ENGLISH
KURDÎ
bianet
Haberler
Yazarlar
Galeriler
Dosyalar
Kitaplık
Kategoriler
ENGLISH
KURDÎ
bianet
biamag
english
kurdî
BÖLÜMLER
Haberler
Yazarlar
Özel Dosyalar
Projeler
Kitaplık
Galeriler
Sitede Ara
KATEGORİLER
SOSYAL MEDYA
Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
E-bülten
KURUMSAL
Hakkımızda
İletişim
KVKK Politikası
Gizlilik Sözleşmesi
biamag
Sayfa 157
GÜLRU PEKDEMİR YAZDI
Heyecanlandıran Frida Filmleri
Maria kendinden bahsetmedi hiç, az az konuştu ve sadece La Casa Azul’u, en sevdiği yer olan avluyu ve Frida’yı anlattı, bedeninde duyduğu acıları nasıl onunla paylaştığını ve elbette Diego’yu.
12 Aralık 2015
Gülru Pekdemir
ALİ ARTUN'DAN YENİ KİTAP
Sanatın İktidarı: Müze ve Devrim
1917 Rus Devrimi’yle iktidarını kuran Sovyet hükümeti, başta müzeler olmak üzere, bütün sanat kurumlarının yönetimini avangard sanatçılara teslim eder. İşte bundan sonraki dört-beş yıl boyunca yaşananlar...
12 Aralık 2015
Ali Artun
BEDRİ ADANIR YAZDI
Günde On Kez "Oğlum Nerdesin" Diye Sormaktır Diyarbakır!
Bugün biri bana Nusaybin’i sorsa, kadınların ellerinde beyaz bayraklarla cenaze taşıdıkları görüntüyü izletip ben sorarım; Nusaybin Türkiye’nin siyasi sınırları içinde değil mi?
12 Aralık 2015
Bedri Adanır
NURAY GÖNÜLŞEN YAZDI
Sarmaşık: Bir "Cenk" Hikayesi
Bedel ödeniyor, kan dökülüyor, bunaltı ve çaresizlik esrik bir zafer tadında ayaklar altında eziliyor. Sabah olunca başka ve gerçek bir soru beliriyor: "Şimdi ne yapacağız?"
12 Aralık 2015
Nuray Gönülşen
CANAN ONUR YAZDI
"Sergili"polis: Gladyatör Mezarları
Stratonikeia’da uygulandığı görülen bu “kaz – çıkar – kent içinde farklı bir alanda sergile” uygulaması aslında tıpkı tartışmalı restorasyon projeleri gibi üzerinde durulması, düşünülmesi ve tartışılması gereken bir konu.
12 Aralık 2015
Canan Onur
Yazgının Bağladıkları: Katalan Şafağından Kastilya Burcuna İspanya
İber yurdunun bu benzersiz cevahiri, Emil Cioran’ın “kalbimin anavatanı” dediği bu Akdeniz vahası, onca kalabalık ve karmaşanın orta yerinde, biraz da hayatın akışını yumuşatan müşfik bir sığınak gibi.
12 Aralık 2015
Pato Moon,Garfo Kartofel
TUĞÇE ISIYEL YAZDI
Harita Metod Defteri: Yaralar Çocukluktandır
Murathan Mungan’ın satırları, bozkır topraklarında köklenen ve denize tutkun davudî bir sesle örülü. Bu ses, yazarın çocukluğunu okurken kendi çocukluk cehennemimizi katlanabilir bir hale getiren merhametli ezgilerle dolu.
12 Aralık 2015
Tuğçe Isıyel
ELİF DUMANLI'DAN ÇOCUK KİTAPLARI
Mülteci Balık
Evet, bildiniz! Mülteci Balık umuttur. Savaşın ve mülteciliğin balık metaforuyla çocuk gözünden anlatıldığı bu kitapla çocuklarınızın buluşması umuduyla...
12 Aralık 2015
Elif Dumanlı
AYKAN SEVER YAZDI
Ermenistan-Azerbaycan Gerilimi
Davutoğlu, Azerbaycan'da Ermeniler Dağlık Karabağ’da işgale son vermelidir, dedi. Ermenistan'dan yanıt geldi: “Yardım etmek istiyorlarsa uzak dursunlar”. Bunun ertesinde Karabağ-Azerbaycan sınırında karşılıklı saldırılar oldu.
12 Aralık 2015
Aykan Sever
AYDIN AFACAN'LA KONUŞTUK
Ateşin İçinden Çıkan Harflerle Yazılı Şiirler
“Ateş”in özellikle belli halkları lanetlendiğini söyleyen Aydın Afacan'ın şiirlerinde kitabın isminde de yer verdiği "Ateş" imgesini sıkça görüyoruz.
5 Aralık 2015
Atlas Arslan
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
KİTAPÇILARDA
Böğürtlen Zamanı'ndan
Yazarımızın adı Murat Türk. Tutsak kendisi. Gencecik yaşta girdiği cezaevinde zamana sözcüklerle direniyor. Dağa hasret bakan ananın elindeki kirmeni bacağında yuvarlayıp ipi eğirmesi gibi eğirmiş sözcükleri yazar.
5 Aralık 2015
Elif Dumanlı
MAHMUT ÇINAR YAZDI
Tan Baskını ve Kitlesel Talanın Sürekli Tarihi
Gazetecilerin tutuklanmasını, Tahir Elçi’nin katledilmesini, Hürriyet gazetesinin basılmasını; Tan Baskını’yla, 6-7 Eylül pogromuyla, Hrant Dink cinayetiyle, Özgür Ülke saldırıları ve daha niceleriyle birlikte hatırlamamız şart.
5 Aralık 2015
Mahmut Çınar
KİTAPÇILARDA
Kore Savaşında Üç Altın Gün
Erdem Kaşıkçıoğlu’nun “Üç Altın Gün Her Yerde Ölüm Vardı” kitabı, çok uzakta kalmış ve unutulmaya yüz tutmuş Kore savaşını anlatıyor.
5 Aralık 2015
DENİZ TARSUS'LA SÖYLEŞİ
"Ülkem İçin İçimde Büyümeye Devam eden Bir Hüzün Var"
Yazar-yönetmen Deniz Tarsus ile öykü kitaplarından kısa filmlerine, mitoslardan gerçekliğe, Kaşgarlı Mahmut’tan Edgar Allan Poe’ya, Gezi’den “memleketim” dediği Bodrum’a uzanan bir sohbet yaptık.
5 Aralık 2015
Deniz Poyraz
Barış Bıçakçı Üzerine Hemsohbet: Evde Bir Bayram Havası
"Barış Bıçakçı’nın evleri hep huzur uyandırır bende. İçinde yaşayan herkesin kendi ritmiyle dolandığı, sade, sakin evler. Kalabalık aile ortamlarından bekâr evlerine kadar böyle."
5 Aralık 2015
Ömer İzgeç,Büşra Akova
FERHAT TUNÇ YAZDI
Kürdün Sabrına Sıkılan Kurşun
Diyarbakır'dan ayrılırken hüzün, acı ve öfke vardı. "Savaşlar, çatışmalar, silahlar, operasyonlar bu alandan uzak olsun" dediğinden barbarca katledilen değerli bir barış elçisinin çağrısı vardı.
5 Aralık 2015
Ferhat Tunç
AKIN EVREN YAZDI
Ayaktakımı Arasında
Latinler "Sanat Uzun Hayat Kısadır" derler. Hele hele, benzer olayların tarihte zaman zaman tekrarlandığını, insan acılarının, arzularının ve hırslarının evrenselliğini, insan malzemesini usta eliyle yuğurup halli hamur ederek anlatan bir sanat daha da uzun oluyor.
5 Aralık 2015
Akın Evren
CİHAN BAYSAL UZUNÇARŞILI'DAN
İçe ve Dışa Patlamalar Üzerinden Yükselen Parazit Kentleşme
Parazit kentleşmenin gezegen çapında yeryüzünün altı da üstü de atmosfer de dâhil her yeri ve her şeyi etki alanına aldığı ve toplumu da bütün olarak etkilediği böyle bir zaman diliminde, küresel iklim değişikliği çağında, ulusal ve uluslararası dayanışmaları kurmamız gerekiyor.
5 Aralık 2015
Cihan Baysal Uzunçarşılı
AYKAN SEVER YAZDI
Kolombiya Tutsak Direnişi
Küresel ısınma ve savaşların atmosferinde fazlasıyla sıkışan ve küçülen dünyanın bir köşesinde yine de barış umutlarının olması güzel. Ve dünyanın hali bize “kaçacak bir yer”in olmadığını, eğer varılacak bir yer varsa hep beraber varılacağını ısrarla yineliyor.
5 Aralık 2015
Aykan Sever
ŞEYHMUS DİKEN YAZDI
“Elçi”nin Hüznü!
Ama Tahir Elçi katledildikten sonra bugüne kadar yazanlar hiç sormamışlardı kendilerine ve aslında olması gerektiği gibi de yüksek sesle kamuoyuna! Sahi; Tahir neden onca az baro mensubu ile oradaydı ki!
5 Aralık 2015
Şeyhmus Diken
ÖZGECAN KARA YAZDI
80’lerden Beri İstemezük
3. Köprü fikrinin ilk ortaya atılmasından Yeşil Yol’a, oradan Gökova kömürlü termik santraline kadar biz hiç bilmiyoruz, devlet ise en iyisini bildiğinden aynı planları önümüze “büyümek, gelişmek” olarak koymaya devam ediyor.
5 Aralık 2015
Özgecan Kara
GÜLRU PEKDEMİR YAZDI
Dolu Bavulu, Bomboş Hayatı
Clooney’nin 2010 oscar ödülleri sırasındaki anormal davranışlarının sebebini, henüz “Up in The Air”de canlandırdığı karakterden tam olarak kurtulamamış olmasına bağladım ve her şey aydınlandı…
5 Aralık 2015
Gülru Pekdemir
MURAT TÜRKE'DEN
Satılık Çocuk Gelin
2015 İran, Almanya ve İsviçre ortak yapımı Sonita, özelllikle yakın coğrafyamızda halen sürdürülen acımasız pratiklere dikkat çekiyor. Popüler belgesel dilini başarıyla kullanıyor olması da ödülleri almasında önemli bir unsur.
5 Aralık 2015
Murat Türker
SEVAL DAKMAN ARAÇ'TAN
Diyarbakır ve Amed Arasındaki Fark Nedir?
Diyarbakır’ın neden Amed olduğunu anladığımız gün, toplumsal barış için umutlanabiliriz demektir.
5 Aralık 2015
Seval Dakman Araç
SÜLEYMAN AKBULUT'TAN
Engelli Adayı Olmasaydınız, Çözmeyecek miydiniz Sorunlarımızı?
Engelli kelimesinin geçtiği her mecrada gündeme gelen ilk cümleler bunlar. Toplumun engelliliği aslında nasıl gördüğünün, engelliyi zihninde nereye yerleştirdiğinin rafine edilmiş, billurlaşmış ifadesi bir bakıma!
5 Aralık 2015
Süleyman Akbulut
Sansür ve Ödenek Kesintisi: Karşı Refleksler ve Bağımsız Tiyatrolar
Devletin tiyatrosu olur mu? AKP iktidarı tiyatro "sorunsalı"nı nasıl yarattı? Tiyatrolar nasıl kimliksizleşti? Memur mu tiyatrocu mu? Devlet ve tiyatro ilişkisinde bağımsız tiyatroların aldığı pozisyon nedir?
5 Aralık 2015
Eren Korkmaz
bianet'i sosyal medyada takip edin,
önce siz öğrenin.
facebook
twitter
youtube
instagram
bianet bültene abone olun
HÜSEYİN ŞENGÜL’DEN
Kapitalizmin Paradoksu
Silah sanayi, kapitalizmin hem maksimum karlılığının hem de bunalımlarının aşılmasının başlıca yolu olmaya devam ediyor. Suriye özelinde dünyaya bir de bu açıdan bakmalı.
28 Kasım 2015
Hüseyin Şengül
AYKAN SEVER YAZDI
Silahla Oynamayı Sevenler
Silah deyince bütün bilimler ayağa kalkar; en başta da cebir!
28 Kasım 2015
Aykan Sever
#RAKAMLARLAGİTMO
Guantanamo Kapanmıyor
Obama’nın seçim vaatlerindendi, Guantanamo kapanacaktı, olmadı. Geçtiğimiz hafta onaylanan tasarıyla, hapishane yerini sağlamlaştırdı. İçindeki 112 kişiyle dünyanın unutulmuş “noktası” olmaya, bir süre daha devam edecek.
28 Kasım 2015
ELİF DUMANLI'DAN ÇOCUK KİTAPLARI
Babam Çalılığa Dönüşmeden Önce Enfes Kokardı
“Babam Çalılığa Dönüşünce” ile çocuk okuyucu, küçük bir kız çocuğunun gözünden savaş, sınır, militarist ilişkilerdeki hiyerarşi ile yardımlaşma olgusundaki hiyerarşileri ve mülteciliği sorgulayabilir.
28 Kasım 2015
Elif Dumanlı
ASUMAN BAYRAK’TAN
Yaşıyorsak Okuyup Yazalım Bari... Şın, Re, Mim
Salman Rushdie “şerem: üç harf şın, re, mim... Utancın tüm nüanslarını içerir” diyor kitabında. Ve her sayfayı çevirdiğinizde Türkiye'nin Pakistan'a ne kadar çok benzediğini düşündürüyor.
28 Kasım 2015
Asuman Bayrak
Y. DOĞAN ÇETİNKAYA ANLATTI
“Türkiye’nin Hesapsız ve Çaresiz Hamlesi”
Rusya uçağının vurulmasını böyle tanımlayan Y. Doğan Çetinkaya, Türkiye’nin telaşa kapılarak Suriye’deki değişen dengeler karşında özerk bir hamle yaptığı ancak pozisyonunun daha da zayıfladığı görüşünde.
28 Kasım 2015
Ayça Söylemez
1
...
155
156
157
158
159
...
166
GÜNCEL
bianet'ten bildirimler
bianet'in özel bildirimlerine izin vererek önemli gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Sonra Hatırlat
İzin Ver