Uçan Süpürge, bu amaçla 1996 Kasım ayında resmen kuruldu. 23 Ocak 1997 tarihinden itibaren de geliştirdiği projeler ile çalışmalarına başladı.
Uçan Süpürge'nin profesyonel çalışan küçük ekibi dışında, geniş bir gönüllü ekibi var. "Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda gereken duyarlılığının geliştirilmesine yönelik yapılan çalışmalarda küresel gündemi yakından takip etmeye özen gösteren kuruluşumuz sivil toplum kuruluşları, üniversite öğretim üyeleri, medya temsilcileri ve gönüllü kadınlardan oluşan ulusal ve uluslararası düzeyde geniş bir destek ağına sahip," diyorlar.
Uçan Süpürge'nin yayın organı Uçan Haber, düzenli olarak 3 aylık periodlarla yanınına devam ediyor. İletişim alanında radyo ve televizyon programları da yapıyor. Uçan Süpürge, Kedi Dili, Demokrasi Radyosu isimli radyo programlarının yanında bir de Masalın Eksik Yüzük isimli televizyon programı var. Eğitim seminerlerinden, madın kuruluşlarının veri tabanının hazırlanmasına, bölge toplantılarından atölye çalışmalarına, amaçları doğrultusunda pek çok faaliyeti örgütlüyor.
Bugünlerde ise, yeni bir heyecanı var Uçan Süpürge'nin. Büyük bir kadın web sitesi için harıl harıl çalışıyorlar.
Uçan Süpürge'ye Batman'a kadın buluşması için giden Kadın Dayanışma Grubu içinde de rastlıyoruz, televizyonda hazırladıkları bir belgesi izlerken de... Türkan Şoray da onlara çalışmalarında destek veriyor, üniversite öğrencileri de. Kültür Bakanlığı, Efes Pilsen ya da bir konsolosluk. Bu kadar yoğun bir çalışma için gönüllü ve maddi destek kanallarını yaratma konusunda çok yetenekliler.
Bu kadar karmaşık çalışma alanlarında çalışma yöntemleri ise basit. Her çalışmanın ayrı bir ekibi var. Tabii, bazı kadınlar birden fazla ekip içinde yer alıyorlar. Periyodik olarak bir araya geliniyor ve çalışmalar hakkındaki bilgiler aktarılıyor, kararlar ortaklaşa alınıyor, çalışmalar ortaklaştırılıyor.
Namus güldürecek!
Biz yine festivalden söz edelim biraz da... Bu yılki festival başladı bile. Türkiye'nin ilk ve tek kadın filmleri festivalini düzenleyen Uçan Süpürge, bu yıl beşinci kez seyircisiyle buluşmaya hazırlanıyor. 2-9 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek festivalin geleneksel bölümü haline gelen "Kısa Film Öyküsü Yarışması" her yıl olduğu gibi bu yıl da festivalin startını veriyor. Bu yıl ki yarışmanın teması "Namus", türü ise komedi. Bu seçimin nedenini şöyle açıklıyorlar: "Namus kavramının içinde yaşadığımız toplum için, dönemler değişse bile, içeriğinden pek bir değişme göstermemesi hatta zaman zaman traji-komik öğeleri barındırmasından hareketle; Uçan Süpürge festival ekibi kısa filmcilere yeni ve eleştirel yaratıcılığın kapılarını aralamayı amaçlıyor." Geçtiğimiz yıl ön elemeyi geçenler, Işıl Özgentürk'ün danışmanlığını yaptığı "Senaryo nasıl yazılır" adlı atölye çalışmasına katılma hakkı kazanmışlardı. O öyküler, bu yıl kitaplaşacak. Uçan Süpürge, eli kalem tutan herkesi yazmaya davet ediyor.
Amaçları ;
Uzun Vade Amaçları:Uçan Süpürge, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda gereken duyarlılığın geliştirilmesi ve kadının statüsünün yükseltilmesine iki yönlü strateji ile katkıda bulunmayı hedefliyor.
q sivil toplum kuruluşlarının, özellikle kadın kuruluşlarının kapasitelerinin geliştirilmesi, aralarındaki iletişim, eşgüdüm ve işbirliğinin geliştirilmesi yolu ile kadının güçlendirilmesi sürecine katkılarını artırmak. .
q Pekin Dördüncü Dünya Kadın Konferansı'nda ve diğer uluslararası konferanslarda benimsenen normlar ve prensipler doğrultusunda yapılacak çalışmalar yolu ile Türkiye'de kadının statüsünün yükseltilmesini sağlamak;
Kısa Vade Amaçları:Uzun vadedeki amaçlarına üç temel alanda geliştirilen projelerle ulaşmayı hedefliyorlar
İLETİŞİM AĞI-NETWORKING
q Bölge Toplantıları "Ulusal düzeyde kadın kuruluşları arasında işbirliği, iletişim ve koordinasyonun güçlendirilmesi"
q Veri-Tabanı oluşturulması
q Winpeace İletişim Ağı
q Pekin+5 çalışmaları kapsamında kadın kuruluşlarıyla STK Platformu oluşturulması.
İLETİŞİM
q Haber Bülteni "Uçan Haber"
q Uluslararası Kadın Filmleri Festivali
q Radyo Programları "Kadın Radyosu", " Kedi Dili" ve "Demokrasi Radyosu"
q Televizyon Programı "Masalın Eksik Yüzü"
GÜÇLENDİRME
q Kadın sorununa ilişkin çeşitli alanlarda konferans, atölye çalışmaları ve paneller düzenlenmesi
q Toplumsal cinsiyet eşitliği'nin kurumsallaştırılma-sına yönelik kapasite geliştirme ve eğitim programları.
q Ulusal düzeyde sivil toplum kurumlarının katılımı ile Pekin+5 çerçevesinde Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Raporu
hazırlanması...