ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Şeyhmus Diken
Sayfa 6
Ordasın Mehmed, biliyorum
Kıymetli dostumun anma günü yaklaşırken iktidarı, muhalefeti hep bir ağızdan ama farklı tellerden yeniden Kürdün kelamını dillendirmeye soyundular.
9 Ekim 2021
Desem ki Cahid'in şehrindesiniz...
Diyarbakır Devlet Tiyatrosundan dostum Mustafa Turan'ın yönetiminde Engin Yüksel'in Cahid'in şiirleri, yaşamı ve metinlerinden yola çıkarak oyunlaştırmasıyla yine Cahid'in bir şiirin dizesiyle "Gün Eksilmesin Penceremden" oyunu hazırlandı.
2 Ekim 2021
Musiki, hâldan anlayanadır
Musiki ile kültürle sanatla bu iş çok güzel kotarılıyor. Peki, siyasetin dili niye bu kadar tekçi, niye bu kadar sert ki!
25 Eylül 2021
Lal Laleş'in Türkçe'si
Ve Lal Laleş adını "Nora İstanbul Bir Hiçtir"* koyduğu Türkçe şiir kitabıyla Türkçe'nin okurlarının görünür dünyasında yerini aldı. Kitap hemen Nisan 2021 başında çıkmasına rağmen hayli gürültüsü de koptu. Hakkaniyetli bir sahiplenmeyle tabii ki.
18 Eylül 2021
Maria Suphi bize neyi anlatıyor?
Maria Suphi'nin romanı elbette ki tek başına Maria'yı anlatmıyor. Dönemin ünlüler resmigeçidi gibi! Mustafa Kemal, Kâzım Karabekir, Sultan Galiyev, Ethem Nejad, Enver Paşa, valiler, kaymakamlar, kumandanlar...
11 Eylül 2021
Köprülere şiirler dizmek
Gittiği, gördüğü, üzerinden geçtiği, ya da henüz görmediği ama merak edip hikâyesini bildiği ve gidip görmeyi de planladığı 22 köprü üzerine şiirler yazmış Ataol Behramoğlu.
4 Eylül 2021
Evet “Hatırlamak”
Bir dönemin kişisel tanıklıkları ekseninde sinema-siyaset dünyası ve o dünyalara dair anılar yaşanmışlıklar hüzün ve keyif halleri bir film şeridi misali akıp gitmiş.
28 Ağustos 2021
Ben seni gizli sevdim, bilmedim alem duyar
Celal Güzelses Cahit'ten birkaç sene sonra vefat eder. Ve tam Cahidin Abbas şiirine, bir de aşkına denk düşecek iki dize bırakır ardında şarkının sözlerinde varlık bulan... "Ben seni gizli sevdim, bilmedim alem duyar."
21 Ağustos 2021
Nar kırılır, kesilmez!
Bilirsiniz ceviz ya da diğer meyveler gibi değildir nar. Yere düşünce dağılır, kıymeti kalmaz.
14 Ağustos 2021
Batı’dan Doğu’ya “kardeş” okumaları
Yani ezcümle hikâye hayli eski! Vizyon belki kimilerine göre yeni de! Hikâyesi ve mantığı eski ve de hiç değişmedi.
7 Ağustos 2021
Öylesine...
Özetin özeti; başına kuş pislenmesinin maalesef “kısmet” sayılıp şans oyunu bayilerine koşulduğu bir gelenekten geliyoruz.
31 Temmuz 2021
Yazmak isteyenin romanı
"Porselen Bir Mevzu", hikâyeleri olan Zümrüt kadınlardan öte, başka bir yerden de oku(n)mayı hak eden bir kitap. Okumak-yazmak ve kitapların dünyası üzerinden bir edebi okuma.
24 Temmuz 2021
Beş Nolu’nun geleceği
Beş Nolu, yaşanan onca zulmün kamuoyu vicdanında hep diri tutulacağı ve o zulümleri yapanların toplum nezdinde hep lanetle anılacağı bir “Hafıza Merkezi Müzesi” olmalı.
17 Temmuz 2021
"Duduğun Efendisi" Muşlu Civan
Kayısı, kayısı ağacından yapılan Ermeni duduğu ve onunla hüzünkâr nağmeler üfleyen musikişinaslarından biri daha, hem de dünyaca en ünlüsü Muşlu Civan Gasparyan 93 yaşında öte yakaya göçtü.
10 Temmuz 2021
“SÖMÜRGE AYDINI” GEÇMİŞTE KALDI
İstanbul ilgisi çok mu mühim!
Coğrafyanıza gelip yüzünüze karşı ve üstelik doğruluğuna da yürekten inanarak söyleme, konuşma hatta tavsiye etme cüretkârlığında bulunma hakkını kendilerinde görebiliyorlar...
3 Temmuz 2021
Mardin'in Ammo Faysal'ı
O an sırf iş olsun diye Tahsin "fare kapanı var mı" diyor. Ammo Faysal'ın oğlu hemen köşe bucak bir yerlerden çekip çıkararak uzatıyor elindeki fare kapanını, üstelik işler halde olduğunu da tel ve yaylarını harekete geçirerek gösteriyor.
26 Haziran 2021
TeRtip mi TeKtip mi?
O iki fotoğraf karesinde görüntülerin tümüyle kendilerinden öte her ikisinin iki sağ elinin parmaklarıydı asıl benim gördüğüm.
19 Haziran 2021
Metin Aktaş’tan “Burseya Dağı” ve “Dilsiz”
İşte ben Metin Aktaş’ın romanlarını; paragrafları sayfalarca ara vermeden uzunca olsa da, bölgeye özgü kimi sözcüklerin anlamının peşine düşmeyi istesem de başlayıp bitirerek merakla okuyorum.
12 Haziran 2021
BİN ADET BASILAN KİTAPLAR...
Yazmak ve okumak mevzuu!
Epey yıllar evvel genç bir dostum evine yemeğe davet etmişti. Evi gayet güzel özenle döşenmişti. Yemekten önce evini dolaştırdı. Ve sordu cevapladım; "Gayet zevkli, ama bir eksiği var"...
5 Haziran 2021
Kirlilikleri açığa çıkarmak için yazanlar
Öyle bir coğrafyanın hem sanığı hem de mazlumu, mağduru ve tanığıyız ki; ölüler diyarından seslenir gibi eli kalem tutan iyi edebiyat örneklerine “tanış” oluyoruz.
29 Mayıs 2021
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Dengbêjlerin Gölgesinde Taş Meselleri
Bedros Dağlıyan, Diyarbakır, Sivas ve İstanbul başta olmak üzere; Arapgir, Tokat, Samsun, Batman, Foça-İzmir ve daha birçok yer, birçok kısa kısa insan hikâyeleriyle buluşturuyor okuru.
22 Mayıs 2021
"YAZMASAYDIM, ÖLECEKTİM"
Dağlarda "İşi Olmak"
Sepin İnceer'in "Ağıtların Tanrısı". Çeviriyorsunuz kapağı ve teşekkür faslının sonunda iki dize gibi cümle: "Yazmasaydım, ölecektim, yazdım. Bu kitap benim unutamamam olsun."
15 Mayıs 2021
Şehirden bir “Gazcı Musa” geçti
Musa ağabey ile anlattığı yılların şöyle bir kırk sene sonrasında 2 bin yılının başlarında yapmıştım muhabbeti. 2003 yılında yayınlanan “Diyarbekir Diyarım Yitirmişem Yanarım”* kitabım için.
8 Mayıs 2021
Kültürel mirasla yüzleşmek...
Biz yüzleştik gerçekliğimizle her zaman olduğu gibi. Ya farkında olması gerekenler!
1 Mayıs 2021
Qaws Köşkü’nün hüzünkâr hikâyesi
Tam elli yıl sonra önceki gün bir daha gidip gördüm. Sadece nehre bakan tarafında köşkün batı duvarından kalma bir parça, sağında ve solunda en fazla yarım metre yüksekliğinde iki temel parçası kalmıştı geriye.
24 Nisan 2021
"AVA SUSE" İLE...
Taş leğende çiğköfte
Kürtçe adı "Ava sûsê" olan meyan şerbeti ile taş leğende çiğköfte... Şimdilerde şairin tabiriyle; "Gözden düşmesi, Dağkapı'nın işidir."
17 Nisan 2021
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Mehtap Şafak’ın “Şey” romanına dair
Romanda çok ciddi bir yazı işçiliği var. Karakterler toplumun farklı kesimlerinden seçilmiş. Sanki kahramanlar ve ilgi alanları ile ilgili hayli özel çalışılmış. Öyle ki romanın kurgusunu ve doğal olarak okunmasını epeyce güçlendirmiş.
10 Nisan 2021
Newroz, Akitu ve Paskalya
Newroz ve Paskalya çokça ve yaygın olarak paylaşılıp konuşuldu ya! Memlekette yaşadıkları mahallenin adı "öte mahalle" olarak dillendirilen Lalebey'li Süryani tebanın Akitusu'nu anlatayım en iyisi...
3 Nisan 2021
Sürgünlük ve iki kitap
Banyas 1985 ve Kürt Hâkim üzerinde çokça konuşulacak iki önemli kitap, hem sadece Kürtlerin değil Türklerin de hikayeye vakıf olması için okumaları gereken kitaplar...
27 Mart 2021
"W" HARFİNİN TAM ORTA YERİNDEN
O harfleri yasaklatmayacaktınız!
Ülkenin en çok oy alan üçüncü partisi ve altı milyondan fazla seçmeni olan parti kapatılma davası ile en üst yargı organında yargılanacaktı. İşte o an düşündüm. Gündüzki fotoğraf karesine düşen "w"nin ortadan yarılmış serencamını...
20 Mart 2021
ŞEYHMUS DİKEN YAZDI
Sekiz yaşında yazar: Ahmet Aras
Bir gün yolu Jack London’ın Beyaz Diş kitabıyla kesişmiş. Çok etkilenmiş ve pek beğenmiş. Ve sonra kendi beyaz dişini yazmış. Altmış sayfalık kitabının adını da “Alagöz” koymuş.
13 Mart 2021
BİR TOPRAK ve İNSAN HİKÂYESİ
Diyarbakır Suriçi'nde Karpuzcu Sedat’ın brokoli bahçesi
Karpuzdan brokoliye evirilen bir insan ömrü 'Karpuzcu Sedat'ın insana ve hayata değen, dokunan yüzü...
6 Mart 2021
1
...
4
5
6
7
8
...
15
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver