İstanbul Boğazı'na "3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli" yapılmak isteniyor.
Projeyi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu açıkladı.
Metro ve çift yönlü karayolu
İstanbul trafiğini rahatlatmak için 2023 Ulaşım Projeksiyonu kapsamındaki projenin detayları şöyle:
* Tünelde hem metro hattı hem de çift yönlü karayolu olacak. Dünyanın ilk üç katlı tüneli olacak.
* Projenin güzergahı açıklanmadı. Ancak daha önceki haberlerde Rumeli Hisarı-Anadolu Hisarı İstinye-Çubuklu, Ümraniye-Kağıthane hatlarının adı geçmişti.
* Asya ve Avrupa yakaları arasındaki yolculuk süresini kısalacak. Proje ile İncirli'den Söğütlüçeşme'ye hızlı metroyla 40 dakikada ulaşılacak; Hasdal Kavşağı'ndan Ümraniye Çamlık Kavşağı'na araçla 14 dakikada geçilecek.
3. havalimanı ve 3. köprüyle bağlantı
* Günde 6,5 milyon yolcunun yararlandığı 9 farklı şehir içi raylı sistem, hızlı metro ile entegre olacak. Çevre yollarına bağlantısı olacak, tüm ana arterler birbirine bağlanmış olacak.
* Karayolunda ise 3. Havalimanı ve 3. Köprü bağlantısı Kuzey Marmara Otoyolu, TEM Otoyolu ve D100 (E-5) Karayolu bağlantıları bulunacak.
* Tünel, raylı sistemlerde, Başakşehir-Bağcılar-Bakırköy Metrosu, Yenikapı-Aksaray-Havalimanı Metrosu, Kabataş-Bağcılar Tramvayı, Topkapı-Sultançifliği Hafif Metrosu, Mahmutbey-Mecidiyeköy Metrosu, Yenikapı-Hacıosman Metrosu (Taksim Metrosu), Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metrosu, Kadıköy-Kartal Metrosu, Marmaray ve Banliyö bağlantılarıyla entegre olacak.
110 metre derinde
* Üç katlı tünel kesiminin çapı 16,8 metre, deniz yüzeyinden derinliği 110 metre, geçtiği bölgede boğaz su derinliği 60-65 metre olacak. Metro ve karayolunun birlikte olduğu üç katlı kesimin uzunluğu ise 6,5 kilometre olacak.
* Projenin karayolu kesimi ise TEM Otoyolu Hasdal Kavşağı-Ümraniye Çamlık Kavşağı arasını kapsayacak ve toplam uzunluk 16 bin 150 metre olacak.
* Avrupa yakasında 3 katlı tünel öncesi bölüm 5 bin 600 metre, 3 katlı tünel 6 bin 500 metre, Anadolu yakasında 3 katlı tünel sonrası bölüm ise 4 bin 50 metre uzunlukta olacak.
* Otomobil ve minibüsler tarafından kullanılacak karayolu kesiminin günde 120 bin araç kapasitesi bulunuyor. Şerit sayısı da "2x2" şeklinde olacak.
Maliyeti 3,5 milyar dolar
* Arıza yapan araçların emniyetli bir şekilde beklemeleri için her 500 metrede duraklama alanı teşkil edilecek. Bu noktalardaki kameralarla yardım ulaştırılacak. Her 240 metrede bir acil durumda katlar arasında güvenli alana geçiş imkanı sağlayan geçit ve merdivenler olacak.
* Tünellerde kullanılan tüm malzemeler yanmaz nitelikte olacak. Depreme dayanıklı bir inşaat yapım tekniği uygulanacak.
* Normal metrolardan yüzde 25 daha hızlı metro araçları özellikler arasında öne çıkıyor.
* Karayolu kısmı ise Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün kapasitesini yüzde 50 artırırken, yeni bir arazi kullanmayacak. Yerleşim alanlarıyla kesişmeden TEM aksını destekleyecek proje, görüntü kirliliği oluşturmayacak ve silüeti bozmayacak.
* Yap-işlet-devret modeliyle yapılacak, yaklaşık yapım maliyetinin 3,5 milyar dolar olması ve 2020'de tamamlanması bekleniyor. (NV)