Bolu’nun Mudurnu ilçesine bağlı Yeniceşıhlar köyünde kalker ocağı açılmasını protesto eden köylülere dün jandarma müdahale etti.
250 nüfuslu Yeniceşıhlar 60 gündür, ocağa karşı eylem yapıyordu. Dün de yolu kapatan köylülere jandarma müdahale ederek yarısı kadın 35 köylüyü gözaltına alıp sonra serbest bıraktı.
Ormanımız, meramız, suyumuz pislenmesin
Jandarmanın yerde sürükleyerek gözaltına aldığı 18 köylü kadından Hayriye Cantürk, başından geçenleri bianet'e anlattı.
"Köyümüzün dere yatağında taş ocağı istemediğimiz için oturuyorduk. Jandarma kalkacaksınız diye tehdit etti. Sonra bizi kucakladı, sürüdü. Erkekleri de kelepçelediler. İtekleye, kakıştırara arabaya bindirdiler. Jandarma bana sen kedi gibi üstüme hopluyon diyor. Asıl onlar bizim üstümüze hopladı. Dakikalarca sürüklediler bizi, her yerimizi çamur içinde kaldı. Biz jandarma arabasıyla karakola ifade vermeye gitmeyiz, kendimiz geliriz dedik. Sonra köylüler hep birlikte gidip ifade verdik."
Cantürk, neden taş ocağı istemediklerini şöyle açıklıyor:
"Evlerimizin tam arkasında, ormanımızı bozacak taş ocağını istemiyoruz. Bizim orada arazimiz var, hayvanlarımız otluyor. Ama şimdi çay kenarında otlatmak zorunda kalıyoruz çünkü kocaman kamyonlarından hayvanları götüremiyoruz. Ocağın yanında bizim içme suyumuz var, biz doğamızın, suyumuzun yok olmasını istemiyoruz. Başbakan'dan rica ediyoruz, burayı görsün."
Dava devam ediyor
Mudurnu Kent Konseyi Başkanı Mehmet Cantürk ve köy muhtarı Mehmet Efe de ocakla ilgili bilgi verdi.
Köroğlu Beton'a ait kalker kırma tesisi 2009-2013 yılları arasında köyün yakınında çalıştı. Daha sonra kalkerin yer aldığı 14 bin hektarlık bir alanda aynı firma kalker ocağı ruhsatı aldı.
Köylülerin ocağın ruhsatına karşı açtığı dava süreci devam ediyor.
Cantürk, ocağın orman arazisinde yer aldığı, 100 yıllık ağaçların kesileceğini, köylünün içme suyunun ve merasının yok olacağını söylüyor.
"Bakanlık buranın sosyal yapısını düşünmeden bu ocağa izin vermiş. Buradaki çam ağaçları, erozyon tehlikesi, içme suyu bunların hiçbiri düşünülmemiş. Köylünün son ana kadar hiçbir şeyden haberi yoktu. Buradaki köylünün tek isteği doğasını korumak. Bakanlıkların bu karardan dönmelerini istiyoruz."
Şu ana kadar firma 350 metrelik bir alanda fideleri sökerek çalışmalarına başladı. Ancak ağaçların kesimi köylülerin iki aylık nöbeti nedeniyle henüz başlamadı. (NV)