Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) hükümetin kredi kartları borçlarını yeniden yapılandırma girişiminin olumlu olduğunu, ama bu paketin asıl bankaların alacaklarını tahsil etmesine yaradığını, tüketicileri mutlu etmeyeceğini açıkladı.
TÜDEF'in, Devlet bakanı Ali Babacan'ın dün (15 Haziran) açıkladığı pakete temel eleştirileri, borçların yeniden yapılandırılırken yüksek faizleri de ana para içinde kabul etmesi, yüksek kredi kartı faizlerinde düzenleme yapmaması ve yargı kararlarıyla haksız olduğu belirlenen kredi kartı aidatını sürdürmesi.
Federasyon, tüketici dernekleriyle hiç görüşülmeden yalnızca bankacılık sektörüyle uzlaşılarak hazırlanan tasarının, Meclis'e geldiğinde eksikliklerinin giderilmesini istiyor.
Faize faiz: Düzenleme işlemiş olan yüksek temerrüt faizini de ana para olarak kabul ediyor. Enflasyonun yüzde 6 olduğu ülkede, yıllık yüzde 65-70 faiz oranıyla şişirilen kredi kartı borcunun, bu kez yeniden faiz uygulanarak taksitle ödenmesi öngörülüyor. "Faizin faizinin faizi" ana paraya eklenerek tüketici bunu ödemeye zorlanacaktır. Oysa hükümet, vergi borçları için yeniden yapılandırmada "vergi ana para borcunu faizlerinden arındırarak yıllık yüzde 3 faizle 24 eşit taksitte ödeme kolaylığı" sağlamıştı. Aynı uygulama tüketiciler için de geçerli olmalı.
Fahiş kredi kartı faizi korunuyor: Kredi kartı sorununu içinden çıkılamaz hale getiren yüksek kredi kartı faizi. Bankaların "kredi kartı bir kredi türü değildir" savı, toplumu yanıltmaya yönelik. Tüketicilere kredi kartıyla 36 aya kadar vadelerle alışveriş imkanı sağlanıyorsa bu bir kredidir. Taksitlendirmeyi yapanlar da bankaların kendisi.
Kredi kartı faiziyle bireysel kredi faiz oranları arasında paralellik olmalı. Sorunun çözümü, kredi kartı faizini objektif kriterlere bağlamak. Bu kriter mevduat faizi veya Merkez Bankası kısa vadeli borçlanma faizi baz alınarak keyfi olmaktan çıkarılmalı. Aksi halde "kredi kartı sorunu" her iki-üç yılda bir tekrar edecek.
"Aidat soygunu" sürüyor
Kredi kartı aidatı korunuyor: "Kredi kartı kullanım bedeli" adı altında hiçbir hizmet karşılığı olmayan bir meblağın alınması Yargıtay kararlarına aykırı. Yargıtay, tutarın haksız şart olduğunu, hangi hizmet için alındığı belli olmayan bu tutarın yasalara aykırı olduğunu saptamıştı.
"Kredi kartı aidatı " yasayla zorunlu hale getiriliyor. Miktarı artırılıyor. "Limitin yüzde 1'i kadar" ifadesi ortalama 45 TL olarak alınan kart bedellerinin limite göre yıllık 500 TL'ye kadar çıkmasına olanak verecek, soygun katlanacak ve yasallaşacak.
Yanıltıcı reklamlar kaldırılsın: Kredi kartı bir ödeme aracı. Ancak ülke şartlarında "gelir unsuru" gibi kullanılıyor. Bu yanlış kullanımı bankalar reklamlarla körüklüyor. Kredi kartı reklamları sınırlandırılmalı. "Alışveriş yapınca hiç ödeme yapılmayacak, üstüne puan, para kazanılacak" sanısı uyandıran yanıltıcı reklamlar kaldırılmalı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı , tüketici örgütleriyle işbirliği yaparak tüketicilerin bilinçlerini artırıcı, eğitici kampanyalar, projeler yapmalı. (TK)