ENGLISH
KURDÎ
bianet
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
biamag
Sayfa 297
MUSTAFA SÜTLAŞ'tan
Yaşamdan "Öznel" Portreler...
Ceren Sütlaş benim kızım. 27 Haziran 1983'de İstanbul'da doğdu. Yaşamının ilk 1,5 yılı hariç hep İstanbul'da yaşadı. Mesleği "Su Ürünleri Mühendisi", ama müzisyen, dansçı, organizatör... Üç aydır Bakırköy Kadın Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu.
1 Ağustos 2009
Mustafa Sütlaş
FERHAT TUNÇ'LA SÖYLEŞİ
Barış ve Aşk Şarkıları Yapabilmek İstiyorum
"Ateşten zamanlardan geçtik geldik bugünler. Ateşten zamanların kaderiydi, göğüsledik. Ne normal hayatlarımız oldu bizim, ne olağan dertlerimiz" diyen Ferhat Tunç, "Çığlıklar Ülkesi" ile sevenlerinin karşısında.
1 Ağustos 2009
YELİZ KIZILARSLAN'dan
Aydınlanma Projesinin Gölgeleri: Yahudiler ve "Modern Müphem"
Z. Bauman, "Modernlik ve Müphemlik" adlı eserinde modern toplum mühendisliğinin ilk aşamasının asimilasyon olduğunu söylerken, Yahudilerin bu ilk aşamada ön saflarda yer aldığını belirtir. Buna rağmen, modern projenin bir aracı olan Holocaust ile yok edilmek istenen Yahudiler, kendi modern kültürlerinin doğmasını da sağlarlar.
1 Ağustos 2009
Yeliz Kızılarslan
MUSTAFA SÖNMEZ'DEN
Krizde Futbol, Futbolda Kriz...
Alım gücü, Avrupalının satın alma gücünün çok altında kalsa da, bu ülkenin tüketicisinin bütçesinde, futbola ayıracağı para, birçok zaruri mal ve hizmetin önüne geçebiliyor. Bu da, endüstriyi krize karşı ayakta tutan ve tutacak en önemli etken.
1 Ağustos 2009
Mustafa Sönmez
MURAT GÜLSAÇAN YAZDI
TÜBİTAK Adnan Oktar'ın Aradığı Ara Formu Bulmuş
Bilim ve Teknik'in "Evrim Teorisi" sayısının trajik sonuçları yanı sıra bir de "komik" sonucu var: TÜBİTAK Adnan Oktar'ın istediği biçimde bir ara formu paleontoloji yoluyla olmasa da kötü-çeviri yoluyla ortaya çıkarıyor: Üç omurgalı, arka-kalça-yüzgeçli dikenli balık.
1 Ağustos 2009
Murat Gülsaçan
SERDAR DEĞİRMENCİOĞLU'NDAN
Çocuklar Tütünü de Dumanını da İstemiyor
Adları ve iddiaları ne olursa olsun, sigara şirketlerinin topluma zarar vereceği ve bu zarardan önemli bir payın çocuklara düşeceği ortada. Sigara bağımlılığının yayıldığı toplumlarda henüz doğmamış çocuklar bile sigaradan zarar görüyor.
1 Ağustos 2009
Serdar M. Değirmencioğlu
SOSYOFOBİ VE TEDAVİSİ
Sosyal Fobinizi Alt Edebilirsiniz
Sosyofobi, diğer insanların gözleri üzerinde olunduğunda yaşanan yoğun bir endişe hali. Tam bir sosyal yalnızlığa yol açabilir. Yapmanız gereken, kendinize uygun bir sosyal fobi tedavi programı bulabileceğinize dair inancı kaybetmemeniz.
1 Ağustos 2009
Kaan Alay
BETÜL MEMİŞ YAZDI
Tanrının Musallat Ettiği Bir At Sineği
Bu kitapla; 71 yaşında baldıran zehrini içerek dünyadan ayrıldığında, arkasında birçok kafası karışık bünyeyle birlikte iyi bir yazar ve felsefenin en önemli kurucularından biri olan öğrencisi Platon’u bırakan Sokrates’e sanki biraz da borcumuzu ödemiş olacağız.
1 Ağustos 2009
Betül Memiş
İNCELEME
Haftanın Dikkat Çeken Eserleri 1 Ağustos
E. C. Gürcan bu hafta "son dönemde bu alanda yayınlanan en nitelikli, çok yönlü ve dikkat çekici eserlerden" dediği "Gazeteciliğe Başlarken – Okuldan Haber Odasına"yı ve "Başka Bir Avrupa İçin – Avrupa’nın Ekonomik Bütünleşmesinin Sınıf Tahlili"ni ele alıyor.
1 Ağustos 2009
Ertuğrul Cenk Gürcan
ÇOK KÜLTÜRLÜLÜK
Balkanlar'la Fırat Suyu Marmara'da Buluştu
Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu ya da bilinen ismiyle Kardeş Türküler projesi yakın zamanda iki farklı kültürün müzikleri ile dinleyiciye sunuldu. Balkan ezgili Gayda İstanbul ve Kürt müziği orijinli Bajar projeleri ilgiyi fazlasıyla hak ediyor.
25 Temmuz 2009
Uğur Biryol
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
YELİZ KIZILARSLAN'dan
Üşüyen Hafızaların Buluşma Mekanı: Freud Müzesi
İsrailli ressam ve psikanalist Bracha Ettinger'in 3 Haziran- 26 Temmuz 2009 tarihleri arasında Londra'da açılan "Hafıza ve Göçün Freudiyen Alanında Rezonans/ Katman/ Doku" başlıklı sergisi bugün sona eriyor. Çalışmanın sergilendiği mekan ise, S. Freud'un 1938 yılından ölümüne dek yaşadığı ev.
25 Temmuz 2009
Yeliz Kızılarslan
BİR DİPLOMAT BİR DÖNEM
Annika'ya Güle Güle Derken...
Ka-Der'li kadınlar, sekiz yıl boyunca dayanışma içinde birlikte çok sayıda proje gerçekleştirdikleri İsveç Başkonsolosluğu'ndan emekli olarak ayrılan Annika Svahnström'ü Büyükada'da yapılan bir buluşmayla uğurladı.
25 Temmuz 2009
Sırma Evcan
ŞEYHMUS DİKEN'den
Erebê Şemo'nun Dili!
Evet, Kürtlerin Latini ve Kurmanci Erebê Şemo'nun 74 sene önce yazdığı ve kullandığı diline ihtiyacı var. Kürtlerin sadece siyasette değil edebiyatta da morale, şiddetle ihtiyaçları var... Hem de çok...
25 Temmuz 2009
Şeyhmus Diken
İNCELEME
Ayın Dikkat Çeken Eserleri Temmuz 2009
E. C. Gürcan, bu ay İnternet'ten bedavaya indirilebilir, iki İngilizce çalışmayı ele alıyor. Uluslararası İklim ve Toplum Aratırma Enstitüsü'nün "İklim ve Toplum" dergisinin ikinci sayısıyla, Kanada'dan bir çalışma: "İnsani Gelişimin Yolu: Kapitalizm mi, Sosyalizm mi?"
25 Temmuz 2009
Ertuğrul Cenk Gürcan
SALİHA YAYLA YAZDI
Bulancak’ta Ezber Bozan Bir Kadın
Kadınlar, karar alma ve yürütme mekanizmalarında yerlerini aldıkça, Fatmalar çoğaldıkça, görevlerinde yükseldikçe, başka bir Türkiye, başka bir Giresun, başka bir Bulancak’ın mümkün ve gerekli olduğunu düşünüyorum…
25 Temmuz 2009
Saliha Yayla
MUSTAFA SÜTLAŞ'tan
Gerçeğin Peşinde İki Yıl
Yaşamları boyunca hiçbir zaman ortak bir düşü gerçekleştirmeyenler "eski insanlar" olarak eskilerde kalırken, bunu yapabilenler ise insanın beden, akıl ve duygu olarak sürekli değiştiği o kaçınılmaz evrim sürecinde "yeni birer insan" olarak bir başka evrimin başka bir aşamasına ulaşırlar.
25 Temmuz 2009
Mustafa Sütlaş
TOPLUMSAL CİNSİYET
Küba'da Homofobiye Karşı Mücadele
Küba lideri Raul Castro'nun ve Wilma Espin’in kızı Mariela Castro Espin, "Homofobi tüm Küba toplumunda, her kurum ve düzeyde oldukça yaygın. Yine de epey mesafe katettik. Bu kazanımda Küba Kadın Federasyonu'nun rolü büyük" diyor.
25 Temmuz 2009
Pear Johansson
OHO 2009
"Başka Bir Medya" İçin Şimdi Daha Umutluyuz
İPS İletişim Vakfı'nın bu yıl üçüncü kez düzenlediği Okuldan Haber Odasına programının katılımcılarından Çetin Ak, bir haftalık deneyimin düşündürdüklerini ve değiştirdiklerini anlatıyor.
25 Temmuz 2009
Çetin Ak
HÂKİM ERAY KARINCA ANLATIYOR
Kadına Şiddette Sistem Ağaçlara Odaklanmış Ormanı Görmüyor
Ankara hakimi Eray Karınca, verdiği kararlarla erkek egemen yargı sistemi içinde haklardan yana aldığı tavırla öne çıktı. “Yasalarda kısmi sorunlar var. Ancak bu sorunlar aşılabilir. Yeter ki bilinçli, yürekli hukukçular olsun ve kadın odaklı bir yaklaşım özümsenmiş olsun. Çünkü son aşamada vicdani karar verilir ve yasada boşluk halinde yargıç hukuk yaratabilir.”
25 Temmuz 2009
Emine Özcan
UMUT VAKFI'NDAN
Yaşlılık ve Bireysel Silahlanma İlişkisi
Yaşlılıkta varlığın ve gücün ispat edilmesinde ateşli silahların önemli bir rol oynamaktadır. Ateşli silahlar, fiziksel anlamda sahip olunmayan güce ikame araçlar olarak ortaya çıkmaktadır. Bu anlamda ateşli silah ruhsatlarının verilmesinde bir alt yaş sınırı getiriliyorken, üst yaş sınırının da getirilmesi son derece önemlidir.
25 Temmuz 2009
Umut Vakfı
KUTSİYE BOZOKLAR'IN KALEMİNDEN
Yolculuk
Yürüyemeyeceğimi öğrendiğim anda bile yaşamanın, ayakta kalmanın isyanı ve payıma düşeni dimdik taşımanın bir zafer olduğuna inandım, yeni kavgalara hazırladım kendimi. Buna hâlâ inanırım.
18 Temmuz 2009
Kutsiye Bozoklar
ŞEYHMUS DİKEN'den
Udi Yervant'a Akrostiş
Şehrin sicilinden düşmüş bir Ermeni'nin otuz sene sonra şehre döndüğünde evinin yerinde boş bir arsa gördüğündeki ruh halinin fotoğrafyasıdır... "Haylê dilêmin, dilêmin, dilêmin/ Baran ê şil kir cilê min./ Haylê dilêmin, dilêmin, dilêmin/ Felek ê xira kir mala min..."
18 Temmuz 2009
Şeyhmus Diken
BAWER ÇAKIR'DAN
Arkadaşım "Şa", Arkadaşım "İr", Arkadaş'ım Şair
Şiir hayatı değiştirebilir mi? Şiir bir insanın en derininde saklaması ve kimseye söylememesi emredilen 'şeylerini' orgazmik bir duyguyla sağına soluna saçmasını sağlar mı? Şiir yıllarca tutmaya cesaret edemediği eli tutacak cesareti verir mi? Söz konusu olan Arkadaş Z. Özger ise, benim için "Evet."
18 Temmuz 2009
Bawer Çakır
SARPHAN UZUNOĞLU'NDAN
Eskişehir'de Toplumsal Cinsiyet Atölyesi ve Eril Bakış
Çağdaş kıyafetlerin içinde saklanmış hatta kimilerinin yolu üniversite kampüsüne düşmüş sözde eşitlikçi namus gardiyanlarını da, yaşam kavgasında cinsiyetlerini unutacak kadar hayatlarından ve evlendikleri kadından yabancılaşmış insanları da dinledik.
18 Temmuz 2009
Sarphan Uzunoğlu
MURATHAN MUNGAN'DAN
Sakin Görünen Bir Yaz
Ne olduğunu benim de tam olarak bilmediğim bir eşikte hissediyorum kendimi. Bir yanıyla çok sıkışık, yoğun, bir yanıyla ışığı iyi, enerjisi yüksek ferah günler. Bundan sonra olacakları sanki şimdiden biliyorum yahut önceki zamanlar kadar olsun hiçbir şey bilmiyorum.
18 Temmuz 2009
Murathan Mungan
YELİZ KIZILARSLAN'dan
"Ötekinin Ölümü" ve Ulus Devlet Kıskacında Bir Şair
II. Dünya Savaşı'nda ailesini toplama kamplarında yitiren Romanya doğumlu Yahudi şair Paul Celan'ın "Haşhaş ve Bellek" adlı şiir kitabında yer alan "Kül Kabı'ndaki Kum", şairin en ünlü şiirlerinden biri olan "Ölüm Fügü" ile bir bütünlük arz edecek şekilde Nazilerin, Yahudilere kendi mezarlarını kazdırdığı toplama kamplarını anlatır.
18 Temmuz 2009
Yeliz Kızılarslan
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
SUE AKYEL MARSH'TAN
Kişisel Feminist Uyanışım
Feminizm, bugün olduğum güçlü, güvenli kadın haline gelmemi sağladı. Kadınların gerçek eşitliğe ulaşması için yapılması gereken çok şey olduğunun farkındayım ama insanların kendi seçimlerini yapabildikleri bir noktaya geldiğimiz için mutluyum.
18 Temmuz 2009
Sue Marsh Akyel
MUSTAFA SÜTLAŞ'TAN SİGARA ÜZERİNE
Özgürlük!... Ama Neyin Karşılığı...
Yaklaşık "21,5 yıl" o özgürlüğü yaşadığımı sandım. Ama çoğu "başkalarının özgürlüklerinin kısıtlandığı" anlardı..."Sigara öldürür!" Sizi değilse bile "insanlığı"..19 Temmuz"u destekliyorum! Sizi de tüm kişisel "yarar ve çıkarlarınızı" yeniden hesaplamaya çağırıyorum..
18 Temmuz 2009
Mustafa Sütlaş
ZEYNEP GÜNER YAZDI
İşsizlik Korkusu ve Ayrımcılığa Rağmen Gazeteci Olma İnadı
OHO bize hem kendi haklarımızı, hem mağdurların haklarını korumamızın ne kadar önemli olduğunu, bunların gazetecilikte bir seçenek değil zorunluluk olduğunu gösterdi. Böyle bir deneyim yaşattığı için bianet'e ve OHO'ya katkıda bulunan tüm gazeteci ve akademisyenlere teşekkür etmek istiyorum.
18 Temmuz 2009
Zeynep Güner
THOMAS HAMMARBERG'İN UYARISI
Çocuklar Suçlu Muamelesi Görmemelidir
Evet, çocuk suçluların ortaya çıkmasını durdurmak hepimizin çıkarınadır. Bu nedenle onlara çocuk oldukları sürece çocuk gibi davranmalı ve cezaî adalet sistemini yetişkinlere ayırmalıyız
18 Temmuz 2009
Thomas Hammarberg
AYNUR BOYRAZ YAZDI
Cinsel Saldırıya Karşı -Sesimiz Cılız Çıksa Bile- Susmayalım
Bazen yabancı birinden, bazen en yakın tanıdıklarımız tarafından çocukken, yeni yetmeyken, ya da yetişkinken aldığımız yaraları dindirdi mi susmak?
18 Temmuz 2009
Aynur Boyraz
BÜLENT KÜÇÜKASLAN YAZDI
Sakat Olmaktansa... Çekin Sifonu Gitsin!
Kaç kişi Uluç gibi " Hastalandığım, çaptan düştüğüm zaman, kaçmak, saklanmak, yalnız kalmak isterim hep" demiyor?
11 Temmuz 2009
Bülent Küçükaslan
1
...
295
296
297
298
299
...
306
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver