ENGLISH
KURDÎ
bianet
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
biamag
Sayfa 98
MERVE KÜÇÜKSARP YAZDI
Sanat Tarihçilerinin Önyargıyla Yaklaştığı Bir Kadın
Yaptığı resimler ne kadar değerli olursa olsun, kendisine her daim “dahi ressam” olarak değil, “yetenekli hayat arkadaşı” olarak bakılıyor. Sanat tarihçileri, eserlerinde kocası olan ünlü ressamın esinini bulmak için adeta yarış haline giriyor. Kimse ünlü ressamın birlikte resim yaptığı genç karısından biraz olsun esinlenmiş olabileceğini öne sürmüyor.
29 Eylül 2018
Merve Küçüksarp
ARDA EKŞİGİL YAZDI
Başımızdaki Sopanın, Ayağımıza Dökülen Betonun Nedeni
Ne kadar tepeye tırmanırsa tırmansın bir türlü dizginlenemeyen bir “kendini yedi cihana kanıtlama arzusuyla” yanıp tutuşur. “Müslüman’ın da yapabileceğini” yedi düvele göstermeye tayin etmiştir kendini.
22 Eylül 2018
Arda Ekşigil
Arapçanın Çağdaş Şairleri
“Çağdaş Arap Şiiri Antolojisi”ni Arap şiiri ile ilgili çeviriler yapan, bu alanda çalışma yürüten Metin Fındıkçı, 19 Arap ülkesinden 82 şairin şiirlerini Arapçadan Türkçeye çevirerek hazırladı.
22 Eylül 2018
Ferid Demirel,Mitra Demirel
BELGESELİN İZİNDE / MURAT TÜRKER
Güzellik Görüyorum, Dokunulmayan...
ABD'de kıtanın kadim halklarına uygulanmış kıyımın izleri ozan Karen Dalton'un acılı sesinde vücut buluyor.
22 Eylül 2018
Murat Türker
NAMİ TEMELTAŞ YAZDI
Normalleşiyoruz!
Bizler normaliz de, bir avuç anormal kaldı toplumda, durmadan direniş yapan, normalimizi bozmaya çalışan, derin uykumuzdan uyandırmak isteyenler!
22 Eylül 2018
Nami Temeltaş
SİNAN ZARAKOL YAZDI
Beyaz Yakanın Modern Melodramı
Otomasyon yerine Ottoman’izasyona odaklanan yurdumun muktedirleri, dijital devrimden çok kazanç hanelerindeki digit (basamak) devrimiyle ilgilene dursun, başat ekonomi çevreleri uzun süredir dijital dönüşüm ve otomasyonun dünya işgücüne etkilerini tartışıyor.
22 Eylül 2018
Sinan Zarakol
Starbucks Adem: Bir Mülteci Çocuğun Anlatılmayan Hikâyesi
Haberler Adem’in kim olduğu hakkında bize çok az şey söylüyordu. Sosyal medyada Adem’in hikâyesi mizah konusu ediliyor, bu mülteci çocuk hakkında hakaretler içeren, ırkçı paylaşımlar dolaşıma giriyordu.
22 Eylül 2018
Ülkü Doğanay
TAMER KARALAR'IN RÖPORTAJI
DogGo Köpekleri Gezdiriyor, Sokak Köpeklerine Yardım Ediyor
DogGO 5 TL gibi cüzi bir ücretle köpek gezdirme hizmeti veriyor. Bu 5 TL'yi sokak hayvanları koruma derneği ÇAKbiPati'ye bağışlıyor.
22 Eylül 2018
Tamer Karalar
ŞEYHMUS DİKEN YAZDI
Yeniden TÜYAP, Kitapla
Diyarbakır TÜYAP kitap fuarının Mayıs ayı yerine Eylül ayının son haftasına denk gelmesi de isabetli oldu.
22 Eylül 2018
Şeyhmus Diken
ŞADİYE DÖNÜMCÜ YAZDI
“Kim Bu Konuşan?”
“Kim bu konuşan?” kitabının hedef kitlesi, kanımca 6-9 yaş. Dili esprili. Bildiğimiz çocuk kitaplarından farklı; okuyucuyu –da- sorgulamaya davet ettiğinden.
22 Eylül 2018
Şadiye Dönümcü
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
GÖKÇE BİLGİN YAZDI
Hangi Sandalye?
Plastik beyaz sandalyeler ekonomik ve hafif olmaları nedeniyle neredeyse her yerdeler. Özenle hazırlanmış bir tiyatro oyununda dekorun bir kaç metre ötesindeki beyaz, kalabalık, eğreti duruşları sizin de dikkatinizi çekmiştir.
22 Eylül 2018
Gökçe Bilgin
MURAT TÜRKER YAZDI
Şehrin Üzerinde Kara Bulutlar…
Günümüzde şiddetli tabiat olayları sık sık afete dönüşürken bilhassa şehirlerde toplu ulaşım sekteye uğruyor, sorumsuz yetkililer baştan savma seçimlerle vatandaşın hayatını riske atıyor.
15 Eylül 2018
Murat Türker
İBRAHİM GENÇ YAZDI
Urfa’da ‘Acı’ Hasat: İsot
Urfalılık ve isot o kadar özdeşleşmiştir ki bugün çeşitli rivayetler de aktarılır. Adeta “acı bir mutluluk” olan isot yapmak için eylül ayı yoğun geçer. Urfalılar “Acı ye zehirden başka, tatlı yeme baldan başka” der.
15 Eylül 2018
İbrahim Genç
ONSUN MERYEM YAZDI
Gezen Atlar Ülkesi Kaf Dağı
Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti'ne vardığımda Nart efsanelerindeki aksakallıları hatırlatan dağları anlatıldığı gibi buldum. En derin yeşilin olduğu vadiler, dağlardan inen dereler, kayaların arasından çıkan maden suları...
15 Eylül 2018
Onsun Meryem
ŞADİYE DÖNÜMCÜ YAZDI
“Hadi Çiçekler Oyuna Gelmeyin; Güzel Bir Baharı Özledim”
“Yeni bir yıl, yaşlıları hala sevmiyorum. Ben mi? Ben kendim 83 yaşındayım” satırlarıyla başlıyor “83 ¼ Yaşındaki Hendrik Groen’un Gizli Güncesi”.
15 Eylül 2018
Şadiye Dönümcü
KEREM YILMAZ'DAN
IŞİD Türkiye'deki Ağlarını Nasıl Ördü?
Aileleri tarafından kendi hallerine terk edildiklerini düşünen gençler, kişisel ilişkileriyle ulaştıkları ya da onlara ulaşan kişiler aracılığıyla radikalleşiyor, sonunda onları cihata götürecek yol için hazırlanmaya başlıyorlar.
15 Eylül 2018
Kerem Yılmaz
HADEN ÖZ YAZDI
Dilimdeki Yara veya Bir Asimilasyon Hikayesi
Siz hangi dilde ağlıyorsunuz? Canınız acıdığında, içiniz parçalanıp ağıt yaktığınızda, çığlık atmak istediğinizde hangi dildeki ünlemleri kullanıyorsunuz? Sizin diliniz de yaralı mı yoksa?
15 Eylül 2018
Haden Öz
ŞEYHMUS DİKEN YAZDI
Kürdocul İşler’den Böbrek Davasına!
Özgür Amed, gündelik hayatın sokağa değen siyasetinin satır ararlında kalmış çoğu kez anlık gülümseme ile geçiştirdiğimiz kara mizahın siyasal arka planı üzerinden bir dille okuruna sesleniyor.
15 Eylül 2018
Şeyhmus Diken
HALUK KALAFAT YAZDI
Harita Titizliğinde Bir Atatürk Biyografisi
İpek Çalışlar’ın da belirttiği üzere şöyle bir düşündüğünüzde Atatürk’ün bilinen ve referans olarak alınan biyografilerinin hemen hepsi erkekler tarafından yazıldığının farkına varıyorsunuz.
15 Eylül 2018
Haluk Kalafat
Ariana Grande, Mac Miller ve Zehirli İlişkilerde Kadının Şeytanlaştırılması
"Yoko Etkisi’’nin bozulmayan mirası ve kadınların, erkek partnerinin her yaptığı hareketten sorumlu tutulduğu güçlü- zarar veren- efsanesi.
15 Eylül 2018
NEVAL OĞAN BALKIZ YAZDI
Mutlu Olmanın Dayanılmaz Hafifliği!
156 ülke arasında, mutluluk sıralamasında 74. ülke olmuşuz! Üstelik bu sıralama; kişi başına düşen gelir, sağlıklı ömür beklentisi, yolsuzluk algısı gibi unsurlara bakılarak belirleniyor!
15 Eylül 2018
Neval Oğan Balkız
RAMİNƏ EYVAZQIZI YAZDI
Azerbaycan’ın “Oğlum Olsun” Belası
Azerbaycan doğan çocukların cinsiyet dağılım eşitsizliğinde Çin’den sonra ikinci sırada geliyor. Bazı aileler, ceninin sağlık durumundan önce cinsiyetini öğrenmek istiyorlar. Toplumdaki "oğlum olsun" anlayışından dolayı, seçici kürtaj ülkede hem yasak hem de çok yaygın.
15 Eylül 2018
Raminə Eyvazqızı
MİMARLIK ÖĞRENCİSİ İDİL
"Öteki'lerin Barınabileceği, Çalışabileceği Özgür Alanlar İnşa Edeceğim"
"Transların ve 'öteki'lerin barınabileceği, çalışabileceği özgür alanların inşasında imzam olsun isterim" diyen İdil'le eğitim hayatını, gelecek hayallerini ve planlarını konuştuk.
15 Eylül 2018
Çiçek Tahaoğlu
FIRAT YAVUZ'DAN
Toplumsal Vicdanın Sanat Aynası: Sinema
Zulme karşı, vicdani ve ahlaki sorumluluğun yerine getirilmesinde hukuk, siyaset gibi mekanizmalar tek başına adaleti sağlayamayabilir. Kabusu atlatmanın yolu, onu hayal gücüne dönüştürmektir ve sinema her dönem bunun olanaklarına sahip olmuştur.
15 Eylül 2018
Fırat Yavuz
BİRCAN DEĞİRMENCİ'NİN SÖYLEŞİSİ
Biraz Susalım: KHK’liler Konuşuyor
Bu hikayelerin ülkenin önemli bir çoğunluğunda yankı bulmasını istiyoruz. KHK’li olmayanlara da ulaşmasını, okumalarını istiyoruz. Amacımız kendimiz çalıp oynamak değil. Ülkenin diğer yurttaşlarına ulaşabilmek.
15 Eylül 2018
Bircan Değirmenci
ŞADİYE DÖNÜMCÜ YAZDI
Müzede Canavar Yokmuş' Ama Neler Varmış!
Müzelerin içinde ne var? Ressamın yaptığı resimde kişinin sadece yüzünü ve vücudunun belden yukarısını görülüyorsa o resme ne denir? Ressamın kendi portresini yapmasına ne denir? Konusu olmayan resim olur mu?
8 Eylül 2018
Şadiye Dönümcü
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
TAMAR NALCI YAZDI
Dengbêj Gazin’in Ardından: Ez Ne Têm Kuştin, Ne Têm Berdan
İnatçıydı Gazin Abla... Bir kadın olarak karşılaştığı her türlü baskıya rağmen, hep sınırlarını zorlamıştı. Türkiye'nin Kürtçe müzik sektörüne giren ilk kadın dengbêj olmuştu.
8 Eylül 2018
Tamar Nalcı
MELİKE KOÇAK YAZDI
Hayvanlar Hariç Değil
Peki, hayvanların maruz kaldığı sömürü, tüketme, öldürme, kıyımın kadın, çocuk, Alevi, Kürt, Ermeni, işçi, transın yaşadığından ne farkı vardı?Nihayetinde yaşam hakkı ihlali, sömürü, yok sayma, dışlama.
8 Eylül 2018
Melike Koçak
ŞEYHMUS DİKEN YAZDI
Kafelere Karşı Kitabiyat
Batı'nın "hükmediciliği"ne karşı "hüküm altında kalıcılığa" bir nevi mütevazı tavır alış olarak gördüğüm kafelerin dünyasına inat, bizleri kitapların dünyasına davet eden bu mekânlar iyi ki kente yeni bir yüz oldular/oluyorlar.
8 Eylül 2018
Şeyhmus Diken
YAĞMUR KARAGÖZ YAZDI
Yeryüzünde EGOT'a Hak Kazanmış 12 İnsan
Her ne kadar Thomas kolyesindeki E, G, O ve T harflerinin başka bir anlama geldiğini (Enerji, Büyüme, Fırsat ve Yetenek) iddia etse de, o zamanlar 36 yaşında olan aktörün etrafındakiler bu harflere farklı bir anlam yüklemişti.
8 Eylül 2018
Yağmur Karagöz
ZAFER DORUK YAZDI
Tüm Ülkelerin Serserileri Birleşiniz!
"Yaşasın Tüm Ülkelerin Serserileri! Yaşasın Yolların Filozofları! Tüm Ülkelerin Serserileri Birleşiniz!" Vecdi Çıracıoğlu'nun Serseri Standartları Sempozyumu romanı İletişim Yayınları tarafından yeniden basıldı.
8 Eylül 2018
Zafer Doruk
BÜŞRA KÜÇÜK YAZDI
Aşk, Eksikten Çokluk Yaratan
Birinin içindeki tanrı ya da tanrıça, aşk denen deneyimle birlikte gerçekten gün yüzüne çıkar mı? Aşkın yüksek duygu durumu diğerinin tanrısal bir tarafını görmekten midir yoksa Lacancı tarifle kendimizdeki eksiğe uygun bir yamayı fark etmekten mi?
8 Eylül 2018
Büşra Küçük
1
...
96
97
98
99
100
...
107
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver