Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 2012 yılında 745 işçinin öldüğünü açıkladı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi' ise bu sayıyı 848 olarak açıklamıştı. Yani iki rapor arasında 103 işçi eksik.
SGK verilerine göre 2011'de 1710 işçi ölmüştü, 2012 yılı boyunca ise 745 işçi. Yani bir yılda yüzde 56 azalma var.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi ise 2012'de en az 848 işçinin öldüğünü açıklamıştı.
Meclis, SGK'nın istatistiklerinin "güvenilmez" olduğunu belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve SGK'nın daha sağlıklı veri toplamak ve bunları kamuoyuyla paylaşmaktan sorumlu olduğunu belirtti.
Meclis, SGK verileri ile kendi verileri arasındaki farkları şöyle açıkladı:
* 2012 istatistiklerine göre meslek hastalığı sonucu sadece 1 işçi hayatını kaybetti (taşıma için depolama ve destek faaliyeti işkolunda). Oysa geçen yıl İdris Oral ve Vedat Yıldırak’ın slikozis sonucu hayatını kaybettini, bu işçilerin ölümlerinin gazete ve televizyonlarda da yer aldığını biliyoruz.
* 2012 yılı istatistiklerine göre sadece 9 kadın işçi hayatını kaybetti. Oysa Meclisimiz geçen yıl en az 61 kadın işçinin iş cinayetlerinde yaşamını kaybettiğini tespit etmişti. Kadın, çalışma yaşamında da toplumun her alanında olduğu gibi görünmezleştirilmeye çalışılıyor.
* 2012 yılı istatistiklerine göre ev içi çalışanların faaliyetlerinde 2 “kaza” gerçekleştiği ve 2 erkeğin yaralandığı belirtiliyor. Oysa Meclisimizin tespitlerine göre geçen yıl Muğla’da 21 yaşındaki Nurgül Büyükkınıklı, Bursa’da 35 yaşındaki Filiz Demir ve Adana’da 31 yaşındaki Pakize Akcan ev temizliğine gittiklerinde iş cinayetleri sonucu yaşamlarını yitirdiler.
* 2012 yılı istatistiklerine göre tarım, orman, avcılık, balıkçılık sektöründe 9 işçi hayatını kaybetti. Oysa Meclisimizin tespitlerine göre ise geçen yıl en az 90 tarım işçisi hayatını kaybetti.
* 2012 yılı istatistiklerine göre madencilik ve taş ocakları sektöründe 44 işçi hayatını kaybetti. Oysa Meclisimizin tespitlerine göre ise geçen yıl en az 81 maden işçisi hayatını kaybetti. (NV)