ENGLISH
KURDÎ
bianet
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
biamag
Sayfa 292
ŞADİYE DÖNÜMCÜ'den
Çemberin Üzerinde Dolanıp Duranlar Üzerine
Sibel gündüzün giyinip süsleniyor...Sanırsın ki; kül kedisi prenses... Selin kimseyi takmıyor. Bu evde çocuk "hött" diyor ana-babasına...Sibel, bir alem bu aralar. Her şeyi boş vermiş gibi. Gözlerinin feri yok. Dalgın... Damat iyidir aslında. Bana saygılı. İçkiyi sevse de; zararı kendine.
7 Kasım 2009
Şadiye Dönümcü
Ferhunde Özbay: Hepimiz Berlin Duvarı'nın Altında Kaldık
Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'den Prof. Dr. Ferhunde Özbay'a Berlin Duvarı yıkıldığında nerede olduğunu, neler hissettiğini, Türkiye solunun duvarın yıkılışından olumsuz etkilenip etkilenmediğini sorduk.
7 Kasım 2009
ERCAN COŞKUN'DAN
İngiliz Marksist Tarihçiler
Maurice Dobb, Rodney Hilton, Christopher Hill, E.J. Hobsbawm ve E.P.Thompson... Yarattıkları gelenekle çağdaş tarih ve sosyal bilim kuramları arasında özgün bir yer edinen bu isimler 20. yüzyılda Marksist felsefeyi yeniden şekillendirdiler. Kaye'nin incelemesi İletişim'den çıktı.
7 Kasım 2009
Ercan Coşkun
MUSTAFA SÜTLAŞ'tan
Halk Sağlığı İçin Sürekli Bir Kaynak...Çağatay Abi
Çağatay Abi de Ordu'ya yeni atanmıştı. Hem de bir "Halk sağlığı uzmanı" olarak Sağlık Müdürlüğü görevine getirilmişti. 12 Eylül Darbesi'nden sonraki günlerdi. Herkesin korktuğu eski bir asker, Ordu'da valiydi. O ilk olarak o valiye "halk sağlığının ve halk sağlığı uzmanlığının" ne anlama geldiğini öğretti...
7 Kasım 2009
Mustafa Sütlaş
KENT
Bir Keyfiyet Düzeni: Metrobüs
Metrobüs düzeni, planlama aşamasından bugüne, sosyal psikoloji dersi ile gerçeküstü bir film arasında gidip geliyor. Hak gibi kavramlar ise yok. Engellilerin toplu taşımdan yararlanma hakları olabilir ama bu metrobüs düzeninde geçmez.
31 Ekim 2009
Serdar M. Değirmencioğlu
İNCELEME
Haftanın Dikkat Çeken Eserleri 31 Ekim
E. C. Gürcan, bu hafta "Dövüş Kulübü"nün yazarı Palahniuk'un 24 öyküsünden oluşan "Tekinsiz"ini ve Praksis dergisinin sosyalizmi ve feminizmi ortak bir perspektiften ele almaya çalışan 20. sayısını inceliyor.
31 Ekim 2009
Ertuğrul Cenk Gürcan
OSMAN AKINHAY'dan
Bazı "78"lilerin Bir Garip Halleri
Üç olay....DSİP'li Roni Marguiles'in bir yerde yakınlarıyla birlikte otururken birkaç genç ÖDP'linin başından aşağı boya dökmesi, BirGün gazetesinin genç editörlerinden birinin, IMF Başkanı'na ayakkabı fırlatması ve IMF karşıtı eylemlerinde bazı solcu gençlerin bazı bankalarla zincir mağazaların camları çerçevelerini indirmeleri...
31 Ekim 2009
Osman Akınhay
CAN UĞUR BİRYOL'DAN
Bereketli Düşlere Yolculuk
Kalan Müzik tarafından yayınlanan Barış Güney ve Grup Kibele'nin albümleri kadim Anadolu ve Mezopotamya topraklarına selam veriyor yine.
31 Ekim 2009
Uğur Biryol
ECE YILDIZ'IN İZLENİMLERİ
Üniversite Bahçesinde Kürt Sorunu ve Açılım Sohbetleri
Abisi PKK'yle çatışmalarda ölen bir arkadaşım "Her şeyden önce barışa ihtiyaç duyan canlılar olduğumuzu unutmamaya çabaladığını" söylüyor. Sosyolojide okuyan diğeri "Adımlar onur zedelememeli"; yakasında bayrak rozeti olan da "Her isteyen açılım yapamayız" deyiveriyor.
31 Ekim 2009
Ece Yıldız
SENAR ATAMAN'DAN
"Aylak" Mülteciler
Yıllarca Türkiye'de bulunup o uydu kentten diğerine uzayan sığınma sürecinde işsiz kalmanın, sığınma sürecinin bir türlü sonlanmayan psikolojik baskısında üçüncü ülkeye gittiklerinde kariyerleri için umutları dibe vurmuş durumdaydı. Şuan Türkiye'de bulunan birçok mülteci, sığınmacı için durum aynı.
31 Ekim 2009
Senar Ataman
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
KORAY LÖKER'DEN
Ne Kadar Varsıl O Kadar Eylemci
Sanal aktivizmin önemi, sadece iletişim olanaklarıyla ilişkilerin nasıl geliştirildiği, onlara nasıl sahip olunabildiği açısından ortaya çıkmıyor. Basitçe darbe sırasında ele geçirilen radyo binasını kalan günlerde askerlerin korumasındaki sembolizmle hesaplaşmak değil tartışılan. Sosyal dünyasını ve devamında kendini gerçekleştirmeyi, İnternet, cep telefonları gibi araçların yarattığı, epeyce sembolik bir zeminde inşa eden bir nesil ve sınıf var
31 Ekim 2009
Koray Löker
DİCLE KOĞACIOĞLU'NDAN
Bir Biriktirme Masalı
Nasıl oluyor da bütün bankalardaki paralar kendi kendilerine kavruluyor da kitaplara bir şey olmuyor? Ve nasıl oluyor da herkesin bir miktar parası yanmıyor. Hipotez üretme şeklimiz kıyaslama üzerine bilimde. Ama bunu yapamıyoruz şu anda. Neyse örneğin benim bir miktar param duruyor. Sizin?
31 Ekim 2009
Dicle Koğacıoğlu
ŞEYHMUS DİKEN'den
Barış'a Suçüstü Yakalanmak?
Sırrı Süreyya Önder haklı olarak diyordu ki; "Barışa suçüstü yakalandılar". Tam da bu! Evet, şiddetten beslenenler, yani ilânihaye militer söylemler ve uygulamaları ile yatıp kalkan bilcümle Ergenekon artıkları Barıştan sınıfta kaldılar ve Barış kararlılığı bunların bilcümlesini suçlarıyla yüzleştirdi...
31 Ekim 2009
Şeyhmus Diken
BETÜL MEMİŞ'ten
Ve Dünyayı Kazanan İnsanlar Ruhlarını Kaybettiler
Moliere'in 1668'de yazdığı klasik eseri Cimri. Moliere'in Cimri'si şimdi Kent Oyuncuları'nın yorumu ile karşımızda... Usta Sait Faik Abasıyanık'ın "Bütün Eserleri" şimdi YKY'ndan edebiyatseverleri bekliyor. Bir de...Garajistanbul'dan sonraki rotam olan Dot'u önereceğim..
31 Ekim 2009
Betül Memiş
STEFO BENLİSOY'DAN
İklim Krizi Neden bir "Çevre" Sorunu Değildir
Ekolojik krizin sorumluları da, bunun sonuçlarına asıl olarak muhatap kalacaklar da oldukça farklı. Dolayısıyla sorunun çözümü de yaşadığımız kapitalist krizde de olduğu gibi, nereden baktığımızla oldukça alakalı.
31 Ekim 2009
Stefo Benlisoy
MEDYA VE İLETİŞİM
Bu Kitaplar Başka Bir İletişimin Mümkün Olduğunu Anlatıyor!
GSÜ İletişim Fakültesi akademisyenlerini hazırladığı dizinin ilk iki kitabı, "Tüm Yönleriyle Topluluk Radyoları" ve "Herkes İçin Web" Punto'dan çıktı. Dr. Güney ve Yrd. Doç. Dr. Rızvanoğlu, ana akım medyaya karşı durmanın olanaklarını araştırıyor.
31 Ekim 2009
E. ALİ AYDIN'DAN
Açılımın Lisan Problemi!
Siyasetin dili, ruhun/insan zihninin biriktirdiği her şeyi manipüle etmeye alışıktır. Ölümün, ölen kişinin yakınlarına yüklediği acının nefrete tahvil edilmesi ise egemenler tarafından sıkça kullanılan bir yöntem. Acının karşılığında sürekli büyütülecek olan nefret yalnızca yeni savaşlar getiriyor.
31 Ekim 2009
E. Ali Aydın
Anna LEDER ve Peter HAUMER'den
Sırbistan'ın Novi Pazar Tekstil İşçileri Elleriyle Yarattılar
RASKA tekstil işçilerinin direnişi 110 gün sonra 10 Ağustos'ta sona erdi. Ama işçilerin zaferinden veya yenilgisinden bizim de payımıza düşenlerin olacağını bilerek, gözümüzü ve gönlümüzü onlardan ayırmamalıyız...
31 Ekim 2009
Anna Leder,Peter Haumer
ALPER KAYA'dan
Penceremde Sonbaharı Gördüm
Gerçekten yılın 365 günü, aynı yerden baktığımda gördüğüm, topu topu bir pencere dolusu manzaraydı... Oysa milyonlarca renk tonu orada birbirine kaynaşıyordu. Göçmen kuşların kulaklarındaki rüzgârın hışırtısını, kanatlarındaki her bir tüyün çırpıntı seslerini duyabiliyordum.
24 Ekim 2009
Alper Kaya
İNCELEME
Haftanın Dikkat Çeken Eserleri 24 Ekim
E. C. Gürcan, bu hafta Tarık Ali'nin 12. yüzyılda kurguladığı masalsı romanı "Palermo'da Bir Sultan"ı ve Yeşim Dinçer'in Türkçe edebiyatta Dostoyevski'nin izini sürdüğü "Ecinniler'in Gölgesinde"sini ele alıyor.
24 Ekim 2009
Ertuğrul Cenk Gürcan
CAN UĞUR BİRYOL YAZDI
Kars’tan Hemşin’e Kuzeydoğu Anadolu Sergisi
Türkiye’de Kentsel ve Kırsal Mimari projesinin ikinci aşamasında Kars, Ardahan, Oltu ve çevrelerini kapsayan çalışmalar sonunda Ali Konyalı’nın fotoğraflarından oluşan “Kuzeydoğu Anadolu’da Mimari” sergisi 27 Ekim–19 Kasım 2009 tarihleri arasında Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde izlenebilir.
24 Ekim 2009
Uğur Biryol
HÜLYA SUR İZMİR'DEN BİLDİRİYOR
Sibel İçin Lokma Döktürdük...
Arkadaşları ve aktivistler, İzmir'de veremden ölen transseksüel Sibel için şehrin en kalabalık caddesi Kıbrısşehitleri'nde lokma dağıttı. Hülya Sur eylemden izlenimlerini bianet için kaleme aldı.
24 Ekim 2009
Hülya Sur
YENER BAYRAMOĞLU YAZDI
Geçmişle Yüzleşmek, Bugünü Aklamak
Berlin’deki kötü geçmişe dair izlerin korunarak anıtlaştırılması, içten içe başka bir şeye hizmet ediyordu. Sürekli geçmişte yaşanan kötülükleri hatırlamak, bunları her daim canlı tutmak; bugünü görememeyi, hatta bugünü mükemmelleştirme yanlışını beraberinde doğuruyordu.
24 Ekim 2009
Yener Bayramoğlu
İLKNUR KIZILTOPRAK'TAN
Çocukları Sevin Ama Öpücük Hastalığına Kaptırmayın!
Güzel bir bebek gördük mü, sokakta ya da herhangi bir mekanda yanına gidip, pat diye yanağına bir öpücük kondurabiliyoruz. Sonuç; tükürükte taşınan ve son yıllarda bebekleri ve küçük çocukları da tehdit eden "Öpücük hastalığı"...
24 Ekim 2009
Ilknur Kızıltoprak
MUSTAFA SÜTLAŞ'tan
"Rojên Tenduristiyê yên Mezopotamyayê"ye katılmak
Johan Galtung, "hem bu coğrafyada hem de tüm dünyada "barışın dili"ni kurabilmeliyiz" dedi. Mezopotamya Tıp Günleri, bu yolda üzerine düşeni şimdilik yapıyor. Bunu desteklemek ve sürekli kılmak da hepimizin görevi...
24 Ekim 2009
Mustafa Sütlaş
ŞADİYE DÖNÜMCÜ'den
Kaybolan Yalnızca Çocuklarımız Mı?
"Kaybolan çocuklar" gerçeğine ilişkin bireysel ve toplumsal duyarlılığımız artmalı ve bu konuyu hepimiz görev addetmeliyiz. Çünkü kaybolan sadece çocuklarımız Ali, Hüseyin, Ahmet, Sevil, Gül, Ayşe, Ziya, Zehra(lar) değil. Farkında mısınız? Toplumsal güvenimiz ve değerlerimiz çoktan kayboldu.
24 Ekim 2009
Şadiye Dönümcü
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
BENER DEMİRTOP'TAN
Baykal'ın "Diyarbakırspor Açılımı!"
Kürt açılımıyla ilgili negatif tatbikat ve ifadeleriyle çözüm istemediğini açıkça belli eden Baykal, hem Bursaspor seyircisinin ırkçı-faşizan şiddet gösterisini meşrulaştıracak şekilde "yeşil beyaz"lı formayla, hem de Diyarbakırspor formasıyla ortalıkta poz vermekten çekinmeyen samimiyetsiz bir siyasi figür.
24 Ekim 2009
Bener Demirtop
KÜRT SİNEMACI MÜJDE ARSLAN'LA SÖYLEŞİ
"Yaşananlar Ütopya Gibi Ama Ben Yine de Temkinliyim"
PKK ilk silahlı eylemini yaptığında üç yaşında olan sinemacı Arslan'la savaş yıllarında geçen çocukluğunu ve gençliğini, çatışmaların hayatına ve ürettiklerine etkilerini, Barış Grupları'nın Türkiye'ye gelişlerini ve Kürt sanatının bu süreçten nasıl etkileneceğini konuştuk.
24 Ekim 2009
Bawer Çakır
MERVE ÖZDEMİRKIRAN YAZDI
Fransa’da Türkiye Mevsiminin Kimlik Dikenleri
Pek çok kültür sanat etkinliği iki toplum ve iki ülke arasında yeniden açan çiçeklere benziyor. Saklı dikenleri siyasi meselelerin tartışıldığı üniversite panellerinde ortaya çıkıyor. Dileyelim ki, bu dikenler, ırkçılıkla sulanıp ellerimize batmasın.
24 Ekim 2009
Merve Özdemirkıran
ZELAYA'YLA GÖRÜŞME
Zelaya: Darbeciler, Honduras'ın Kaybettiği Zamanı Geri Verecekler
Şilili gazeteci, darbeyle yerinden edilen Honduras Devlet Bakanı'yla 115 gün sonra, ülkesi, anayasal düzenlemeler, Honduras'ın Dünya Futbol Şampiyonası'na katılmasına kadar birçok konuyu konuştu. Zelaya " Honduras halkı hakları çalanlara karşı bütün enerjileriyle karşı koydu" diyor.
24 Ekim 2009
Mario Casaus
AZINLIKLAR
Diyarbakır'da Bir Cemaatsiz Kilise: Surp Gragos
Diyarbakır'da nice çatılar sahipsizlikten yıkıldı, döküldü. İşte bir Ermeni kilisesindeyiz. Çatısız. Taş duvarlardan ibaret. Şimdi kültür merkezi olarak restore edilecekmiş. Cemaatsiz kiliseler insansız evler gibidir.
17 Ekim 2009
Vicdan Kayır
EMİNE ÖZCAN SÖYLEŞTİ
IMF-DB İstanbul'da, Direnistanbul Sokaktaydı
"Feminist, LGBTT, özgürlükçü Marksist, anarşist, anti-otoriter, ekolojist bireylerin zirveye karşı oluşturduğu Direnistanbul koordinasyonu, hem 1-8 Ekim haftasına kadar hem de bu hafta içinde gerçekleştirdiği eylem ve etkinlikler ile sürekli direnişin bu topraklarda işleyen ve daha etkin formlarını aradı."
17 Ekim 2009
Emine Özcan
1
...
290
291
292
293
294
...
301
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver