ENGLISH
KURDÎ
bianet
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
biamag
Sayfa 43
Merkeplere methiye, minnet… ve merhamet
Asırlar boyunca insanlığa hizmet etmiş olan hayvanlardan merkebe ihtiyacımız kalmadığından onu gözden çıkarmak vicdanımıza sığar mı?
25 Haziran 2022
Rosalino Levantino
Bitki doktoru
Limon, portakal, gül ağacı, sardunya, zeytin, yasemin... Arkadaşlar bana “bitki doktoru” diyor. Yıllara yayılan bu merakımda onlara çok para harcasam da bir tek çiçek bile satın almadım. Benimkisi bir nevi, “satın alma, sahiplen” durumu belki de.
25 Haziran 2022
Leyla İşbilir
Diyarbakır’ın sesi, içine kaçmış!
O yapılar orada, öylece derz yerlerinden içten içe kanar, gözyaşını kusar ve sadece halinden anlayana; taşlarının diliyle fısıldayarak "bana lütfen sahip çık" der.
25 Haziran 2022
Şeyhmus Diken
Hoş geldin bebek
Peki, ya o musmutlu ol(a)mayanlar? Şu an, yazarken ben bu satırları, o aç olanlar; evsiz ve kimsesiz olanlar... Onlara ne olacak? Onları kimler mutlu edecek?
25 Haziran 2022
Heidi Korkmaz
Lego 90 yaşında: Önemli olan oyun oynamak!
“Robot mu istiyorsun? Yap! Orman içinde bir kulübe mi lazım? İnşa et! Uzay gemisi mi? Kolay!” İki Legosever Aras ve Engin ile Lego’nun 90 yıllık yolculuğuna ve oyun oynamanın önemine bakıyoruz.
25 Haziran 2022
Yağmur Karagöz
PANDORA KİTABEVİ BEYOĞLU’NA VEDA EDİYOR
“Pandora bu evrenin en önemli gezegeni oldu”
Beyoğlu’nun hafızası sayılan birçok mekân gibi Pandora Kitabevi de kapanıyor. Orhan Pamuk, “Buna bakıp toplumun okuma alışkanlıkları değişti gibi bir sonucu çıkarmayalım. Beyoğlu’ndaki insanların yapısı değişti yalnızca” diyor.
25 Haziran 2022
Ebru Apalak
Ekolojik kaygının üstesinden gelmenin yolları
Yetişkinlerin yanı sıra çocuklar ve gençler de iklim krizinin zararları konusunda endişeli. Peki eko-kaygı olarak adlandırılan bu duygunun üstesinden nasıl gelinir? Psikolog Sürenkök, iklim aktivisti Bardak ve şehir plancısı Kıygı anlattı.
25 Haziran 2022
Özlem Kahveci
Koçer kadınlar anlatıyor: Paranın yüzünü görmüyoruz
Yılın altı ayını Urfa’nın Siverek ilçesi Karacadağ bölgesindeki yaylada hayvancılık yaparak geçiren koçer kadınlar, “Adresimiz yok, yılın altı ayını burada geçiriyoruz, diğer altı ayını da her yıl başka bir bölgede” diyor.
25 Haziran 2022
Norşin Öncel
Bir polisiye romandan da çıktı: Hepimiz mülteci adayıyız
Kimsesiz üç göçmen cinayetiyle sırtında bıçaklanarak öldürülen yazarın arasında bir bağlantı var mıdır?
18 Haziran 2022
Hüseyin Bul
Etnomüzikoloji üzerine bir kitap: Kültürler ve Müzikler
Özdemir, Demir ve Öğüt özel bir vurguyla, etnomüzikolojinin derlemecelik ya da müzik folklorunun sınırlarında hapsedilmemesi gerektiğini belirtiyorlar.
18 Haziran 2022
Ferid Demirel
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Papatyalarla konuşmak
Kim bilir, belki de seninle konuşma ihtiyacımı onlarla konuşarak telafi ediyorum...
18 Haziran 2022
Heidi Korkmaz
ATÖLYE BİA'DAN FOTORÖPORTAJ -3
Tarihe ‘tatlı’ bir yolculuk: İnci Pastanesi
O dönemde İstiklal Caddesi’nde pek çok pastane vardır, Zigoridis’in bir yenilik yapması, farklı bir lezzet yaratması gerekir. Çeşitli denemelerden sonra içini kremayla doldurduğu hamur toplarının üstüne çikolata sosu dökerek ihtişamlı bir tepe haline getirdiği tatlıyı geliştirir. İsmine “profiterol” der...
18 Haziran 2022
Didem Çam,Bahar Karayel
Hapishaneden karikatürler: Ahmet Bilge çiziyor
27 yıldır hapishanede olan Ahmet Bilge, gündeme ilişkin çizdiği karikatürleri bianet ile paylaşmaya devam ediyor. İşte son çizgileri...
18 Haziran 2022
Ahmet Bilge
Eleştirel psikolojideki özgürleşme potansiyelinin alana yansımaları
Çalışma alanı olarak insanı anlamak gibi önemli bir iddiası olan psikolojinin, hakim yaklaşımı içerisinde insanı anlayabilecek, insana faydalı olabilecek neredeyse hiçbir yol ve yöntemle karşılaşamıyoruz.
18 Haziran 2022
Sevgi Türkmen
Filmlerde renk seçimi algımızı nasıl yönlendirir?
Filmler toplumların kültürel kodlarını ve yaşam biçimlerini aktarabildiği gibi izleyenin belirli ülkelere karşı önyargılarının artmasına da sebep olabiliyor. Bu sebeple temel soru şu: Renkler algımızı nasıl şekillendiriyor?
18 Haziran 2022
Melin Durmaz
ATÖLYE BİA'DAN FOTORÖPORTAJ -1
Ramazan ve Bergüzar ile kediler, köpekler
Ramazan Keleş ve Bergüzar Varan, bakımını üstlendikleri hayvanlarla daha iyi ilgilenebilmek için desteğe ihtiyaçları olduğu halde bunu ifade etmiyorlar. Hayatlarını sokak hayvanlarına adayan bu iki dostun, insanlardan tek istedikleri hayvanlara iyi davranmaları.
18 Haziran 2022
Derya Kap,Betül Gökce,Dilan Kaya
BİANET’TE STAJYER OLMAK
Kendi sesimi kısıp haberin sesini yükselttim
Staj programım bana insanlık için mücadele eden, haksızlığın karşısında duran, canlıların değerini savunan birbirinden kıymetli kişilerle çalışma ve öğrenme fırsatı sundu.
18 Haziran 2022
Açelya Köse
ATÖLYE BİA'DAN FOTORÖPORTAJ -2
Galata'da bir balıkçı: Beşbinaz Çakmaktaş
Beşbinaz Çakmaktaş her sabah gün doğarken Galata Köprüsü’ndeki yerini alıyor. İlk iş on iğneli çaparisini hazırlamak. 53 yaşındaki Beşbinaz, dört yıldır köprüde olta atıyor.
18 Haziran 2022
Bermal Baran,Niyazi Aşık,Beyza Çolak
Şarkın Yıldızları’na kuşakdaş olmak
Çok özenli arşivlik bir prestij kitabı olmuş “Şarkın Yıldızları”. Beş yıl yoğun olarak üzerinde çalışılmış bir emeğin kitabı.
18 Haziran 2022
Şeyhmus Diken
İstanbul Adaları’nda Adalı Kimliği
Adalarda, bilinen iki bin yıllık bir tarihinde, değişen çağlara, istilalara, yağmalara, farklı imparatorlukların egemenliklerine rağmen, kendini bir biçimde koruyabilmiş olan topluluk yapısı, 19. yüzyılla birlikte İstanbul'a ilk buharlı gemilerin gelmesi ve 19. yüzyıl ortalarından itibaren de Adalar’a tarifeli seferlerin yapılmaya başlanmasıyla bozulmaya başlıyor.
18 Haziran 2022
Mahir Ergun
20 HAZİRAN DÜNYA MÜLTECİLER GÜNÜ
Yeni göç dalgaları karşısında insan ticareti suçu
Ukrayna savaşından kaçan 7 milyon mültecinin yüzde 90’ını kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Bu durum, Avrupa’da insan ticareti suçu açısından ciddi kaygılar oluşturdu. Dünya Mülteciler Günü yaklaşırken bu konuda hükümetler ve sivil toplum kuruluşları neler yapabilir?
18 Haziran 2022
Hamza Aktan
GÖÇ HİKÂYELERİ
Erdem Kocabaş Londra'dan anlatıyor: Her şeyin çözümü var
Yedi yıldır eşi ve çocuklarıyla beraber Londra’da yaşayan Erdem Kocabaş anlatıyor: “Türkiye’de daha iyi yerlerde olacakken burada bir iki adım geriden başlayarak ilerliyorsunuz.”
18 Haziran 2022
Rafşan Yağmur Çelik
Mülteci kadınlar KADAV atölyelerinde: "Gücünü gör"
2010 yılı çalışma programına, savaş nedeniyle göç etmek zorunda kalan Suriyeli kadınlar başta olmak üzere tüm uluslardan kadınlar ve LGBTİ+ları alan KADAV, mülteci kadınlara yönelik birçok güçlendirme, dayanışma ve güçlendirme atölyeleri kurdu.
18 Haziran 2022
Öznur Kaya
Ninelerin cinsel çilesi
Kadınların bilhassa cinsellik hususunda kendini ifade etmesi bir zamanlar imkânsızdı…
18 Haziran 2022
Rosalino Levantino
HAKİM BEY'İN T.A.Z’I
"Burası değilse neresi? Şimdi değilse ne zaman?"
Peter Lamborn Wilson'ın (bilinen adıyla Hakim Bey) Türkçeye "Geçici Otonom Bölgeler" olarak çevrilen "TAZ" kitabı üzerine çevirmenlerinden İnan Mayıs Aru ile konuştuk. Aru, Türkiye'de tanık olunan en büyük kitlesel T.A.Z'lardan birinin Gezi Direnişi olduğunu söylüyor.
11 Haziran 2022
Atlas Arslan
GÜLHANE’DEN GEZİ’YE… YILDIZ’DAN BEŞTEPE’YE…
Kavramsızlığa bir ilgi
Devekuşu misali kafamız hala kumda. Kafalarımız çorba, aklımız ya rehin ya tutsak ya da akıl tutulmasından muzdarip.
11 Haziran 2022
Metin V. Bayrak
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
Karun kadar olmak
Hatay Eğitim Sen’in konuğuyduk Dilek Gül ve Ecevit Kılıç arkadaşlarımla, önce Ahmed Arif belgeselini izletecek / izleyecek ardından da konuşacaktık usta şair üzerine.
11 Haziran 2022
Şeyhmus Diken
İstanbul'la oynuyorum
Yaşamının çok büyük bölümünü Ankara'da sürdüren, seyahat ve uzun süreli teftiş görevleri ve özel seyahatleri dışında İstanbul'da bulunmayan sevgili Ali Erkan'ın İstanbul'a dair dizelerinde hayata dair ne çok şey biriktirdiğini görüyor, hissediyoruz.
11 Haziran 2022
Şadiye Dönümcü
EV İŞÇİSİ KADINLA YEMEK PAYLAŞMAK
Horgörü öğünü
“Ayın on dördü gibi parlayan” müstakbel prensesi türlü hile ve büyüyle kuşa ya da ceylana çevirdikleri yetmez gibi bir de kalbini söküp yemek derdindedirler.
11 Haziran 2022
Mehmet Mutlu
ALTI ÜSTÜ İSTANBUL
Yılmaz: Gezi’deki o ağaç, bütün ağaçları temsil ediyordu
İki ayrı dünya, iki ayrı gerçeklik, iki ayrı şehir… Düşle gerçeğin birbirine geçtiği, birbirini tamamladığı bir hezeyan, bir çağrı, bir var olma isteği olan roman.
11 Haziran 2022
Hüseyin Bul
GÖÇ HİKAYELERİ
“Döndüğünde hiçbir şey aynı kalmıyor”
Ertanch Hidayettin,18 yaşında eğitim için gittiği Londra’yı, çalışma hayatını, ailesi ile olan hayatını anlatıyor. Hidayettin, “Çoluğun çocuğun torunların olunca dönmek çok zor” diyor.
11 Haziran 2022
Rafşan Yağmur Çelik
Tazminat soykırımı telafi eder mi?
“Savaşta en çok kimler mağdur oldu?” sorusuna halkın verdiği cevaplardan oluşturulan listede soykırıma uğramışlar sıralamanın alt kademelerinde kalmıştı…
11 Haziran 2022
Murat Türker
1
...
41
42
43
44
45
...
52
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver