Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nda Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 191 ülke tarafından kabul edilen Paris İklim Değişikliği Anlaşması dün New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde imzalandı.
Anlaşmaya 175 ülke imza attı. Anlaşma 1 yıl boyunca imzaya açık kalacak.
Paris Anlaşması’nın imza törenine Türkiye adına Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı katıldı.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, ilk kez dünyadaki tüm ülkelerin karbon gazı salınımını azaltma vaadinde bulunduğunu ve ortak amaç çevresinde bir araya geldiğini söyledi.
DiCaprio: Fosil yakıta son verilmeli
Törene katılan oyuncu, BM Barış Elçisi Leonardo DiCaprio anlaşmanın dünyanın geleceğini kurtarmayacağını, fosil yakıt kullanımına tamamen son verilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Anlaşmayı ABD adına Dışişleri Bakanı John Kerry kucağında taşıdığı torunu ile imzaladı.
Avrupa Birliği Enerji ve İklim Komiseri Miguel Arias Canete, karbon salınımı yüksek ülkelerin başı çekmesi gerektiğini söyledi.
"Eski kurallar, ekonomik büyümeyle çevreyi korumanın birlikte yürütülemeyeceğini söylüyordu. Eski kurallara göre iklim değişikliğiyle ilgili küresel çapta ortak icraat yapılması imkansızdı. Paris'te eski kuralları yıktık. Yerine onurlandırabileceğimiz yeni bir anlaşma koyduk. Paris anlaşmasındaki taahhütlere ulaşmamız için her birimizin çalışması gerekiyor."
"Avrupa'nın hedefi karbon emisyonlarını 2030'a kadar yüzde 40 oranında azaltmak. Özel sektör de iklim değişikliği konularında yatırım yapmak için harekete geçmeli. Karbon salınımı yüksek olan ülkelerin çevre konusunda başı çekmesi gerekiyor."
1,5 derece hedefi
Anlaşmanın en önemli hedefi, iklim değişikliğini 2100’de sanayi öncesi döneme göre 2 ila 1.5 derece arasında sınırlandırmak.
Bu da her ülkenin BM’ye sunduğu 2030’a kadarki sera gazı emisyon hedeflerini sunan ulusal katkı niyet hedefleri INDC (Intended Nationally Determined Contributions) ile mümkün olacak.
Türkiye, ulusal katkı hedefini 2030’a kadar sera gazı emisyonunu olası büyüme senaryosu üzerinden yüzde 21 azaltmak olarak açıkladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, imza töreni sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada gerçek zorluğun bu taahhütleri eyleme dönüştürmek olduğuna vurgu yaparak, şunları söyledi:
"Anlaşmanın başarısı yeterli finansman ve teknoloji transferi ile ilgili taahhütlerin gerçekleştirilmesine bağlı olacaktır. Bu açıdan gelişmiş ülkeler düşük karbonlu ve iklim dayanıklı dünya ekonomisine geçişte gerekli olanakları sağlamak için sorumluluklarını yerine getirmelidirler. Bu aynı zamanda benim ülkem için de önemli bir konudur. Türkiye’nin Paris anlaşmasını gelişmekte olan bir ülke olarak imzaladığını ve ulusal katkısını buna göre ortaya koyduğunu vurgulamak isterim." (NV)