ENGLISH
KURDÎ
bianet
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
biamag
Sayfa 210
ECE KOÇAK SÖYLEŞİSİ
5harfliler: “Dünya Pabucu Yarım, Çık Dışarıya Oynayalım”
Kendi deyimleriyle “kadın gündemi bir kadının ilgilenebileceği her şeydir, yani her şeydir,” fikriyle bir yıl önce yola çıkan 5harfliler, kadın gündeminin değil feminist gündemin peşinde.
24 Ağustos 2013
Ece Koçak
ŞEYHMUS DİKEN YAZDI
Sahi, Sami’nin Sesi Neden Hazin’di!
Dîyarbekirliydi, Ermeniydi ve hazin sesli biriydi, Daşçı Zıfqar ile Enna’nın oğlu Sami Baba. O mukallit ve neşeli, şişe gibi parlak ve hep kıpırdak gözlerin ardında hüzünkâr bir bakış bırakarak göçtü öte yakaya. Ölüm yıldönümünde ruhu şad olsun.
24 Ağustos 2013
Şeyhmus Diken
NİLGÜN ÖZTUNALI YAZDI
Evet “Buradayız”!
Son üç gündür, mayısın sonlarına doğru bir akşamüstü roman yazmaya karar veren Selim’in anlatıldığı bir romanda misafirdim. Romanın adı “Buradayız”, yazarı Kerem Eksen’in de ilk kitabıymış.
24 Ağustos 2013
Nilgün Öztunalı
BİANET'TE STAJYER OLMAK
Çiçek Durumu Aşklar, Yaprak Düzeni Siyasalar
bianet’de olmak ‘en pişman olmadığım’ şeylerden biriydi. İçine her adımımı attığımda kalbimin gülümsediği yer ve insanları; bana bilerek veya bilmeyerek kattığınız her şey için teşekkür ederim.
24 Ağustos 2013
İpek Şahinler
ŞADİYE DÖNÜMCÜ'DEN
Koruyucu Aile: Bildiklerimiz ya da Bilmediklerimiz
1965’lerden bu yana yapılan her türlü düzenlemeye rağmen ülkemizde “koruyucu aile” kurumunun etkililiği arttırılamadı...
24 Ağustos 2013
Şadiye Dönümcü
51. Bölge: Askeri Havalanı mı? UFO Üssü mü?
CIA, 51. Bölge'nin varlığını resmen kabul etti. İddialar gerçek midir, yoksa bir efsane midir bilinmez ama hakkında üretilen sayısız teorinin arkası kesilecek gibi görünmüyor.
24 Ağustos 2013
Merve Ateş
ULAŞ BAŞAR GEZGİN YAZDI
Direnişin Politik Psikolojisi: Kalabalıklar ve Kitleler
Gezi Direnişi’nden önce, Türkiye’de politik psikolojik birçok yorum, “bu halktan birşey olmaz” gibi bir altyapıya dayanıyor; bu nedenle, itaatle ilgili çalışmalar öne çıkıyordu. Şimdi itaatsizlikle ilgili çalışmalar gündemde.
24 Ağustos 2013
Ulaş Başar Gezgin
Simpsons’la Makara Kukara
Yıllardır ekranlardan izlediğimiz The Simpsons’ın 1989’da Bongo Comics tarafından basılan dokuz çizgiromanından ilk dördü Aylak Yayınları tarafından Türkçeye çevrildi.
24 Ağustos 2013
Ekin Karaca
HALUK KALAFAT TANITIYOR
“Her Devrimcinin Bir Rosa’sı Vardır”
Şöyle diyor Füsun Erdoğan, "Kadın Önderleşmesinde Rosa Luxemburg" adlı kitabında: "Dün olduğu gibi, bugün de Rosa Luxemburg’u okumak ve anlamak, ondan, onun yaşamından öğrenmek, güncel bir görev, bir ihtiyaç olmaya devam ediyor."
24 Ağustos 2013
Haluk Kalafat
IRMAK EVREN YAZDI
Tebdil-i Mekan ve Kimlik: Gezi Olayları ve R4bia
Son zamanlarda Türkiye’deki hareketlilik hali, apaçık bir bireyselleşme manifestosudur. Eskiden güçlü olmak ya da duyulur olmak için asgari müşterekte birleşenler şimdi tekrar birey olmak için bu kolektiviteye başvuruyorlar.
24 Ağustos 2013
Irmak Evren
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
MUSTAFA SÜTLAŞ YAZDI
yeni anayasa’da “konut, barınma ve çevre hakkı”
yoksul, yoksun ve ötekileştirilmiş kesimlerin konut ve barınma haklarının gerçekten varolabilmesi için, devletin yalnız üst düzenleyici olarak davranması yeterli değildir.
24 Ağustos 2013
Mustafa Sütlaş
16 EYLÜL 1882
Mısır Olayları
L'Illustration dergisinin 1882'deki sayısından da anlaşılacağı üzere bu konferans, Mısır'daki olaylara uluslararası bir çözüm bulmak üzere toplanmış ve dönemin "büyük devletleri”nin bir araya gelmesiyle oluşturulmuştu.
17 Ağustos 2013
Edhem Eldem
ŞEYHMUS DİKEN YAZDI
Hasta Siyasi Tutsakların “Ferman”ı
Barış sürecinin başladığı 7 aydan bu yana “iyimser” biri olmama rağmen iyimserliğimi pekiştirecek yeterli ışık maalesef yok. Hapishanelerde her gün ölüme bir adım daha yaklaşan 411 hasta siyasi tutsak var.
17 Ağustos 2013
Şeyhmus Diken
MURAT TÜRKER'İN İZLENİMLERİ
Filistinli ile İsraillinin Aşkı
Sinsi İsrail görevlileri durumdan yararlanıp evlerine döndükleri takdirde infaz edileceğini bildikleri Filistinli Müslüman eşcinselleri şantajla muhbirlik yapmak zorunda bırakınca durum içinden çıkılmaz hale gelebiliyor.
17 Ağustos 2013
Murat Türker
Direniş Günlüğü
Kuğulu Park’ta eli coplu çadırlara saldıran, pankartları yırtan, yemeklerimizi, kütüphanemizi talan etmek isteyenlere karşı, savaş aletleri ile saldırmaya hazır olanlara karşı en güzel cevaptı “okumak!”
17 Ağustos 2013
Ali Demircibam
MUSTAFA SÜTLAŞ'IN KALEMİNDEN
“hiç kimse sağlık hizmetlerinden yoksun bırakılamaz”
devlet vatandaşına hizmet için varsa, sağlık da yaşamanın temel unsuru ise başka türlüsü düşünülememeli!
17 Ağustos 2013
Mustafa Sütlaş
ATİLLA DORSAY’IN KALEMİNDEN
Deprem: Matem ve Teselli
Deprem aynı zamanda kutsal devlet fikrini, Devlet Baba imgesini de zedeledi. Devletin bu gibi durumlar için yeterince hazırlıklı olmadığı, yeterince çağdaş, donanımlı, organize olmadığı ortaya çıktı.
17 Ağustos 2013
Atilla Dorsay
MELEK ULAGAY YAZDI
Ceylan ve Ben
“O boynuma taktığın plastik tasmayı bir utanç belgesi olarak sakla. Her gördüğünde Ceylanpınar’ı ve beni hatırlarsın ve o çok övündüğün insanlığından kalmışsa içinde hala bir şeyler, utanırsın.”
17 Ağustos 2013
Melek Ulagay Taylan
MÜGE YAMANYILMAZ YAZDI
“Bu Kürtlere Az Gelecek, Türklere Çok”
Kürt sinemasında anlatı/hikâye; yüzleşmesi/ hesap vermesi beklenenin anlamasına yönelik kurgulanırken söylem de Kürtleri o mutlak karar verici/yargıç karşısında haklılaştıran, mağdurlaştıran bir yerden işlemeye başlıyor.
17 Ağustos 2013
Müge Yamanyılmaz
EBRU ORHAN'IN İZLENİMLERİ
Sütlü Mamuller Lokantası
Polonya'da komünizm döneminde sayıları 40 bine yakın olan Bar Mleczny’lerden bugün geriye 100 kadarı kalmış olsa da düşük gelirlilerin ve evsizlerin müşteri portföyünün çoğunluğunu oluşturduğu bir gerçek.
17 Ağustos 2013
Ebru Orhan
BİANET'TE STAJYER OLMAK
Kızlı Erkekli Çalışıyorlar!
Pesimist bir gencin mesleğe olan inancını ve iştahını geri kazanmasının hikayesidir. Ve evet, kızlı erkekli çalışıyorlar! (teyitli bilgi)
17 Ağustos 2013
Figen Kopuz
DENİZ ALAN HELD YAZDI
Thorvald Steen'in İstanbul'u
Osmanlı tarihi ve günümüz Türkiyesi hakkında da araştırmalar yapan Thorvald Steen, Norveç'de Türkiye uzmanı olarak da tanınıyor, birçok Norveçli İstanbul ve Türkiye'yi Steen'in gözünden öğreniyor.
17 Ağustos 2013
Deniz Alan Held
ORHAN SİLİER YAZDI
Heybeliada’da İlgi Çekici Bir Sivil Toplum Çalışması
Heybeliada Eski Türk İlkokulunu-Halk Kütüphanesini Koruma Girişimi gönüllüleri ada için önemli bir tarihi binanın korunması ve bir kültürel merkeze dönüşmesi için dinamik bir çaba içindeler.
17 Ağustos 2013
Orhan Silier
MEHMET ALİ YAVUZ YAZDI
Dört Duvarsız Topluluk: Çingeneler
“Güneş en güzel buradan doğar, şanslıyız abi” diyor çocuk… Babası ise “Güneş doğar da, bir battı mı, ışığı da, yemeği de unutuveririz, onlar erkenden uyur, anlamaz. Biz sabaha kadar dertleniriz bahtsızlığımıza” diyor.
17 Ağustos 2013
Mehmet Ali Yavuz
İPEK ŞAHİNLER YAZDI
Gezi'den Çıkan Melodiler
Olan bitenin ellerin ve kalplerin süzgecinden geçerek yazıldığı şarkılardan bahsedeceğim bu yazıda. Zaten kendisi bir direniş ve sesleniş türü olan müziğin, doğrudan direniş ile ilgili olanları nasıl oluyor bir bakalım.
17 Ağustos 2013
İpek Şahinler
İSMAİL GÜNEY YILMAZ YAZDI
Laz Kimliği Üzerine
"Laz " kime denir? Neden bütün Karadenizlilere "Laz" denir? Laz kimdir?, Lazların feodal, ekonomik yapıları; asimilasyon süreçleri, kültür/kimlik mücadelesi...
17 Ağustos 2013
Ismail Güney Yılmaz
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
KENAN TEKEŞ YAZDI
Bütün Zamanların İnsafındaki Çocukluğumuz
Fırınlardaki bekleme halleri uzun sürerdi biz çocuklar için... Yine de beklemeye değerdi... Çünkü o çörekleri sadece o an midemizde düşünürdük... O an vardı sadece bizim için… Öncesi ve sonrası bambaşkaydı bizim için.
10 Ağustos 2013
Kenan Tekeş
İPEK ŞAHİNLER DERLEDİ
Gezi’den Çıkan Belgeseller
Gezi sürecinin yarattığı internet siteleri ve kitaplardan sonra bu kez de Gezi’den çıkan belgeselleri derledik.
10 Ağustos 2013
İpek Şahinler
BİANET’E GELENLER
Gri Prensesler
Hilke Rosenboom’un Prensesin El Kitabı dört kız çocuğunun prenses oluşlarının hikayesini anlatıyor. Sıradan insanların içindeki prensesi buluşlarını…
10 Ağustos 2013
Figen Kopuz
SİBEL DAĞ YAZDI
Köprünün Adı Neden ‘Yavuz Sultan Selim’ Olmasın (ki)?
İktidarın kent planlama sürecini diğer tüm öznelerden kopararak sermayenin hizmetine sunup kudretine dayanarak “yaptım oldu” diyor. Tüm muktedirler gibi. Bunu geçmişten bir “büyük” temsil edecekse Yavuz Sultan Selim nadide bir seçenektir.
10 Ağustos 2013
Sibel Dağ
ŞEYHMUS DİKEN'DEN
Poz ê “Misilmanan” bi şewite! *
Yaygın medyayı izledim. Mısır’da yaşananlara karşı protestoları olanca görkemi ile teşvik edercesine veriyorlardı. Suriye Kürdistanı’ndaki vahşetin adı bile anılmıyordu. Hafızam beni zorladı...
10 Ağustos 2013
Şeyhmus Diken
EBRU ORHAN YAZDI
"Devrimci"nin Karısı Danuta Walesa
Lech Walesa’nın eşi Danuta Walesa’nın otobiyografisi ne komünizme bir ağıt, ne de kapitalizme güzellemedir; sadece köylü Danuta’nın hikayesidir.
10 Ağustos 2013
Ebru Orhan
1
...
208
209
210
211
212
...
219
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver