Karaman Ermenek’te 18 işçinin mahsur kaldığı madendeki iş cinayetinde ocağının işletmecisi Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi yaptığı açıklamada "Doğal bir afetten bahsediliyor" dedi.
Şirketin açıklaması şöyle:
''İşletmekte olduğumuz maden ocağında tüm iş güvenliği tedbirleri alınmış, bu zamana kadar gerekli denetimlerin hepsi yapılmış, maden ocağı hukukun emrettiği şekilde işletilmiştir. Kazanın oluş nedeninin şu anda tespit edilmesi imkansız olmakla birlikte, içeriden kurtulan kardeşlerimizin bize verdiği bilgeye göre doğal bir afetten bahsedilmektedir.
"Türkiye'nin tüm maden ocağında yemek saatleri içeride kullanılmaktadır ki, buna devlet ocakları da dahildir. Ayrıca torba yasayla gelen uygulamaların yürürlüğü 2015 yılbaşından itibaren başlayacaktır. Bu konuda basında çıkan haberler ve diğer değerlendirmeler, bilgi kirliliğinden başka bir şey olmamakla birlikte bu soruların 18 kardeşimiz halen kurtarılmayı beklerken irdelenmesi gereken meseleler olmadığının da altını çizmek isteriz."
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, işçilerin yemeği içeride yemesiyle ilgili şunları söylemişti:
"Bu olayın olduğu anda yemeğin aşağıda yenmesine yönelik baskılar, böyle bir sıkıntıyı doğurmuştur. Bu 8 saatten, 6 saate inmesi bu tür işveren anlayışını farklı ele almamız gerektiğini ortaya koyuyor. Bu 6 saat kendisinin orada çalışma olayıdır. Siz kalkıp buradaki yemekle ilgili olayını bu 6 saate yedirmeye kalkarsanız bunun hesabını devletin sorması gerekir. Çünkü siz bu hakkı ondan alamazsınız."
Maden Mühendisleri Odası (MMO) yaptığı açıklamada su baskının daha önce çalışılmış, eski imalatlarda biriken 10 bin metreküp suyun dolmasıyla olduğunu açıklamıştı.
Eski Maden Mühendisleri Başkanı Mehmet Torun, "Madenin planı elimde, Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM), burada 2000'li yıllarda çalışan maden firmasının su biriken ve kazaya neden olan eski imalatı plana işlememiş. Şirket de kontrol etmemiş" demişti.
MMO, havza sistemiyle çalışılması gerektiğini ve rödavans sisteminin kaldırılmasını talep etmişti. (NV)