Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Özgür Gündem davasında tutuklu yargılanan “Terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla tutuklanan yazar Aslı Erdoğan, dilbilimci Necmiye Alpay ve Özgür Gündem Genel yayın Yönetmeni Zana Kaya tahliye edildi.
Mahkeme, gazetenin sorumlu yazıişleri müdürü İnan Kızılkaya'nın tutukluluğunun devamına hükmetti. Ayrıca Erdoğan ve Alpay için yurtdışı yasağı koyan mahkeme, Kaya ve Kızılkaya'yı "personel ve araç eksikliği" gerekçesyile duruşmaya getirmeyen cezaevi görevlilerinin tespit edilip haklarında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.
İlk duruşma
İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşması bugün (29 Aralık) gerçekleşti.
Davada yazar Aslı Erdoğan, dilbilimci Necmiye Alpay, Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmeni Zana (Bilir) Kaya ile Özgür Gündem Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya, Eren Keskin, Filiz Koçali, Ragıp Zarakolu, Kemal Sancılı ve Bilge Aykut yargılanıyor.
Duruşmaya tutuklu Erdoğen ve Alpay’ın yanı sıra tutuksuz sanık keskin katıldı. Kaya ve Kızılkaya ise cezaevine müzekkere yazılmasına rağmen “personel ve araç eklsikliği” gerekçesiyle duruşmaya getirilmedi.
Duruşmada Erdoğan, Alpay ve Keskin savunma yaptı.
Erdoğan: Hukuk varmış gibi savunma yapacağım
TIKLAYIN - ASLI ERDOĞAN: VİCDANSIZ ADALET OLMADIĞI GİBİ EDEBİYAT DA OLMAZ
Erdoğan "Hukuk varmış gibi savunma yapacağım" diyerek savunmasına başladı.
“Savaş karşıtı, anti militarist ve vicdani retçiyim" dediği savunmasında bir edebiyatçı olarak danışma kuruluna dahil olduğunu, danışma kurulunun hukuki bir sorumluluğu olmadığını vurguladı.
Bütünüyle yasal bir gazetenin hiçbir yetkisi bulunmayan yayın kurulunda yer aldığı için tutuklandığını söyleyen Erdoğan, "18 yıl önce Radikal Gazetesi'nde başladığım yazılarımın hiç birine dava açılmadı" dedi.
Yazılan iddianame ile temel hukuk ilkelerinin çiğnendiğini söyleyen Erdoğan, "En acısı 26 yıl sekiz kitap, yüzlerce yazı yazmış bir yazarın cımbızla seçilen yazılarından suçlanması. Ben bir yazarım benim var oluş amacım anlatmak. Örgüt üyeliği suçlaması için gösterilen tek delil, gazetenin künyesinde yazan ismim" dedi.
Erdoğan hakkındaki suçlamalara ilişkin iddiaları reddetti.
Alpay: Yargısız infaz
TIKLAYIN - NECMİYE ALPAY: ÇABAM TEHLİKELİ BİR TEKSESLİLİĞE SÜRÜKLENMEKTEN KURTULMAMIZ
Alpay savunmasında, Özgür Gündem'de danışma kurulu üyesi ve bir günlük genel yayın yönetmenliği yaptığı için yargılandığını belirterek, "Ben sadece ifade özgürlüğünü savunduğum için ve bu yaklaşımla danışma kurulu üyeliğini kabul ettim. Şeklen de bir günlük yayın yönetmenliği yaptım. Her ikisi de tamamen kağıt üzerinde, şekli bir husustur" dedi.
Danışma kurulundaki kişilerle hiç toplantı yapmadıklarını da söyleyen Alpay, "Bugüne kadar yazdığım hiçbir yazıdan dolayı tatbikata uğramadım. 4 aydır tutukluyum. Bir anlamda yargısız infaza uğradım. Tutuklama infaza dönüştü. Tahliye ve beraatimi talep ederim" dedi.
Keskin: Gazete benim için Musa Anter demek
Eren Keskin ise savunmasında 30 yıldır avukatlık yaptığı söyleyerek şöyle devam etti:
“Özgür gündem kurulduğundan beri oradayım. Bu gazete benim için Musa Anter demektir. Ben insan hakları savunucusuyum. Aynı zamanda İHD Eş Genel Başkanıyım. Ben Özgür Gündem’de Genel Yayın Yönetmeni görevinde de bulundum. Çözüm sürecinde bize hiç dava açılmıyordu. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşmelerimiz oldu. Bize ‘beyaz Toroslar dönemi son bulacak’ dedi. Ben de beyaz Toroslara karşı olduğum için insan hakları mücadelesine devam ettim.
“Bu gazetede Muhsin Kızılkaya ve Mehmet Metiner de yönetici olarak çalıştı. Çözüm süreci bittikten sonra peş peşe davalar açıldı. 140 taneye yakın dava açıldı bana. Ben de yoğun bir insan olduğum için Genel Yayın Yönetmenliği görevinden ayrıldım.”
Duruşma ara kararın açıklanmasıyla sona erdi. Davaya 2 Ocak’ta devam edilecek.
Özgür Gündem davası
TIKLAYIN - ÖZGÜR GÜNDEM İDDİANAMESİ KABUL EDİLDİ
16 Ağustos'ta İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından Özgür Gündem gazetesinin kapatılıp, polislerce basılmasının ardından gazetenin yetkilileri hakkında gözaltı kararı çıkartılmıştı.
Aslı Erdoğan17 Ağustos’ta evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınmış, 19 Ağustos’ta tutuklanmıştı.
Baskında gazete binasında gözaltına alınan İnan Kızılkaya ve Zana (Bilir) Kaya 22 Ağustos’ta, Necmiye Alpay ise gazetenin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası nedeniyle hakkında açılan soruşturma kapsamında ifade vermeye gittiği 31 Ağustos tarihinde tutuklanmıştı.
Davanın iddianamesi 23 Kasım'da kabul edilmişti. Aynı gün Alpay ve Erdoğan Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 302. maddesinden tutukluluğuna son vermiş, ancak tutukluluğun devamına ilişkin yazılı karar olmamasına rağmen TCK 314 suçundan tahliye edilmedikleri için serbest bırakılmamışlardı.
Kızılkaya ise Özgür Gündem'in Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına açılan davalarda da sanık.
İddianamede tüm sanıklar için TCK'nın “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” başlıklı 302/1, “ “Silahlı örgüt” başlıklı 314/2, ”Suç işleme amacıyla örgüt kurma” başlıklı 220/1,2,8, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) örgüt propagandasını düzenleyen maddelerinden ceza hapis cezası isteniyor. (EA)