ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
Fikret İlkiz
Sayfa 33
Susurluk ve Şemdinli (1996-2005)
Susurluk kazası ve kararının aydınlatamadığı asıl gerçekleri gizleyen; hukuki ve siyasi düzenden yana olanları toplumla yüzleştiremedikçe; bu düzen yanlılarının hakim olduğu hukuk ve siyaset yüzünden kasım sendromları daha şiddetli şoklar yaratacak.
14 Kasım 2005
Yayın Yasağı Yasaktır
Sulh Ceza Mahkemesi, Malatya Çocuk Yuvasındaki olaylarla ilgili başlatılan soruşturma nedeniyle, yayınların durdurulmasına karar verdi(...) Çoğulculuğa ve demokrasiye uygun olan yayın yapılmasının yasaklanması değil, yayın yasaklarının yasaklanmasıdır.
7 Kasım 2005
Bangolar Yargı Etiği (III)
AByle müzakereler sırasında karşımıza çıkacak olan başlıklardan birisi de Yargı ve Temel Haklar. İnsan haklarının korunmasında yargının hızlı ve sağlıklı işleyişini temin edebilmek gerekiyor. Bangolar Yargı Etiğinin önemli bir yeri olacağı açık.
1 Kasım 2005
Bangolar Yargı Etiği (III)
Avrupa Birliği ile müzakereler sırasında karşımıza çıkacak olan başlıklardan birisi de Yargı ve Temel Haklar... İşte bu müzakereler sırasında Bangolar Yargı Etiğinin ve Bakanlar Komitesi tavsiye kararının önemli bir yeri olacağı açık.
31 Ekim 2005
Bangolar Yargı Etiği (II)
Hâkim tarafından, hâkimlik mesleğinin icrası sırasında elde edilen gizli bilgiler, hâkimin yargısal göreviyle ilgili olmayan diğer amaçlar için hâkim tarafından da kullanılamaz ve ifşa edilemez.
24 Ekim 2005
Bangolar Yargı Etiği (I)
Modern ve demokratik bir toplumda, yargının iç tutarlılığı ve manevi gücü ile yargı sistemine olan kamusal güven son derece önemlidir. Hâkim, hem bireysel hem de kurumsal yönleriyle yargı bağımsızlığını temsil ve muhâfaza etmelidir.
17 Ekim 2005
Hrant Dinkin Onuru!
Bizimle birlikte Türkiye toprakları üzerinde yaşayan ve bizlerle birlikte bu topraklar üzerinde toprak olmak isteyen gazeteci Hrant Dink; bu ülkeyi terk edip gitmekten bahsediyor... Duyuyor musunuz? Onun yerine düşünün ve anlayın.
10 Ekim 2005
Milletin Silahsız Vekili
Umut Vakfı, yıllardır iğneyle kuyu kazarcasına gerçekleştirdiği çalışmalarında, herkesin korkusuzca yaşayabileceği bir toplum yaratabilmek için çaba gösteriyor. Dünyada 28 Eylül gününü silahsızlanma için kendimiz ve geleceğimiz için isteyelim.
3 Ekim 2005
Konferans Durdurma ve İdari Yargının Kararı
Ermeni Konferansının İdare Mahkemesi kararıyla durdurulmasının ifade özgürlüğüne aykırı olduğu söylenerek, acaba süren bir dava hakkında yargıyı etkilemek suçu işlendi mi? Bu yargı sistemine şaşırmayın, sorgulayın ve tartışın.
26 Eylül 2005
Teröre Kanun (mu?)
Acaba Terörle Mücadele Yasasında değişikliğe gerek var mıydı? Bilinmeyen taslak; terör kavramını ve terör suçunu veya örgüt kurma suçunu nasıl tanımlıyor? Cezalar ne? Basına gelen yasaklama var mı? Özgürlükler mi, yoksa güvenlik mi tercih ediliyor?
19 Eylül 2005
Unutturmayalım: 12 Eylül 1980
171 kişinin işkenceden öldüğü belgelere geçti, 50 kişi asıldı. Gazetecilere 3 bin 315 yıl 6 ay hapis cezası verildi. 937 film yasaklandı. Gazeteler 300 gün süreyle yayın yapamadı, yayınlar yasaklandı. 30 ton gazete ve dergi imha edildi.
12 Eylül 2005
Yoksa Terörist misiniz?
Hukuk yoluyla terörle mücadelede temel hak ve özgürlükler sadece gerekli olduğu ölçüde kısıtlanmalıdır. Zordur ama, bir hukuk devletinde terörle mücadelede başarılı olmak için çözülmesi gereken bu hukuksal denklem demokrasinin gereğidir.
5 Eylül 2005
Terörün Finansmanı (II)
Devletler Sözleşmesinin ihlalinden sorumlu tutulan tüzel kişiliklerin, etkin, orantılı ve caydırıcı nitelikte cezai, hukuki veya idari yaptırımlara tabi tutulmalarını sağlayacaktır ve bu yaptırımlar parasal nitelikte de olabilecektir.
29 Ağustos 2005
Terörün Finansmanı
Güvenlik mi, özgürlük mü? Önümüzdeki günlerde terörü önleme amacıyla tartışılması beklenen ve bu durumda gizlice hazırlanıp Meclise sevk edilecek yasa tasarısının gerekçesinde, uluslararası sözleşmelere sıkça atıf yapılacaktır.
22 Ağustos 2005
TCK Değişikliği ve Basın ( III )
Sonuçta basın yayın yoluyla fiilin işlenmesinde artırım oranı kalkarken, Türkiyede bulunan yabancının da bu suçun faili olması hakkında düzenleme yapılmış oldu. Yani, yasa değişiklikleri, TCK yazıcıları ve yapıcılarının değişikliği olarak kalmıştır.
15 Ağustos 2005
TCK Değişikliği ve Basın (II)
Bu nasıl bir değnektir ki; iki ucu vardır ve iki uç birbirinden çok etkilenmesin diye ceza kanunları ile korunmaya çalışılmaktadır.Basın; etkili ise ve yargı basından sürekli etkileniyorsa; bırakın basın etkilesin, yargı da etkilensin.
9 Ağustos 2005
TCK Değişikliği ve Basın (1)
218. maddeye eklenen hukuka uygunluk nedenine göre; yayınlanan haber veya eleştiri yazısı eğer haber verme sınırlarını aşmıyorsa ve eleştiri amacıyla yapılmışsa ve ayrıca düşünce açıklaması niteliğinde ise basın yayın fiili suç sayılmayacaktır.
1 Ağustos 2005
Emirle Gizlice Dinleme
Geçmişte yasası olmayan, yazılı emirlerle gerçekleştirilen gizli dinlemeler şimdi gecikmeye rağmen yasaya kavuşturuldu. Demek ki bu tür geçmişteki gizli dinlemelerin yasası yoktu. Şimdi var. Var ama bu kez de Anayasaya aykırı..
25 Temmuz 2005
6 AKP, 3 CHP Ve RTÜK
Yazılmayan gerekçenin kimseye yararı kalmamıştır. Çünkü siyaset, hukukun önüne geçmiştir. Demokratik ve laik hukuk devleti ilkelerine uygun yayın politikalarının gerçekleşmesini de beklemeyin. Anayasa Mahkemesi gerekçesi artık ne olursa olsun.
18 Temmuz 2005
Yargıçlar ve Savcılar
Sayın Yargıçlar ve savcılar...Örgütlenmek, taraf olmakla başlar. Susmayan ve tarafsızlara karşı taraf olmayı seçen yargıç ve savcıların mücadelesine ve onların ifade özgürlüğü hakkına duyduğum saygılarımla...
11 Temmuz 2005
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Meclis İçtüzük Değişikliği
Bu düzenleme Mecliste sahip oldukları çoğunluğun dayanılmaz gücünü kullanmanın dayanılır değişikliğidir. Amaç Uluslararası Para Fonunun isteklerine uygun kanun yapılabilmek için Meclis İçtüzük değişikliğinin yapılmasıdır.
4 Temmuz 2005
Anayasa Mahkemesi RTÜK ve Gerekçe
Anayasa Mahkemesi gerekçeyi yazmakta gecikti. Gecikmenin getireceği sakıncaları yürütmenin önemsememesi doğal karşılanabilse de yargının, Anayasa mahkemesi iptal gerekçelerinin Resmi Gazetede yayınlanmasında yaşanan gecikmenin sakıncaları önemsenmeli.
27 Haziran 2005
Uğur Can Koçak Abi...
35 yıl sonra ölümünü bile bu tarihe denk düşürdü. Onun öldüğü günün tarihi 15-16 Haziran 2005 olsun. Toprak, hava ve su gibi olan insanlardandı. Yaşarken ölmüşler dışındaki dostları ve benim için, söz dört kelimeden ibaret.. Uğur Can Koçak öldü...
20 Haziran 2005
Anayasa ve RTÜK
Radyo ve TV yayınlarının hukuki düzeninde değişiklik yapmanın yansız ve özerk kişilerin katkılarıyla olabileceğine zihniyet olarak alışmalısınız. Zihniyetleri yansız ve özerk olanlar olmadan yasa yapmayı marifet sayanların hali sadece perişanlıktır
13 Haziran 2005
Mardinde Gazeteci Olmak
Milletvekili Fırat ve arkadaşları alkışlar kadar, haklarındaki sert eleştirilere alışmalıdırlar. ABD Başkanı Lincolnun dediği gibi: Bazı insanları bazen kandırabilirsiniz, bazı insanları her zaman kandırabilirsiniz. Ama herkesi her zaman kandıramazsınız.
6 Haziran 2005
Kuran Öğrenmek Suç mu?
TCKyi yeniden tasarlayanlar zihniyetlerine uygun ve bilinçli davrandılar. TCK yazıcıları kendi dünya görüşlerini yeni kanuna kasten, bilerek ve isteyerek sokarken bunu bilimsellik adına ve tezleriyle yaptılar. Yazık!
31 Mayıs 2005
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Medyada Çoğulculuk ve Yoğunluk
RTÜKü Başbakanlığa veya Yürütme organına bağlayacak yasalarla bağımsızlık sağlanmaz. Kiev kararları ve RTÜK bağımsızlığını hemen tartışmaya başlamalıyız. Kurulun bağımsızlığı için yasal düzenlemelerin tümünde bağımsızlık istenmeli ve sağlanmalıdır.
23 Mayıs 2005
Kriz Zamanı ve Gazeteciler
Kitle İletişim Politikası 7. Avrupa Bakanlar Konferansı Siyasi Bildirisinde insan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve ifade ve haber alma özgürlüğü gibi ana değerlerinin korunmasında ve teşvik edilmesinde kararlı olunacağı kabul ediliyor.
16 Mayıs 2005
TCKda Arpa Boyu Yol
Neyin temel milli yarar olduğu tartışmalıdır. Yayınlanan haberlerin, eleştirilerin temel milli yararları ihlal edeceği veya ettiği görüşüyle birçok ceza davası açılacaktır... TCKda, basın yayın ve herkesin ifade özgürlüğü için bir arpa boyu yol aldık...
9 Mayıs 2005
Ne İngiliz Avukat, Ne Biz
Ne İngiliz avukatın, ne Türk hukukçularının yazdığı ve söylediği hiçbir şeyin kıymeti yok. 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe girecek TCK ile ifade özgürlüğünün ve gazetecilerin canına okuyacaklar. Birkaç gazeteciyi hapse tıkmadan rahat etmeyecekler.
2 Mayıs 2005
Adalette TCKye Bakan Adamlar
Kısacası hiç yeterli olmayan ve adına toplantıda ele alındı bile denemeyecek birkaç değişiklikle, TCKnin basın yayın fiillerinin yeniden düzenlenmediği bu toplantıda öğrendiğim şu: Adalete bakan adamlar ifade özgürlüğüne karşıdır.
25 Nisan 2005
Radyo-TV ve Yabancı Sermaye (III)
Ulusal radyo ve televizyonlarda yabancı sermaye payına ilişkin yüzde 25lik sınırın kaldırılmasının Avrupa Birliğine uyum süreciyle de bir ilgisi bulunmamaktadır. Böyle bakıldığında, AB üyesi ülkelerde farklı uygulamalar ve düzenlemeler olduğu görülüyor.
18 Nisan 2005
1
...
31
32
33
34
35
...
38
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver