinin de bu sürecin mağduru olduğunu belirterek, "Sadece 12 Eylül'ü yargılamak yetmiyor, bir zihniyetin yargılanması lazım" dedi. (IC/AS/EKN)