ENGLISH
KURDÎ
bianet
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
biamag
Sayfa 303
MUSTAFA SÜTLAŞ yazdı
İki Filmle İki Anlatıda Gerçeğin Farklı Yüzleri: Bugünümüz ve Geleceğimiz
Başka türlüsü mümkün. Bu boş bir iyi niyet değil. Gücün farkına varmak: Aslında şiddet’yaşamımızdan tümüyle çıkabilir.
10 Nisan 2009
Mustafa Sütlaş
"Barış!" Diyen Hapse, "Savaş!" Diyen Omuzlara...
Sevgili Selek, için rahat olsun, biz her zaman yanındayız. Kimin temiz, kimin kirli olduğunu herkes çok iyi biliyor ve korkuları da zaten bunun ortaya çıkması. Yaşadığın zorlu süreçleri atlatmış biri olarak, sen de biliyorsun, bunu da atlatacaksın.
4 Nisan 2009
Orontes
KEREM TAŞTANOYUK yazdı
Muhafazakar Liberalizmi “Takdir” ve “Tekdir” Etmek
Kültürel şizofrenisini yararcı yenilikçilik olarak sunan bir perspektifin saçma ideolojik düzeyi, kitlelere en aşağıdan en yukarıya ya da en yukarıdan en aşağıya farklı şekillerde, ama özellikle liberalizmin politik boyutuna dikkat çekilerek anlatılıyor. Sonuç tavuklar veriliyor ama kaz gelmiyor.
4 Nisan 2009
Kerem Taştanoyuk
MUSTAFA SÜTLAŞ'tan
Araç Muayenesi: Özelleştirme Güzelleştirmiyor!
Baştan beri burada karşılaşacağım olaylardan dolayı “sinirlenmeyecek”, onların nitelendirmesine göre “iyi” bir araç sahibi olacaktım. Sonunda yeni kontrolümden bazı “hafif” kusurlar dışında “geçer” not alabildim ve bir yıl daha TC karayollarında “özgürce seyretme” hakkını aldım.
4 Nisan 2009
Mustafa Sütlaş
ŞEYHMUS DİKEN soruyor
Hâlâ Hain mi Arıyorsunuz?
Başbakan karar vermeli. Bizden olmayan hain mantığını sürdüren ve bir muhtar kadar bile oy alamayıp beldelerinde itibar kaybeden siyasetçileri silkeleyip atmanın, sadakacı valileri merkeze almanın, Kürt sorununu demokratik ve barışçı yollarla çözmek için doğru argümanlarla meydana çıkıp “Ben varım” demenin zamanıdır.
4 Nisan 2009
Şeyhmus Diken
Haftanın Dikkat Çeken Eserleri 4 Nisan
E.C. Gürcan, bu hafta "eğitim şart" diyen herkesin okuması gereken "Avrupa Eğitim Tarihi"ni, farklı gözle bakmak isteyenler için "İletişim Çalışmalarında Kırılmalar ve Uzlaşmalar"ı ve kışkırtıcı kitap "Dinin Geleceği"ni ele alıyor.
4 Nisan 2009
Ertuğrul Cenk Gürcan
Eylem ÇAĞDAŞ'ın yazı dizisi
Zapatistalarda Eğitim, Sağlık ve Tarım "Başka Türlü"
Alternatif eğitim Chiapas'ta alternatif filan değil, eğitimin ta kendisi. Anayasası olarak da görülebilecek ilkeler metninde "sağlık hainlerin dahi hakkıdır" deniliyor. Ekonomiyi ayakta tutan da, Saint Crobel'in dağ eteklerinde yetişen kahve ve uluslararası dayanışma.
4 Nisan 2009
Eylem Çağdaş
DURSUN EROĞLU'ndan
Çocukluk Anılarımda "Kızıldere"
Kızıldere’ye adeta kötü bir “Nisan 1 şakası” yapılmıştı. 1 Nisan 1972’den itibaren artık yeni bir Kızıldere vardı. Askerler köyü terk etmişti. Muhtarın evi “ölüler evi”, lânetli bir yer olmuştu. Tarif edilemez, inanılmaz bir manzaraydı.
4 Nisan 2009
Dursun Eroğlu
ÖMÜR KAYIKÇI'nın izlenimleri
Tunç'un Kardeşlik Çağrısı Anadolu'dan Amerika'ya Ulaştı
Ferhat Tunç ABD'de bir hafta boyunca üniversite öğrencileriyle buluştu; panellerde konuştu; konserler verdi. Etnomüzikolog Prof. Dr. Meintjes, Tunç'un ve Güney Afrikalı Lucey'nin müzikleri için " Zulüm ve baskı altında oluşan müzik her mekanda ve zamanda aynıdır" dedi.
4 Nisan 2009
Ömür Kayıkçı
Y. KIZILARSLAN'dan
Gabriel Garcia Marquez Neden Yazmaktan Vazgeçti?
82 yaşındaki Kolombiyalı romancı Marquez’in artık yazamadığını açıklamasının üstünden üç yıl geçse de tartışmaların hâlâ sürmesi yazarın, insanoğlunun temel varoluşsal sorgulamalarının başında gelen ölüm-ölümsüzlük ikilemini edebiyat aracılığıyla sonlandırdığını gösteriyor.
4 Nisan 2009
Yeliz Kızılarslan
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
E. ÖNDEROĞLU'ndan
Diran Bakar: Dava İnsanı Bir Hukukçu
Hayatını cemaat vakıflarının haklarını savunmaya vakfeden hukukçu Diran Bakar aramızdan ayrıldı. Hukukçu Fethiye Çetin, Bakar için "O başvuru kaynağı ve duayendi. Ondan çok şey öğrendim" dedi.
4 Nisan 2009
Erol Önderoğlu
OZAN GEZMİŞ yazdı
Seçim Zaferi Erkeklerin!
Bu seçimin kaybedenleri kuşkusuz kadınlar değil, kadınsız şehirlere halkı teslim eden zihniyetler. Kadınların ve eşcinsellerin yerel yönetimlerde de, meclislerde de, hayatın her alanında temsil edilmesi gerekiyor. İlk iş, seçim kanunlarını değiştirelim.
4 Nisan 2009
Ozan Gezmiş
ÇETİN BASKIN'dan
Güneşi Gördüm: Berfinler Kadar Gözüpek Olabilmeyi Başarabilmek
Kırmızıgül, Beyaz Melek filmiyle başladığı istismar sineması serisine bu kez "geri kalmış Kürtleri" merkezine alarak, içine yoksulluğu, cehaleti, Tarlabaşı'nı mesken tutan travesti-transseksüelleri, çocuk edebiyatını ve bunun gibi bir dünya derdi bol acılı müzik sosuyla sürdürüyor.
4 Nisan 2009
Çetin Baskın,Çetin Baskın
EMİNE ÖZCAN yazdı
Çeyiz Sandıklarını Oy Sandıklarına Çevirmek
Kadınlar söz konusu olunca "sandık" deyip de akıllara çeyiz değil oy sandığı gelmesi için ne yapılabilir? Yarın sandık başında kadınları seçin. Mecliste 50 kadının çabasının verdiği cesaretle... Nüfusun yarısının kadın olduğunun sorumluluğuyla...
28 Mart 2009
Emine Özcan
YAŞAR SEYMAN'dan
Kent Yönetiminde Düzenleyici Bir Kriter Olarak "Çocuk"
Kent hizmetlerinden bütün çocuklar eşit koşullarda yararlanabilmeli. kararlarda çocukların yararı öncelikli olmalı. Her çocuğun sağlıklı yaşamını sürdürebileceği koşulların sağlanabilmesi gerek. Her çocuğun kentin her alanını kullanabilmesi, düşüncelerini açıkça söylemesinin koşulları oluşturulmalı.
28 Mart 2009
Yaşar Seyman
Su hakkı savunucularından
Alternatif Su Forumu Sonuç Bildirgesi
Dünya Su Forumu'na karşı İstanbul'da toplanan, dünyanın birçok yerinden farklı mücadele deneyimleriyle gelen su hakkı savunucuları, "Türkiye hükümeti su hizmetlerinin, havzaların özelleştirilmesini istemekte, ülkedeki her nehir üzerine baraj yapmayı planlamaktadır" diyor.
28 Mart 2009
E. ÖNDEROĞLU'ndan
Yerel Gazetecilerin Gözünden Yerel Seçimler
Türkiye'nin dört bir köşesinden 16 meslektaşımıza göre yerel seçimler öncesi yakıcı sorunlar kriz, geri bırakılmışlık, Kürt sorunu ve çevre... Onların gözünden Türkiye'yi dolaşmak hem siyaset hem de medyanın hali pür mealini anlamaya yardımcı oldu.
28 Mart 2009
Erol Önderoğlu
MUSTAFA SÜTLAŞ'tan
Kral Çıplak!
TÜBİTAK, Türk Tarih Kurumu devlet kurumları, YÖK gibi bir idari erkin belirlediği kurumun emir komutası alında çalışan üniversiteler gerçek “bilim kurumları” değildirler. Asıl yapılması gereken “Darwin’in dine uygunluğu” tartışması değil, bu gerçeğin söylenmesidir.
28 Mart 2009
Mustafa Sütlaş
YENER BAYRAMOĞLU'ndan
Osmanlı’yı Yeniden Yorumlamak
Tarih hiçbir zaman tarafsız olmadı. Her millet farklı bir tarih yazdı. Çünkü tarih bilinci millet fikrini beslemekte. Milliyetçiliği yeşertebilmek için, onur duyulacak bir tarihe ihtiyaç var.
28 Mart 2009
Yener Bayramoğlu,Yener Bayramoğlu
Eylem ÇAĞDAŞ'ın yazı dizisi
Zapatistalar: "Salyangozun" Aşağıdan Yukarıya Demokrasi Yürüyüşü
Zapatistalar kendi içinde özerk bir dünya, dışı sert ama içi yumuşak, munis ama "cool", yükünü sırtından taşıyan tenezzül etmeyen sevimli bir salyangoza benziyor.
28 Mart 2009
Eylem Çağdaş
ŞEYHMUS DİKEN'den
İbadete Serbest, Siyasete Yasaklı Dil: Kürtçe!
Bırakın dininizi doğunun dilinden anlatma sevdasını. Siz yasakladığınızda da doğu yakadakiler kendi dilleriyle okuyorlardı ilahilerini. Şimdi siz kekeme, onlar hatip. Alay ediyorlar sizle, para-tanrıcı ithal ikameci izinsiz destursuz siyaseten ödünç alıp kullandığınız doğunun vakur diliyle…
28 Mart 2009
Şeyhmus Diken
D. ŞAHİNALP'ten
"Maganda"nın Mirası Recep İvedik
Recep İvedik, 90’lı yılların "maganda"sından farklı olarak bir kahraman gibi sunuluyor. Böylece kentteki sonradan görmenin evrimleşmiş varlığı ve istilası Recep ile haklı çıkartılıyor.
28 Mart 2009
Deniz Şahinalp
BAWER ÇAKIR'dan
İnsanlığımızın "Açlık"la İmtihanı
Açlık'ı izlediniz mi? İzleyin. Zira soruları var filmin. Hepimizin yanıtlaması gereken soruları var. Hepimizin kendimize defalarca sorması gereken sorular. Cevaplamadığımız taktirde hiç de gönül rahatlığıyla kendimize barış ve özgürlük dolu bir hayat kuramayacağımız karanlık bir tarih var.
28 Mart 2009
Bawer Çakır
Ayın Dikkat Çeken Eserleri Mart 2009
E. C. Gürcan, bu ay Irak'taki kadın hareketlerini ve işgalden sonrasını inceleyen "Kadınlar ve Irak'ın İşgali"ni, Fransa'daki yeni Antikapitalist Parti üzerine bir makaleyi ve Le Monde Diplomatique'in "Tersine Dünya" atlasını ele alıyor.
28 Mart 2009
Ertuğrul Cenk Gürcan
Y. KIZILARSLAN'dan
Seçim Zamanlarında Kâtip Bartleby’i Hatırlamak
Melville’in, ünlü “yapmamayı tercih ederim” cümlesinin de yer aldığı kısa öyküsü “Bir Wall Street Öyküsü: Kâtip Bartleby”, 29 Mart 2009 seçimleri öncesinde de büyük ve değişmez sandığımız yapıları yerinden oynatmak açısından küçük, sıradan ve bireysel tercihlerimizin –kendi seçimimizin- sarsıcı önemini hatırlatıyor.
28 Mart 2009
Yeliz Kızılarslan
SEMRA CERİT MAZLUM söyleşisi
İklim Değişikliği ve Toplumsal Cinsiyet
Geçtiğimiz yıllarda yaşanan tsunami sırasında Endonezya ve Sri Lanka’da kadınların daha fazla öldüğü, her ölen 4 kişiden 3’ünün kadın olduğunu görüyoruz. Bunun nedenlerinden birisi kadınların yüzme bilmemesi olarak gösteriliyor. Çünkü kız çocuklarına yüzme öğretilmiyor.
21 Mart 2009
Ömer Madra
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
YENER BAYRAMOĞLU'ndan
Darfur ve Filistin Sınavı
El Beşir önderliğindeki Sudan hükümeti, Darfur'daki çatışmaların çıkmasından beri korkunç acılara, katliamlara sebep oldu. Savaşa dair bilgileri yok etmek için 2004'ten beri tanıkları öldürüyor. Acıları dünyaya duyurabilecek kimse kalmayacak...
21 Mart 2009
Yener Bayramoğlu
Newroz Piroz Be!
Bu sabah Sultanbeyli'den Kazlıçeşme'ye kalkacak otobüslerden birinde, İlker Özarikti (50) de dört çocuğu ve eşiyle birlikte olacak. Bir aydır yöresel giysilerini dikerek, hangi sloganları atacaklarını konuşarak hazırlandıkları ve "direniş bayramı" dediği Newroz'u kutlamak için.
21 Mart 2009
Emine Özcan
S. ÖZDEMİRCİ'den
Kadınlar, 8 Mart, Vatikan, Mevlit Kandili ve Cep Telefonu
Trabzon'da telefona gelen kandil tebriği erkekleri kızdırırken, dolmuşta iki erkek kadınların neden cep telefonu olmaması gerektiğini tartışıyordu. Vatikan'sa çamaşır makinesi "devrimi"ni kutluyor tüm kadınlara hayırlı olmasını diliyordu.
21 Mart 2009
Selcan Özdemirci
Haftanın Dikkat Çeken Eserleri
E. C. Gürcan bu hafta etik, siyaset ve ekonomi üzerine "Yeni Kapitalizmin Kültürü"nü, Ellen Meiksins Wood'un "Kapitalizm Demokrasiye Karşı"sını ve 28 Şubat'ın reklam, tüketim imgelerini inceleyen "Reklam Kültür Toplum"u ele alıyor.
21 Mart 2009
Ertuğrul Cenk Gürcan
EMİNE ARSLAN anlatıyor
Tüm İşçi Sınıfı İçin Direniyorum...
Sadece DESA'da değil, tüm işçi sınıfı arkadaşlarım için de direniyorum. Beni sadece deri işçileri gelip ziyaret etmiyor. Her taraftan işçi geliyor desteğe. Başlarken direnişe bilinçsizdim gerçekten ama zamanla direnişte bilinçlendim.
21 Mart 2009
Emine Arslan
MUSTAFA SÜTLAŞ yazdı
İlkeler, Değişim ve Ödenen Bedel
Göreceksiniz, o ilkeleri koruyup, yeni durumda ilk ses çıkaran da, en çok sıkıntı çekenler, bedel ödeyenler de öncelikle "sol"da olanlar olacak. "Sol" olmanın gereği ve sol olmanın "kefareti" de budur....
21 Mart 2009
Mustafa Sütlaş
1
...
301
302
303
304
305
...
312
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver