Karma yurtların ortadan kaldırılmasıyla ilgili konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "Yurtların daha operasyonel yönetilmesine yönelik öğrencilerden gelen talepleri işleme koyuyoruz" dedi. YURTKUR ise "Kadınlar kantine inerken şortlarını değiştirmek zorunda kalıyorlardı" dedi.
Geçen seneden beri tartışılan YURTKUR'a bağlı tüm karma yurtların ortadan kaldırılacağı iddiası önce İstanbul'da ardından Ankara ve bu sene Eskişehir'de karma yurtların ortadan kaldırılmasıyla gündeme gelmişti.
Hürriyet gazetesinden Aysel Alp'in haberine göre, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR), 8 ilde yaklaşık 16 bin kadın öğrenciyi, yeni yurtlara taşımaya hazırlanıyor.
İstanbul, Erzurum, Trabzon, Ankara, Mersin, Balıkesir, Konya ve Eskişehir'de yaklaşık 17 karma yurt erkek yurdu olacak. Bu yurtlarda kalan yaklaşık 16 bin kadın öğrenci yeni yapılan yurtlara taşınacak. Eski yurtlar ise tamamen erkek öğrencilere tahsis edilecek.
Kılıç: Talepleri işleme koyuyoruz
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ise karma yurt ya da ayrıştırma gibi bir gündemlerinin olmadığını belirterek şöyle konuştu:
"Yurtların daha operasyonel yönetilmesine yönelik öğrencilerden gelen talepleri işleme koyuyoruz. Personel politikasının gereği hızla yeni yurtlar açıyoruz. Personelimiz artık yeterli değil, kız yurtlarında bayan personelin erkek yurtların da erkek personelin görev yapabilmesi ve ortak alanlara herkesin rahatlıkla inebilmesi açısından bir planlama yapılıyor, yoksa karma yurtları ayırma gibi bir proje yok.
"Yurt sayısının artmasına paralel planlama yapılıyor. Tamamen yönetim operasyonunu kolaylaştırmak ve harcamalarında tasarruf odaklı. İlk yaklaşımımız personel giderlerinden, cari giderlerden, ortak alan giderlerinden tasarruf odaklı. İkinci yaklaşımımız yurtlar ayrıldığında yatak kapasitelerini arttırma imkânımız olacak. Ama niyet sorgusunda olanlar hemen başka bir yaklaşıma giriyorlar. Oysaki çocuklar okullarında kütüphanelerinde beraberler, bizim bu yönde bir yaklaşımımız yok."
YURTKUR: Kadınlara pozitif ayrımcılık
YURTKUR yetkilileri şöyle konuştu:
"Sadece yemekhaneleri ve kantinleri ortaktı. Kız öğrenciler, normalde şortlarıyla, başları açık şekilde yemekhaneye kantinlere inebilecekken erkek öğrenciler de olduğu için üstlerini değiştirmek zorunda kalıyorlardı. Kız öğrencilerden gelen talepleri de dikkate alarak, kızlara pozitif ayrımcılık yaparak, onları yeni yapılan yurtlara taşımaya karar verdik."
Erzurum'da toplam 9 yurttan 5 bin öğrenci; Trabzon'da 2 yurttan bin 200 öğrenci; Ankara'da 2 yurttan 1500 öğrenci; Mersin'de 4 bloklu yurttan 1600 öğrenci; Balıkesir, Konya ve Eskişehir'de birer yurttan 500'er öğrenci olmak üzere yeni yapılan yurtlara taşınacak. İstanbul'da ise yaklaşık 5 bin kız öğrenci Edirnekapı'da yapılan yeni yurda taşınacak. (NV)