Leiv K. Sydnes Norveç'ten KCK İstanbul Ana Davası'nı izlemek için geldi.
CFRS Başkanı olarak Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın davasını izliyor.
CFRS, Uluslararası Bilim Konseyi’nin (International Council for Science / ICSU) bir komitesi.
Türkçe açılımı Bilimin Yürütülmesi İçin Özgürlük ve Sorumluk Komitesi (The Committee on Freedom and Responsibility in the conduct of Science - CFRS). Komitenin amacı bilimin uygulanması için uluslararası farkındalığı sağlamak, özgürlüğü geliştirmek...
ICSU’nun Bilimin Evrenselliği prensibini korumaya çalışan CFRS, bunun için danışma materyalleri hazırlıyor, bilimsel toplantılar düzenliyor ve insan hakları çiğnenen bilim insanlarının davalarını izliyor.
CFRS Başkanı Leiv K. Sydnes ile Prof. Ersanlı’nın yargılandığı KCK davasını izlemek için İstanbul'a geldiği gün buluştuk ve çalışmalarını, Ersanlı’nın davasını, Türkiye’deki bilim insanlarının yaşadıkları durumu nasıl gördüklerini konuştuk.
“Bilimi siyasetçiler belirlemez”
Sydnes, CFRS olarak bilim insanlarının çalışma koşulları, çalışmalarında bağımsız olmaları gerekirken karşılaştıkları kısıtlamalar, etnik, ırksal saldırılarla ilgilendiklerini anlattı.
Ersanlı’nın davasını uzun süredir takip ediyorlar. Bu konuda farkındalık yaratmaya çalışıyor ve gözlemlerini raporluyorlar.
Sydnes, Ersanlı’nın davasını “bilimin evrenselliği” konusunda ciddi bir hak ihlali olarak yorumladı ve bilim insanlarının çalışmalarında bağımsız olmasının önemine değindi.
“Bilimin evrenselliği prensibi bilim insanlarının çalışma koşullarını güvence altına alır ve bilimin siyasetçiler tarafından belirlenmediğinden emin olur."
Sydnes, Ersanlı’nın yargılanmasının Kürt meselesine ilişkin çalışmalarından kaynaklandığını ve bu nedenle “şüpheli” görüldüğünü düşündüğünü söyledi.
“Akademideki durum kabul edilemez”
Türkiye’de bilim insanlarına yönelik diğer ihlalleri de izlediklerini anlatan Sydnes, Türkiye’nin 2023’teki büyüme hedeflerini hatırlatarak bunu sağlamak için uygulamaların değişmesi gerektiğini söyledi.
“Akademideki durum kabul edilemez. Türkiye ihlal vakalarının olduğu ülkeler listesinin başlarında.
“Birçok akademisyenin bağımsız araştırma yapamadığını düşünüyorum. Bilimsel temelleri ileri sürdükleri için suçlanan birçok vaka biliyorum. Üniversite profesörlerinin zor koşullarında çalıştıklarını anlattıkları röportajlar okudum. Bu çok ciddi bir durum.”
Türkiye’den birçok vakanın daha gündemlerinde olduğunu belirten Sydnes, Ersanlı’nın davasını izlemeye devam edeceklerini söyledi. (BK)