ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Fikret İlkiz
Sayfa 33
Mardinde Gazeteci Olmak
Milletvekili Fırat ve arkadaşları alkışlar kadar, haklarındaki sert eleştirilere alışmalıdırlar. ABD Başkanı Lincolnun dediği gibi: Bazı insanları bazen kandırabilirsiniz, bazı insanları her zaman kandırabilirsiniz. Ama herkesi her zaman kandıramazsınız.
6 Haziran 2005
Kuran Öğrenmek Suç mu?
TCKyi yeniden tasarlayanlar zihniyetlerine uygun ve bilinçli davrandılar. TCK yazıcıları kendi dünya görüşlerini yeni kanuna kasten, bilerek ve isteyerek sokarken bunu bilimsellik adına ve tezleriyle yaptılar. Yazık!
31 Mayıs 2005
Medyada Çoğulculuk ve Yoğunluk
RTÜKü Başbakanlığa veya Yürütme organına bağlayacak yasalarla bağımsızlık sağlanmaz. Kiev kararları ve RTÜK bağımsızlığını hemen tartışmaya başlamalıyız. Kurulun bağımsızlığı için yasal düzenlemelerin tümünde bağımsızlık istenmeli ve sağlanmalıdır.
23 Mayıs 2005
Kriz Zamanı ve Gazeteciler
Kitle İletişim Politikası 7. Avrupa Bakanlar Konferansı Siyasi Bildirisinde insan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve ifade ve haber alma özgürlüğü gibi ana değerlerinin korunmasında ve teşvik edilmesinde kararlı olunacağı kabul ediliyor.
16 Mayıs 2005
TCKda Arpa Boyu Yol
Neyin temel milli yarar olduğu tartışmalıdır. Yayınlanan haberlerin, eleştirilerin temel milli yararları ihlal edeceği veya ettiği görüşüyle birçok ceza davası açılacaktır... TCKda, basın yayın ve herkesin ifade özgürlüğü için bir arpa boyu yol aldık...
9 Mayıs 2005
Ne İngiliz Avukat, Ne Biz
Ne İngiliz avukatın, ne Türk hukukçularının yazdığı ve söylediği hiçbir şeyin kıymeti yok. 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe girecek TCK ile ifade özgürlüğünün ve gazetecilerin canına okuyacaklar. Birkaç gazeteciyi hapse tıkmadan rahat etmeyecekler.
2 Mayıs 2005
Adalette TCKye Bakan Adamlar
Kısacası hiç yeterli olmayan ve adına toplantıda ele alındı bile denemeyecek birkaç değişiklikle, TCKnin basın yayın fiillerinin yeniden düzenlenmediği bu toplantıda öğrendiğim şu: Adalete bakan adamlar ifade özgürlüğüne karşıdır.
25 Nisan 2005
Radyo-TV ve Yabancı Sermaye (III)
Ulusal radyo ve televizyonlarda yabancı sermaye payına ilişkin yüzde 25lik sınırın kaldırılmasının Avrupa Birliğine uyum süreciyle de bir ilgisi bulunmamaktadır. Böyle bakıldığında, AB üyesi ülkelerde farklı uygulamalar ve düzenlemeler olduğu görülüyor.
18 Nisan 2005
Radyo-TV ve Yabancı Sermaye (II)
Bir kamu hizmeti olarak düzenlenen yayıncılık hizmeti için gereken kamu malı, özerk bir kamu tüzelkişisince, yasada yer verilen koşullar çerçevesinde tahsis edilerek kullanılabilmektedir.
12 Nisan 2005
Radyo -TV ve Yabancı Sermaye (I)
Radyo ve televizyon yayın kuruluşlarının toplumu oluşturmaktaki etkileme gücü yayın izni verilmesinde yerli ve yabancı tüm yayıncılar yönünden çok seçici davranılmasını, ülke çıkarlarının gözetilip kollanmasını gerektirmektedir.
4 Nisan 2005
Bağırıp Çağıran Basın!
Gazeteciler ifade özgürlüğünü sınırlandıran bazı maddelerin değiştirilmesini istemenin hiçbir zaman geç olmayacağının idraki içindeler. Onların haklı olduğunu kanıtlayan ceza davaları açılmadan önce çözüm bulmanın idrakine ulaşmanın herkese yararı vardır.
28 Mart 2005
Herkesin İfade Özgürlüğü
Yeni TCK hakkındaki eleştirilerden ders çıkarmayan siyasal iktidar demokratik siyasal yapıyı yok etmek için yine elinden geleni yapıyor. Özgür haber dolaşımının varlığı demokratik siyasal düzenin temel ölçütüdür.
21 Mart 2005
Medyada Politik Eleştiri (2)
Medyadaki Politik Tartışma Özgürlüğü Üzerine Deklarasyonu bize uymuyor. Basın Kanunu gazetecilere hapis cezasını kaldırırken, yeni TCK ile hapishane yolunu açıyor. Politikacılar, demokrasiye ve gazetecilere tahammül gösteremiyor.
14 Mart 2005
Politikacıların Eleştirisi (I)
Deklarasyona göre; AİHSnin özgürlüklerin ve hakların korunmasına en temel enstrümandır. Tüm üye ülkelerin çoğulcu demokrasilerin temel prensibi olan, insan haklarına saygı ve hukukun üstülüğü konusunda yükümlülükleri vardır.
7 Mart 2005
Tekzip
Yeni basın yasasında tekzip metni üzerinde Sulh Ceza Yargıcına değişiklik yapma veya bir kısmının yayınlanmasına karar verme gibi bir seçenek tanımıyor. Yani, yeni yasa yargıç denetimini kısıtlıyor. Artık yargıcın..
28 Şubat 2005
İfade Özgürlüğü Ve Laiklik (III)
Suç ve cezada yasallık evrensel hukuk ilkesi uyarınca, yasakoyucunun, cezai bir yaptırıma bağlamadığı bir eylemin, ülke koşulları nazara alınarak, zorlamalı yorumlarla cezalandırılır sayılması kuvvetler ayrılığı sistemini zedeler mahiyette olacaktır.
21 Şubat 2005
İfade Özgürlüğü ve Laiklik (II)
Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararında İfade hürriyeti kapsamının genişletildiği uygar dünyada, bir sosyolojik gerçeği hatırlamakta yarar var; söyleyeni hapsedilmekle dillendirilmesinden vazgeçilen hiçbir düşünceye tarihin tanıklığı olmadı denildi.
14 Şubat 2005
İfade Özgürlüğü ve Laiklik (I)
Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 14 yargıcının cezanın bozulmasını; 13 yargıcın ise karşı oy kullanarak mahkumiyet hükmünün onanmasını istemesidir. İfade özgürlüğü ile ilgili yargı kararlarında istikrar 13 e karşı 14 oyla kurulmuş sayılır mı?
8 Şubat 2005
Eskişehirde Yeni TCK
Türk Ceza Hukuku Derneği ile Eskişehir Barosunun düzenlediği Yeni TCK sempozyumunda Yarsuvat, Dede, Kocasakal, Öztürel, Bayraktar, Demir, Arslan ve İlkiz devlete ve topluma karşı suçlar, ekonomik suçlar ve soykırım suçu üzerine konuştu.
31 Ocak 2005
Gazeteci Uğur Mumcu
Yaşamı ve onurlu gazeteciliği seçin. Çok şükür sayıları az da olsa gazeteci gibi gazeteci olanlardan olun. Onlar varlar ve yaşıyorlar... İstisna olun. Bizler istisnalar olalım. İstisnalar çoğalsın. Hangisini isterseniz siz seçin...
24 Ocak 2005
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Adalet Bakanlığının TCK Baskısı
Adalet Bakanlığının bastırdığı Türk Ceza Kanunu kitabında TCKnun 305. maddesiyle ilgili olarak Adalet Komisyonu Raporundaki gerekçenin bir bölümü çıkarılmıştır. Yoksa Türk Ceza Kanunu kitabınızın baskısında baskı hatası mı yapıldı?
17 Ocak 2005
Devletin Silahlı Gücü
Anayasa Mahkemesinin Terörle Mücadele Kanununa eklenen Ek Madde 2yi iptal gerekçesi çok açık. Devletin korumakla görevli olduğu, bireylerin yaşama hakkı dır. İstisna olan bu hakkın yok edilmesidir.
10 Ocak 2005
Öldürmenin Kuşkusu
Etkili ve sonuç alınacak bir yargılama, yaşayanların yaşam hakkının korunmasıdır. Her devletin yaşama hakkını koruma yükümlülüğü vardır. Öldürmenin kuşkusu kalmamalıdır. Bu Kızıltepe olayının nasıl meydana geldiği ve failleri konusunda da geçerlidir.
3 Ocak 2005
1 Nisan Şakası Değil: Yayın Yapmak Yasaktır
Yeni Ceza Muhakemeleri Kanununa göre, soruşturma gizlidir, adli kolluk görev yapmayı engelleyenlere karşı, zor kullanma ve men etme yetkisine sahiptir, duruşmalarda görüntü almak, fotoğraf çekmek, yayın yapmak yasaktır ve suçtur.
27 Aralık 2004
Şairin Ölümü
77 yıldır bu topraklar üzerinde yaşamış Şairle aynı topraklar üzerinde yaşamak ayrı bir onur... Şükran Kurdakulun dizeleriyle büyümek başka bir sevinç...Yaşam, sevgi, dostluk ve herkes için yaşanacak bir dünya yaratmaya adanmış ömrünü sonlandırdı.
20 Aralık 2004
Kamyon Şoförü ve Oğlu
Acaba Anayasanın 17. maddesinin 4. fıkrasında sayılan hallerde adam ve çocuk öldürebilir misiniz? Cinayet olmaz (mı)? Yargılanmazsınız. Sorumsuz(mu)sunuz.... Öldürenlere göre; öldürülen adam veya çocuk teröristtir ise yaşam hakkı korunmaz mı?
13 Aralık 2004
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
CMUK Değişiklik Gerekçesi
Kamuoyunun bu Tasarının içeriğinden yeterince bilgisi yoktur. Acaba hızla Meclise getirilen bu Tasarı; Genel Gerekçesinde sayılan eksiklikleri giderebilecek midir? Yeterince tartışılmadan Meclise taşınan Tasarı amacını sağlayabilecek güçte değildir.
6 Aralık 2004
İlerleme ve CMUK
Türkiyenin Katılıma Doğru İlerleyişine İlişkin Komisyon Tavsiyesi başlığı altında Siyasi kriterlerin değerlendirilmesinde Dernekler Yasası, yeni Ceza Yasası ve İstinaf Mahkemeleri Yasasının henüz yürürlüğe girmediğine değiniliyor.
29 Kasım 2004
Aralık 2004: Sonun Başlangıcı
Anayasanın 90. maddesinin değişmesiyle; insan hakları alanındaki bir uyuşmazlığın çözümünde yasalar farklı hükümler içeriyorsa; uluslar arası sözleşmelere üstünlük tanınacaktır. Artık insan hakları sözleşmeleri yargı kararlarında gerekçe olabilecektir.
22 Kasım 2004
TV Yayınları
Avrupa Konseyi üyesi her devlet, yargı yetkisi dahilindeki yayıncılar tarafından iletilen tüm televizyon yayınlarının, o üye devlet halkına yönelik olarak yapılan yayınlara uygulanan yasa sisteminin kurallarına uygun olmasını sağlaması gerekmektedir.
15 Kasım 2004
Radyo ve TV Politikaları
RTÜK Üst Kurul oluşumu ve yayın sahiplerin hisse oranları yeniden düzenlenmeli, frekans tahsisleri tamamlanmalı, yayın lisansları geçici olmaktan çıkarılmalı, RTÜK bağımsızlığı ve özerkliği güçlendirilmeli, yayın ilkeleri net olarak tanımlanmalıdır.
8 Kasım 2004
Avrupa Birliği Anayasası
Anayasa; AB Antlaşmasına Temel Haklar Şartının eklenmesinden ibaret. Sadece maddelerde düzeltmeler ve değişiklikler yapılmış. AB üyeleri ve üye adaylarının kendi anayasa ve yasalarını, son derece önemli olan bu Şarta göre organize etmeleri gerekiyor.
1 Kasım 2004
1
...
31
32
33
34
35
...
38
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver