Karaman'ın Ermenek ilçesindeki madeninde 18 işçinin su baskınında mahsur kalmasının üzerinden 21 saat geçti; kurtarma çalışmaları devam ediyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da bugün öğleden sonra 18 işçinin mahsur kaldığı kömür ocağına gideceği açıklandı.
"Her geçen zaman aleyhimize işliyor" diyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gece 4'te yaptığı son açıklamada, su seviyesinin düştüğünü belirtti.
"Dalgıçlarımız çalışmalarına devam ediyor, henüz nihayetlendirmedi. Dalgıç pompalarımızdan ve yeni kurduğumuz pompalardan verim aldık. Su seviyesi düşmeye başladı. İstediğimiz seviyelerde olmasa da suyun düşmeye başlamış olması, suyun yükselme eğiliminden düşme eğilimine doğru dönmüş olması sevindirici bir haber. En az 3 tane daha derin kuyu pompası bağlayacağız. 10 - 12 bin tonluk suyu daha çabuk eritebiliyor olmamız lazım."
Madende sekiz eksik bulunmuştu
Yıldız, olayın olası nedenleri ve madenin durumuyla ilgili şunları söyledi:
* Suyun bir maden ocağını basması sık rastlanmayan bir hadise.
* Bu yıl ocak şubat ve haziran aylarında 2 kez denetlendi. Haziran ayında yapılan denetimlerde 8 eksik bulunmuş. Bu 8 eksiğe karşılık da yasadaki müeyyideler uygulanmış. Kapatmayı gerektiren eksikler değil bunlar ama idari para cezası uygulamışız. İş yeri sahibine bizzat tutanak imzalatılarak bunların bir an önce tamamlanması aksi takdirde gerekli işlemlerin yapılacağına ilişkin uyarılarda bulunulmuş. Tanınan süre içinde eksiklikleri giderdiler ve takribi 3 ay sonra tekrar işletmeye açılmıştır.
25 metre sondajı yapılmamış
* Her maden ayağına indikten sonra çalışırken bir sondaj yapmanız gerekiyor. Yani işçinin çalıştığı ayakta 25 metre sondaj yapılacak, ne gibi riskler var bu 25 metrede belirlenecek, ona göre çalışmalar yapılacak. Bunun olmadığı haziran ayındaki tespitlerimizde var. 25 metre sondaj yapılıp işlerin ona göre devam etmesi gerekiyor. Bu yapılmamış. Bu önemli bir eksiklik, başka eksikler de var.
Su nereden geliyor bilmiyoruz
* Ocağa 11 bin metreküp suyun nereden, nasıl geldiğini bilemiyoruz. Teftişle ilgili tespite göre 25 metrede sondaj yapılması çok önemli. Ruhsatlandırılmasında da madenin 3 boyutlu olarak görüntülenmesi, ne gibi riskler var yok bunun ortaya çıkması önemli.
* Bunlara ilgili bir şey midir, yoksa bu su başka bir nedenle mi bir yerden patladı geldi, yeraltı suyu mu, daha önce kullanılan alanlarda çökertme yapılmadığı için meydana gelen bir şey mi bunların hepsi hızlı bir şeklide su tahliye edildikten sonra ortaya çıkacak tabloya göre netleşecek.
AFAD, yaptığı açıklamada şöyle dedi:
"Madendeki suyun tahliyesini sağlayacak 2 büyük motopomp çalışıyor, motopomplara destek olacak 3 pompanın da kurulumuna başlandı. Arama kurtarma çalışmaları, 353 kişilik ekip ile 2 uçak, 3 helikopter, 21'i ambulans ve 9'u AFAD arama-kurtarma aracı olmak üzere 51 araçla AFAD koordinasyonunda sürüyor."
İşçilerin isimleri
Mahsur kalan işçilerin isimleri: Osman Çoksöyler, Hüsnü Çolak, Ali Haznedar, Kerim Haznedar, Mehmet Tokat, Hüseyin Çolak, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Kamil Yaman, Tezcan Gökçe, Uğur İlhan, Hüseyin Gültekin, İsmail Gürses, Mehmet Baha, Mehmet Özcan, Hasan Tuncer, Recep Çiloğlu, Ömer Cansu. (NV)