İşçi Sağlığı ve İş Günveliği Meclisi'nin raporuna göre, şubat ayında en az 42 işçi hayatını kaybetti.
Meclis'in her ay medyadan derlediği işçi ölümleri raporuna göre, bu ay işçi ölümleri en çok Adana, İstanbul, İzmir ve Hatay'da yoğunlaştı.
24 Şubat'ta Adana Kozan'da yapılan Gökdere Köprü Barajı inşaatında meydana gelen patlama sonucu sulara kapılan üç işçinin cenazesine ulaşıldı, yedi işçiden hala haber yok.
"Baraj kazasının nedeni güvencesiz çalışma"
Rapora göre, baraj işçilerinin ölümünün nedeni, su kaynaklarımızın sermayeye peşkeş çekilmesi ve güvencesiz çalışma.
"Hidroelektrik santral (HES) inşaatlarında her geçen gün bir iş cinayeti haberi alıyoruz. Bu cinayetlerin sorumluları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı başta olmak üzere AKP iktidarı, barajın sahibi EnerjiSA ve inşaatı yapan Cengiz-Özaltın şirketleridir."
Tersanede 147.ölüm
4 Şubat'ta Tuzla'da bulunan Mengi Yay Yatçılık'ta kaplama yapılan alanda bulunan parlayıcı maddelerin peşpeşe patlaması sonucu üç işçi yaralandı, bir işçi öldü. Raporda, tersanedeki son tersanelerde tespit edilebilen "147. cinayet" yaşandığı belirtildi.
"Aydın'ın kalacak yeri yoktu, Özkan işe geç kalmasın diye..."
Raporda, barınma sorunu nedeniyle birçok işçi ölümü yaşandığı belirtildi.
"İstanbul Sultangazi'de bulunan bir metal fabrikasında çıkan yangında Serkan Aydın ve Murat Özkan yaşamını yitirdi. Aydın, Kars'tan çalışmaya gelmişti ve kalacak yeri yoktu. Özkan ise kar yağışı nedeniyle ertesi gün işe geç kalmamak için fabrikada kalmıştı. Barınma sorunu, çalışma hayatının bir parçasıdır."
BEDAŞ suçlu bulunuyor, yine de önlem almıyor
Raporda, BEDAŞ şirketinde bu ay da bir işçinin iş güvenliği olmaması nedeniyle kolunu kaybettiğine dikkat çekilerek, BEDAŞ'ı sorumlu davranmaya çağırdı.
"İki yıl önce de taşeron işçi Erkan Keleş, onarım için çıktığı direkte elektrik akımına kapılarak can vermişti. Bilirkişinin hazırladığı raporda taşeron şirket ve hiyerarşik olarak tüm BEDAŞ yönetimi suçlu ve kusurlu bulunmuştu.
"Vinç operatörü pahalı kiralarız daha iyi", "İş güvenliği görevlisi gereksiz, telefonda bilgi veririz", "İşçi güvenliği için gerekli ekipmanlar çok pahalı, alamayız" ve "Az işçi çalıştır, çok çalıştır" gibi uygulamalar biz BEDAŞ işçilerinin sağlığımızı kaybetmemize neden oluyor."
İşçi Sağlığı ve İş Günveliği Meclisi'ne göre, 2011'de toplam 558 işçi öldü. 2012 Ocak ayında ise 62 işçi yaşamını yitirdi. (NV)