Türkiye’nin ilk Kürtçe öğretmenleri olmaları planlanan adaylar iki yıldır atanamamaları üzerine dönüşümlü açlık grevine başladı.
Eylül 2012’de Kürtçe’nin seçmeli ders olarak 5,6,7,8. sınıflarda okutulmaya başlamasının ardından çeşitli üniversitelerde öğretmen ihtiyacını karşılamak için Kürt Dili ve Kültürü tezsiz yüksek lisansbölümleri açıldı.
2013 ve 2014 yıllarında Mardin Artuklu Üniversitesi, Diyarbakır Dicle Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi, Muş Alpaslan Üniversitesi’nden yaklaşık 1500 kişi mezun oldu.
Öğretmen adayları geçen seneki 2013-2014 öğretim yılında tüm mücadelelerine rağmen atanamadılar.
Bu sene de atanacaklarına dair şüphe içindeler. Bu yüzden eylül ayında yapılacak 40 bin öğretmenin içinde yer almak için Mardin Karayolları parkında üç gündür dönüşümlü açlık grevindeler.
"Başbakan söz vermişti"
bianet’e konuşan Diyarbakırlı Yunus Aslan, Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu, Mardin Üniversitesi’nde de bir yıl Kürtçe yüksek lisans yaptı.
“Başbakanın verdiği sözleri üzerine bu bölümü okudum. 2013 eylül ayında kadrolu olmamız gerekiyordu. Olmadı, Formül düşünüyorlardı. Ama iki yıldır verilen sözler tutulmadı. Birçok arkadaşımız bu bölümü okumak için işini bıraktı, yaşadığı yerden başka illere yerleşti. Şu anda herkes büyük bir mağduriyet yaşıyor.
"Kazanılmış hakkımızı istiyoruz"
"Biz kazanılmış bir hakkımızı istiyoruz. Şu anda müfredatta Kürtçe dersi var. Bu dersi verecek öğretmen de var. Ama dersler yapılmıyor. Birçok okul müdürü öğrenci velilerine ‘öğretmen yok’ diyerek dersi seçmelerini engelliyor. Dersi seçen çok az öğrenciye de Kürtçe bilen başka branşlardan öğretmenler ders veriyor. Özellikle barış sürecinin yaşandığı bu günlerde bize verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz." (NV)
* Fotoğraf: Nazmi Akyol/AA