28 Şubat 1997'de disiplin cezası nedeniyle memuriyetten çıkarılanların yeniden göreve dönmeleri için yapacakları başvurular bugün başladı.
Başkent Kadın Platformu Derneği Başkanı Nesrin Semiz, daha önce çıkan afla başörtülü kadınların memuriyete başlarını açmak zorunda kalarak geri döndüklerini hatırlatarak bu sefer başörtüsü yasağının tamamen ortadan kaldırılacağını ümit ettiklerini belirtti.
Bakanlık sayıyı araştırıyor
Semiz, 28 Şubat döneminde kendi derneklerinden 100 başörtülü kadın memurun işine son verildiğini ancak toplam sayı hakkında bir veri olmadığını belirtti.
"MEB'e yaptığımız bilgi edinme başvurusu kapsamında da ne kadar başörtülü kadının işine son verildiğini öğrenemedik. Çünkü, 'kurumun huzurunu bozmak' gibi disiplin suçları gerekçe gösterilerek işlerine son veriliyordu. Bildiğiniz gibi kanunen kimse başörtüsünden dolayı atılmamıştı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, yeni başlattığı araştırma ile o dönem işten atılan kadınlarla tek tek görüşerek kesin bir sayıya ulaşacak. "
Nasıl başvurulacak?
Görevine son verilenlerden yeniden öğretmenliğe ve memuriyete atanmak isteyenlerin başvuruları 12-29 Ağustos tarihlerinde alınacak.
MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’nden yapılan duyuruya göre, başvurularda, memuriyete giriş şartlarını kaybetmemesi, durumlarına uygun boş kadro veya pozisyon bulunması, bu kadro ve pozisyonlara ait nitelikleri taşımaları ve üç ay içinde başvurmaları şartları aranıyor.
Duyuruda şöyle dendi:
657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi aday memur statüsünde görev yapmakta iken 1/1/1990 ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih arasında 657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (g) alt bendinde yer alan fiili işlediği gerekçesiyle anılan Kanunun 56 ve 57 nci maddeleri uyarınca disiplin cezası veya olumsuz sicil almış olmaları nedeniyle memurlukla ilişiği kesilip asli memurluğa atanamayanlar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde eski kurumlarına müracaat etmeleri hâlinde, 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartları taşımaları koşuluyla kurumlarında daha önce işgal ettikleri aynı veya benzer unvanlı kadrolara iki ay içinde atanırlar.”
Başvuranların, İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’ne hitaben yazacakları dilekçe ile birlikte nüfus cüzdanı örneği, öğrenim belgesi, hizmet cetveli, görevine son verildiğine ilişkin belgeleri (Bakanlık onayı, yüksek disiplin kurulu kararı veya benzeri belgeler) ibraz etmeleri gerekiyor. (NV)