ENGLISH
KURDÎ
bianet
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
biamag
Sayfa 53
ZEYNEP TUĞÇE KARADAĞ İLE SÖYLEŞTİK
"Sözcükleri canlandırabilmek için duyulara başvurdum"
Zeynep Tuğçe Karadağ kendi deyimiyle mesleğinin ve sinemanın etkisiyle görsel düşünen biri. Yazar ile bunun şiirlere ve öykülere etkisini, ayrıca çalıştığı finallerini konuştuk.
27 Kasım 2021
Evren Özesen
İTÜ-DER'DEN, DEV-GENÇ'E
Arkadaşım Timur Semerci
67 yaşında kaybettiğimiz Timur Semerci, İstanbul'da üniversitelerden başlayarak 1974-80 sürecinde giderek güçlü bir halk hareketine dönüşen anti-faşist mücadele sürecini örgütleyenler gençlik liderleri arasındadır.
27 Kasım 2021
Bülent Aydın
İslam devrimi ve protesto kültürü
İran halkı yapı itibariyle otoriteye ve haksızlığa karşı gelmeye yatkın bir toplumdur. Kırk yılı aşkındır baskıcı dini yönetim altında bile sokak gösterileri protestolar eksik olmamıştır.
27 Kasım 2021
Ömer Çiftçi
Bücür Amca
Bücür dedikçe Okan, yetişkinler gözgöze gelmekten kaçınırlar. Kimindir bu "ayıp" acaba? Çocuğa "çaktırmamaya" çalışsalar da, üçü de, birbirinin aynası durumundadır.
27 Kasım 2021
Heidi Korkmaz
DUBAI EXPO 2020'DE
Bir paravan: "The Women's Pavilion"
Expo 2020'yi ziyaretimizi planlarken Kadınlar Çadırı'na gitmek elbetteki önceliğimiz. Çadırı ziyaret etmeden önce ülkenin kadına dair politikalarına dair inceleme yapma ihtiyacı hissediyoruz. Böylelikle Kadınlar Çadırı'na Expo 2020'de yer verilmesinin nedenlerini anlamamız mümkün oluyor.
27 Kasım 2021
Aslı Ceren Aslan
Haysiyet meselesine dair
Ez cümle Şairin coğrafyası için en çarpıcı örnek şu ki; çok az şehirde yaşamış olmasına rağmen sanki hiç şehrinden ayrılmamış gibi mısra haysiyetine sığınarak mısra dökmektir işi şairin...
27 Kasım 2021
Şeyhmus Diken
MOSKOVA SOKAKLARINDAN YOKOLUŞ İSYANINA...
IDFA'dan zımba gibi belgeseller
34. IDFA'da sona yaklaşılırken festivalde öne çıkan belgesellerden bazıları...
27 Kasım 2021
Murat Türker
Ağıttan umuda... Sanatsal bir yakarış
Seramik sanatçısı Seçil Nebioğlu'nun kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla düzenlediği "Toprakla Ağıt" adlı sergisi açıldı. Sanatçı "Dilimizde sanat, elimizde toprak, toprağa verdiklerimizi toprakla anıyoruz" diyerek sanatla kadına şiddete karşı farkındalık kazandırmayı amaçlıyor.
27 Kasım 2021
Melissa Feza Katlar
Bir sorgulama pratiği: "Çocuklar için felsefe"
İyilik, doğruluk, özgürlük, adalet, kimlik, gerçeklik, sanat ve felsefe... "Çocuklar için felsefe" alanında atölyeler yürüten Vuslat Çamkerten'le çocuklar için felsefenin neyi ifade ettiğini, bir sorgulama pratiği olarak felsefenin yazarlık/çizerlik ve çocukla nasıl bir noktada buluştuğunu konuştuk.
27 Kasım 2021
Atiye Eren
TİHV KİTABINDAN: NİLGÜN TOKER’İN SUNUMU
İyiyi istemeye cesaret etmek
Cesaret yabancılaşmaya, nesneleşmeye, insanı sefalete mahkum bırakan yapılara karşı, onları ortadan kaldırmaya yönelik eylemde görünür.
20 Kasım 2021
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
FEMİNİST PODCASTLER 2
Feminist Güzergah yolcularını bekliyor
Feminist Güzergah'ın yapımcısı ve sunucuları Şeriban Alkış ve Kübra Derin, "Kadın haklarına saldırı sürdüğü sürece feminist yolcuğumuz güçlenerek devam edecek" diyor.
20 Kasım 2021
Evrim Kepenek
majak'tan cenk'e cenk'ten majak'a
ad koymak ve bir "adı" olmak
iyi ki varsın sevgili majak, iyi ki onu ve bu yolculuğun hikâyesini yazmışsın sevgili vercihan...
20 Kasım 2021
Mustafa Sütlaş
ANISI YAŞATILMALI
İstanbullu ressam İvi Stangali
İvi Stangali, geçtiğimiz yüzyılın toplumsal koşullarında onurlu ve üretken bir yaşamın ardından karamsarlıklar içinde yiten bir sanatçı.
20 Kasım 2021
Arif Şentek
Efsun'u okuyarak efsunlandım
Bu romanda yer alan kadınlar ve diğer tüm kadınların ortak yanı birbirleri ile karşılaşmalarında birbirlerini dinlemeleri, anlamaya açık olmaları ve kendi korkularına rağmen karşısındakinin korkusunu, kaygısını hissederek anlayabilmeleri.
20 Kasım 2021
Nilgün Öztunalı
Akıl tutulmasına tutulan ayna: “Sabotaj”
Yazar Selim Erdoğan, son romanı “Sabotaj”da distopik bir dünya çizmeye çalışıyor; ancak yaşadığımız gerçekliğe baktığımızda anlatıların hiçbiri distopik kalmıyor.
20 Kasım 2021
Tuğçe Yılmaz
Yahudi Feriha'nın Mezarı
Feriha'nın mezar yeri kayıptı, bulamamıştım! Ne gam! Silvanlı Mayir çocuk orda, öylece uyuyor çocuk masumiyetiyle.
20 Kasım 2021
Şeyhmus Diken
ALMANYA’YA GÖÇÜN 60. YILI
Bir yolculuktan deneyimler
Her ömür bambaşka. Her ömür koca bir derya. Her ömür, doldurulmuş bambaşka yolculuklarda.
20 Kasım 2021
Ganime Gülmez
Toksik ilişkilerden nasıl kopabiliriz?
Toksik ilişkilerden kopmak, sağlıklı bir ilişkiyi bitirmeye kıyasla çok daha zor, yorucu ve büyük adımlar atmayı gerektiren bir süreç. Lakin zor olması, yapılamayacağı anlamına gelmiyor.
20 Kasım 2021
Berfin Gülbahçe
34. IDFA
Yahudi soykırımı, İsrail’in çıkmazları, azınlık olmak
Amsterdam’daki 34. IDFA’nın belgesellerinde Naziler’in güdümündeki soykırım, Yahudi kimliği, İsrail’in icraatı, Filistin’e dayatılanlar ve daha birçok olgu muhalif ruhlu sinemacıların sorgulayıcı gözünden aktarılıyor…
20 Kasım 2021
Murat Türker
DERNEKLERİN SİYASETE VE YAŞAMA ETKİSİ
“Bir yanda Bulgaristan bir yanda Türkiye”
Boğaziçi Üniversitesi'nde doktora yapan Sinem Arslan, Bulgaristanlı Türklerin dününü bugününü "Türkiye'de Göç, Kimlik ve Siyaset: Bulgaristanlı Türkler Örneği" başlıklı yüksek lisans tezi üzerinden anlattı: "Eşikte kalmış bir topluluğuz"
13 Kasım 2021
Dilek Şen
Açık Şehir’den mektuplar
Açık yazılmış mektuplar çoğu zaman bir protesto mektubu oluyor ve daha çok insana aynı anda ulaşmaya çalışıyor. Sahraa Karimi’nin dünyadaki tüm film topluluklarına, sinemacılara, sinemayı seven herkese ulaştırmaya çalıştığı mektup bugün hala hatırımızda…
13 Kasım 2021
Seray Genç
Dağcı'nın anaya mektubu
Mustafa Dağcı'nın 258 sayfalık "Elbet Gün Ağarır Anne" isimli kitabını bir gece ve bir sabahta okudum. Yetmişli yıllardan doksanlı yılların sonuna akan ağırlık Diyarbakır-Antep ekseninde, arada İstanbul ve ülke dışından şehirlerin de hikâyeye yol verdiği bir anı-anlatı-belgesel kitabı.
13 Kasım 2021
Şeyhmus Diken
BELGESEL FESTİVALİ
34. IDFA vakti
17 Kasım'da başlayacak festivalde Diril çiftinin yaşantısını belgeleyen Etna Özbek’in Nosema adlı belgeseli de var.
13 Kasım 2021
Murat Türker
Bir Hayat Üç Dönem
Bu ülkede özgürlük, eşitlik, adalet ve demokrasi talep edenler, emeğin hakkını savunanlar; kısacası sol muhalefet, devletten ve onun makbul vatandaşlarından sürekli zulüm gördü. Hoca anıları ve tanıklığı yoluyla bu serencamın 60 yıllık döneminin kronik özetini yapıyor.
13 Kasım 2021
Hüseyin Şengül
BAŞKA BİR MUTFAK MÜMKÜN
Endüstrileşme çarklarındaki eşitsizlik veganlığa dahil mi?
Her yıl ortalama yüzde 10 büyüyen vegan-vejetaryen ürün endüstrisinin 2026 yılında 24,3 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Peki bu kimin işine geldi? Soru aklımızın bir yerinde dursun ama gelin filmi başa saralım.
13 Kasım 2021
Nalin Öztekin
Süryani kültüründe "Hanila"
Hanila, Süryani kültüründe çok önemli aynı zamanda güzide bir yere sahiptir. Yaşamın merkezinde yer alan bir ısı küresi gibidir. Bağışlayıcı anlamlara sahiptir. Bütün varlığı kuşatır.
13 Kasım 2021
Malfono Yusuf Beğtaş
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
ESRA YILDIZ 'VATANSIZ' BELGESELİNİ ANLATTI
Teslim olmayan iki 'Vatansız' gazeteci ve güneşin çocukları
Esra Yıldız, Doğan Özgüden ve İnci Tuğsavul Özgüden'in Türkiye'yi terk etmek zorunda kalışlarının 50. yılında onları ve göçtükleri Belçika'da hayata geçirdikleri Güneş Atölyelerini "Vatansız" belgeselinde beyazperdeye taşıdı.
13 Kasım 2021
Ayşegül Özbek
FEMİNİST PODCASTLER 1
Mutfakta feminizm var: Kısık ateşte 30 dakika
Meltem Suat, Daktilo1984 bünyesinde “Mutfakta Ne Var?” isimli podcastiyle sesini, enerjisini ve feministlerin dertlerini kamuoyuna duyuruyor.
13 Kasım 2021
Evrim Kepenek
ROBERT WEBB MAKALESİ
Bükülmüş bir evren kozmolojiyi kurtarabilir mi?
Einstein'ın unutulmuş bir fikri kozmolojinin kurtarıcısı olabilir, ayrıca onun kuantum tuhaflığını baltalamak için (boşuna) arayış neden evrendeki varlığımızın "tam olarak doğru" göründüğü sorusu olabilir. Robert Webb New Scientist'e yazdı.
13 Kasım 2021
Pınar Tarcan
Bir kente midye ile tutunanların hikâyesi: Kabuğu Kırmak
İlk gösterimi 7 Kasım'da İzmir Edebiyat Festivali kapsamında Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde ücretsiz olarak yapılacak "Kabuğu Kırmak" belgeseli, İzmir midyesini ve midyenin kentli kimliğinin oluşum sürecini anlatıyor.
6 Kasım 2021
Ayçe İdil Ağca
Tren Maya Projesi ve G20 İklim Zirvesi protestoları
2020 yılında DB'nin Tren Maya Projesi'ne iştirak etmesiyle birlikte, "Ya Basta" adlı bir dayanışma ağı kuruldu. Dayanışma ağı içerisinde olan tüm kurumların sesleri kamuoyuna yansıtıldı. Bu seslerin bir koroya dönüşmesi, masa başı basın açıklamalarıyla olmadı.
6 Kasım 2021
Ganime Gülmez
Cengiz Bektaş ve bize dair...
Cengiz Bektaş hakkında çok daha ayrıntılı, çok daha geniş yazmak gerekiyor. Yine de buraya kadar yazdıklarımı gecikmiş bir "postmortem" yazısı olarak kabul edebilirsiniz. Şimdi yazacaklarım daha çok bir "özeleştiri" niteliğinde.
6 Kasım 2021
Arif Şentek
1
...
51
52
53
54
55
...
62
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver