ENGLISH
KURDÎ
biamag
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
edebiyat
Sayfa 4
Etrafımızdaki “Düşkapanı” Büyürken, Öykünün İmkânlarını Düşünmek
“Elma sadece bir imge. Orada biraz mizah var. Havva Ana'mızın Adem Baba'mızı kandırırken kullandığı, Pandora'nın kutusu gibi bir meyve. Peki, sizce o anlatıdaki en masum kim? Bence elma.”
28 Ocak 2017
Yetgül Karaçelik
Hukukçunun Edebiyat ile Meselesi
Hukuk ve edebiyat ilişkisi incelediği seçme yazılardan oluşan “Hukuk Komedyası” adlı kitabın yazarı Hukukçu Faruk Turinay ile konuştuk.
14 Ocak 2017
F. Çağdaş İslim
ŞENAY TANRIVERMİŞ'TEN
"Çerçialan" Kadınlık Tariflerinde Anlam Kamaşması
Gamze Arslan’ın kahramanları sisteme illa ki uymuyorlar ve aslında dik başlı asi karakterler olduklarından değil sistem bozuk olduğu için düzene eklemlenemiyorlar.
14 Ocak 2017
Şenay Tanrıvermiş
İREM UZUNHASANOĞLU'NDAN
Kuşlar Masalından Göçmesin
Çocukluğumuzdan getirdiğimiz acıların, travmaların "taş taş üzerine" koyulmuş gibi bizi oluşturduğunu ve yaşadığımız beher meselenin varoluşumuza hizmet ettiğinin bir kanıtı bu öykü kitabı.
14 Ocak 2017
İrem Uzunhasanoğlu
ŞEYHMUS DİKEN YAZDI
Yazma, İlla ki Okuma!
Okumuyoruz, evet yazarlar olarak okumuyoruz! Çünkü okuma gibi bir derdimiz yok. Yazarlık gibi bir kimlikle kendimizi bir "halt" sanıyoruz.
17 Aralık 2016
Şeyhmus Diken
BAHAR AKPINAR YAZDI
Sabahattin Ali: Siyasal İktidar Baskısına Taviz Vermeyen Yazar
Sabahattin Ali’nin dünyası siyasal iktidarın dayatmalarına karşı duran, hiçbir koşulda önemini yitirmeyen bir dünyadır. Ve bu dünyanın en etkili iktidar aracı ise şüphesiz ki dildir.
22 Ekim 2016
Bahar Akpınar
İBRAHİM GENÇ YAZDI
Mehmed Uzun: Barışa Adanan Bir Hayat
"Ölümsüz birey yoktur ama bireyler tarafından yaratılan ölümsüz eserler ve bu eserlerin tümünden oluşan ölümsüz insanlar vardır. Barış sadece ölümsüz bir eser değil, insan aklının yarattığı en önemli erdemli iştir."
11 Ekim 2016
İbrahim Genç
Erdal Öz Edebiyat Ödülü Orhan Koçak’a
2016 Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nün günümüz Türkiye edebiyat dünyasında oynadığı öncü rol nedeniyle Orhan Koçak’a verildiği açıklandı.
5 Eylül 2016
Ayrımcılık mı Dilden Çıkar, Dil mi Ayrımcılıktan?
Edebiyatta dildeki ayrımcılığın masaya yatırıldığı Edebiyat ve Ayrımcılık söyleşisi, Hrant Dink Vakfı Havak Salonu’nda gerçekleşti. Ayfer Tunç ve Kemal Varol’un konuşmacı olarak katıldığı söyleşinin moderatörlüğünü Karin Karakaşlı yürüttü.
2 Temmuz 2016
Emre Haçan
İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali Başladı
İTEF- İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali, “Şehir ve Sesler” temasıyla 15 Mayıs’a kadar sürecek. Edebiyatseverler Türkiye ve dünyadan yazarlarla bir araya gelecek.
9 Mayıs 2016
Bir Kürtçe Öykü Seçkisi: Biraz Dolaşacağım
Can Yayınları’ndan çıkan Biraz Dolaşacağım, Kürt öykücülerin geleneksel anlatıcıları dengbêjlerden aldıkları sesi modern edebiyata taşıdıkları, 12 yazarın katkısıyla oluşan bir öykü seçkisi.
6 Nisan 2016
Ahmet Oktay Hayatını Kaybetti
Türkiye edebiyatının usta kalemlerinden gazeteci, yazar, şair Ahmet Oktay Börtecene 83 yaşında hayatını kaybetti.
3 Mart 2016
Yazar ve Çevirmen Tahsin Yücel Hayatını Kaybetti
Edebiyat dünyasında öykücü, romancı, deneme yazarı, eleştirmen ve çevirmen olarak saygın bir yere sahip olan Prof. Tahsin Yücel 83 yaşında öldü.
22 Ocak 2016
ŞEYHMUS DİKEN YAZDI
Ve Hayat’ın Orta Sayfasından Solgun Manzaralar
Murathan Mungan’ın Harita Metod Defteri, aynayı sahiden kendi yüzümüze her daim tutmamızı bir kez daha bize hatırlatmada edebi bir vesika.
16 Ocak 2016
Şeyhmus Diken
Rückert Ödülü Sema Kaygusuz’un
Almanya’da üç yılda bir verilen edebiyat ödülü Rückert’in 2016’da Türkçe edebiyatı temsilen Sema Kaygusuz’a verileceği açıklandı.
11 Ocak 2016
EFE BAYRAM YAZDI
Türk Usulü Romantizm: Türk Politik Kültüründe Romantizm
Hasan Aksakal’ın Türk Politik Kültüründe Romantizm çalışması Tanzimat’tan günümüze milliyetçi, muhafazakâr, İslamcı söylemlerle bezeli Türk milli kültürünün politik dilini “Romantizm” ile yeni bir yorumla ortaya koyuyor.
19 Aralık 2015
Efe Bayram
DENİZ TARSUS'LA SÖYLEŞİ
"Ülkem İçin İçimde Büyümeye Devam eden Bir Hüzün Var"
Yazar-yönetmen Deniz Tarsus ile öykü kitaplarından kısa filmlerine, mitoslardan gerçekliğe, Kaşgarlı Mahmut’tan Edgar Allan Poe’ya, Gezi’den “memleketim” dediği Bodrum’a uzanan bir sohbet yaptık.
5 Aralık 2015
Deniz Poyraz
TAYLAN AYRILMAZ’IN RÖPORTAJI
Haydar Karataş ile Dersim, Siyaset ve Edebiyat Üzerine
Dersim isyan etti söylemi devletin uluslararası alanda kullandığı siyasi bir söylem. Devlet buna ihtiyaç duyuyordu. Her devlet sevmediklerini katlederken, onlar isyan etti ben de gerekeni yaptım demiştir.
31 Ekim 2015
Taylan Ayrılmaz
"Sizi Hırpalarım" Diyen Emrah Serbes'e Feminist Edebiyatçılardan Açık Mektup
Feminist Edebiyatçılar Platformu, romanını eleştirenlere “Sizi gerçekten hırpalarım. Ondan sonra her aynaya baktıklarında beni hatırlarlar” diyen yazar Emrah Serbes’e açık mektup yazdı.
1 Eylül 2015
CEVAT ÇAPAN'DAN
Şiir Olmazsa Kıyamet Kopmaz Ama…
Metin Eloğlu, Oktay Rifat’a sormuş, “Reis, ne olacak bu şiir olmazsa?” Rifat, “Kıyamet kopmaz, ama insanlar sevişemez, öpüşemez, bir şeyi beğenemez, dünya tatsız tutsuz bir şey olur,” cevabını vermiş.
4 Temmuz 2015
Cevat Çapan
ARA
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
AYŞEGÜL DEVECİOĞLU ANLATTI
Dönmek Mümkün mü Artık Dönmek?*
Ayşegül Devecioğlu, son romanı Ara Tonlar’da 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’ne uzanırken, bir bekleyiş ve dönüş hikâyesine odaklanıyor. Ama idealize edilmemiş, sahici ve neredeyse nefes alan karakterlerle.
16 Mayıs 2015
Emel Gülcan
İzmir Öykü Günlerinin Teması: Kadın ve Kent
İzmir Öykü Günleri 13. kez edebiyatı okurla buluşturuyor. Bu yılın teması kadın ve kent.
11 Mart 2015
ŞEYHMUS DİKEN'DEN
Yaşar Kemal; “xwedê yeke derî hezar”
Yaşar Kemal’in edebiyatında halkların birbirleriyle çatışması, birinin ırkçılık fetişizmi ile yüceltilerek, diğerlerinin aşağılanması yoktur. Birbirlerini öteleyerek değil yaşadıklarından bir şeyler öğrenerek yaşaması vardır.
7 Mart 2015
Şeyhmus Diken
Zeynep Cemali Edebiyat Günü 18 Ekim'de
Günışığı Kitaplığı’nın çocuk ve gençlik edebiyatının gelişmesi amacıyla düzenlediği yayıncılık konferansı Zeynep Cemali Edebiyat Günü 18 Ekim'de Kadir Has Üniversitesi’nde.
17 Ekim 2014
UĞUR AYDEMİR YAZDI
Kafkaesk Bir Dünyanın İçinde...
İktidarın kapısını parçalayıp dilini bozuma uğratarak ezgilerimizi kuralsızca haykıracağımız; bedeni, dili ve kendimizi yersizyurtsuzlaştıracağımız bir kaçışta direngen olmaktan başka bir çıkış yolu görünmüyor.
12 Temmuz 2014
Uğur Aydemir
PEN Genç Yazarlar Arıyor
Dünya Yazarlar Birliği PEN ifade özgürlüğü ve edebiyatın gelişmesine katkı sağlayarak uluslararası alana genç yazarlar kazandırmak için bir yarışma düzenliyor.
9 Nisan 2014
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Marilyn Monroe’nun Kitaplığı
Marilyn Monroe'nun kütüphanesinde kimler yok ki: John Steinbeck, Edgar Allan Poe, Walt Whitman, Colette, Thomas Wolfe, Emily Dickinson, Carson McCullers...
8 Nisan 2014
Kütüphane Haftası Çocuğa da Bakıyor
Kütüphane Haftası çerçevesinde gerçekleştirilecek etkinlikler arasında çocuk yayıncılığı ve çocuk edebiyatı merkezli panel ve sergiler de yer alıyor.
1 Nisan 2014
mustafa sütlaş menekşe toprak'la konuştu
ağıt aslında şimdi başlıyor
"arada kalan” bir insana dönüşmüş fatma'nın yalnızca bir “durma” anına tanıklık ettiğimiz “ağıtın sonu” romanının yazarı menekşe toprak'la konuştuk.
22 Şubat 2014
Mustafa Sütlaş
BÜLENT USTA YAZDI
Sansürle Zedelenen Hayat
Mesele, Ece Ayhan’ın şiirini çocukların okuması ya da okumaması değil. Zaten kaç kişi okumuş da anlamış o sarsıcı şiirleri. Mesele, sansür ve yasaklarla büyüyen o karanlık. Kimse Anwar Congo olmasın diye şiir, edebiyat.
22 Şubat 2014
Bülent Usta
MUSTAFA SÜTLAŞ’IN KALEMİNDEN
kağızman’dan ortaca’ya bir “sürgün”...
günür karaağaç: “öğretmenlik yaşamımda, ön yargılı siyasiler ve onların çevrelerinden gelen baskılar karşısında inanılmaz sıkıntılar, acılar ve ayrılıklar yaşadım. onlara yanıtım hep üretmek, direnmek oldu.”
19 Ekim 2013
Mustafa Sütlaş
FIRAT DEMİR YAZDI
Tüm Reddedişlerin Sınırında: Aslı Erdoğan
Kadın hakları için sonuna kadar mücadele veren biri olarak, “başından beri kadın olmayı reddettim” diyebiliyor. Kadın değil, erkek değil, heteroseksüel değil, eşcinsel değil; tüm tenlere değebilen dumansı bir dokunuş.
21 Eylül 2013
Fırat Demir
2
3
4
5
6
7
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver