Rojava bölgesinin kantonu Kobane'de IŞİD saldırısı nedeniyle gelen Kürtlerin barınma sorunu çözülmeye çalışılıyor.
Cuma gününden bugüne geçen altı günde AFAD ve BM rakamlarına göre 130 bini aşkın kişi Türkiye sınırına geçti. Ancak HDP Urfa milletvekili İbrahim Ayhan, bu sayının abartıldığını ifade ederek valiliğin yardımları ortaklaştırma taleplerine olumlu yanıt vermediğini söyledi.
Kobane'den gelenlerin bir bölümü bölge belediyelerinin koordinasyonunda Suruç'taki boş bir fabrikaya, düğün salonlarına, depolara, bir kısmı ise evlere, akrabalarının yanına yerleştirildi. Bir bölümü ise AFAD kontrolünde yine geçici barınma merkezlerine yerleştiriliyor.
Ayhan: Gelenlerin sayısı yüksek gösteriliyor
HDP Urfa milletvekili İbrahim Ayhan ise AFAD ve BM'nin sınırdan geçenlerin sayısını bilerek yüksek gösterdiğini belirtti.
"Gelenleri ağırlıklı olarak karşılayan bizleriz. Valilik şişiriyor. BM de o rakamları kullanıyor. Burada 'gelenlere kucak açtık' algısı yaratılmak isteniyor. Ancak dört gündür gelişler yok. Şu ana kadar gelenlerin bir kısmı geri döndü. 25 bin kişi geldi diyebiliriz. Erkeklerin beş bini Kobane'ye geri döndü. Diğer dönmek isteyenleri ise hükümet engelliyor.
"Gelenleri evlere dağıttık. Depolara, düğün salonlarına götürdük. Zaten birçoğunun Suruç'ta akrabası var, onların yanlarına yerleştiler. Yer sorunu yaşayanlara da Aligör beldesinde çadırkent kuracağız.
"Türkiye'nin her yerinden gelen insanlar burada ilk günden beri nöbette. IŞİD'in sınırdan Kobane'ye geçişini engellemek için nöbet tutuyor halk. Ayrıca Kobane halkıyla dayanışma içinde olduğunu gösteriyor.
"Şu anda Suruç asker ve polis tarafından abluka altında. Buraya gelmeye çalışan kişilerin giriş çıkışları engelleniyor. Biz dışarıdan gelen yardımları ulaştırmakta zorlanıyoruz. Kaç gündür AFAD ve valilik ile yardımları ortaklaştırmak için görüşüyoruz ancak olumlu bir yanıt alamıyoruz. BM'den de bize ulaşan herhangi bir yardım desteği yok. Şu anda gıda, battaniye, mama, çadır gibi temel şeylere ihtiyaç var."
BM: İki geçici merkez var
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) dün yaptığı açıklamada 138 bin Suriyeli Kürt'ün Türkiye tarafına geçtiğini belirtti.
UNHCR sözücüsü Melissa Fleming, UNCHR'nin desteğiyle Türkiye hükümetinin her biri 10 bin kişilik kapasiteli Suruç'ta Mürşitpınar ve Onbirnisan'da iki geçiş merkezi kurduğunu belirtti.
Ayrıca hükümetin yine UNCHR desteğiyle Mardin Derik'te ve İslahiye'de iki kamp daha kurma çalışması yürüttüğünü ifade etti.
AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, 22 Eylül'de yaptığı açıklamada 130 bini aşkın kişinin Türkiye'ye sığındığını açıkladı.
Gelenlerin çoğunun kadın, çocuk ve yaşlı olduğunu belirten Oktay, gelenler için geçici barınma merkezleri oluştururken bazı ailelerin hazır olan çadırlara aldıklarını kaydetti.
"Çocuklara aşılama kampanyasını fiilen başlattık. Birinci hedefimiz barınma sıkıntısını gidermek, şuanda okul boyutunu düşünmüyoruz."
Bölgeden ve İstanbul'dan bugün kalkan araçlarla çok sayıda kişi Suruç'a nöbet tutmaya gidiyor. (NV)