Yenileme alanı ilan edilip yıkılan Sulukule'de avan projesine karşı açılan davada, mahkeme "kamu yararı" olmadığına belirterek iptal kararı verdi.
İstanbul Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ile Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği Sulukule projesinin SİT alanı üzerine Koruma Bölge Kurulu kararlarına aykırı olarak inşa edildiği ve Romanlar'ın mülkiyet hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle iptal davası açmıştı.
İstanbul 4'üncü İdaresi'nde görülen üç ayrı dava da oybirliğiyle kabul edilerek projenin iptaline karar verildi.
Ancak bu sireçte yürütmeyi durdurma kararı çıkmadığı için TOKİ ile birlikte Özkar İnşaat'ın yaptığı villaların inşaatı neredeyse tamamlandı.
"Proje yeniden yapılmalı"
Roman Derneği Avukatı Hilal Küey, "Belediye'nin kararı temyiz hakkı olsa da idari yargıda karar verildiği an gecikmeksizin kararın gerekleri yerine getirilmeli" diyor.
Peki, inşaatı tamamlanmış, çok yüksek fiyatlara satılan içinde 50'den fazla Roman ailenin yaşamayacağı 640 konutluk proje ne olacak?
Küey, mahkeme kararında belirtildiği gibi tarihi silueti koruyan, sur bandı sınırını geçmeyen, Romanların mülkiyet hakkını koruyan yeni bir proje yapılması gerektiğini söylüyor.
Yapmadığı takdirde, yerinden edilen Romanlar devlete tazminat davası açabilir.
Küey, zaten Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) dernek ve üç Roman vatandaşın açtığı davanın devam ettiğini, dolayısıyla Türkiye'deki kararın AİHM kararlarını da etkileyeceğini ve oradan da tazminat hakkı doğacağını söyledi.
"Kamu yararı yok; çünkü kamuya sormadılar"
Sulukule Platformu'ndan Hacer Foggo, başından beri "bu proje kamu yararına aykırıdır diyorduk; şimdi onaylanmış oldu" diyor.
"Kamu yararına aykırıdır çünkü kamu yani Sulukulelilerden hiçbir fikri alınmadı ve büyük bir mağduriyet yaşandı. Yoksullar daha da yoksullaştı."
Foggo, haberi yazdığımız esnada Sulukule'de olduğunu ve mahkeme kararına rağmen inşaatın devam ettiğini söyledi.
Ne olmuştu?
Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri'ni kapsayan Sulukule 2006'da Bakanlar Kurulu Kararıyla kentsel dönüşüm bölgesi ilan edildi.
Uzun süren bir sokak mücadelesi başladı. Dünya Mirası Komitesi, projeyle ilgili "sosyal dışlama, kentsel ranta el koyma ve soylulaştırma" yorumu yaptı.
Mayıs 2009'da Sulukule'de yıkımlar başladı ancak mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermedi. Mayıs 2010'da Özkar inşaata devredilen Sulukule'de TOKİ ile birlikte inşaatlar başladı.
Sulukule'den Taşoluk'taki TOKİ evlerine giden 300 aileden ikisi hariç hepsi "ödeme güçlüğü" çekerek Karagümrük'e geri döndü.(NV)