Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2011'de tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 10,45, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) ise yüzde 13,33 arttığını açıkladı.
2010 Aralık ayına göre 2011 Aralık'ta TÜFE'de yüzde 0,58 artış olurken ÜFE ise yüzde 1 arttı.
Aralık ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 6,47, üretici fiyatlarında ise yüzde 11,09 düzeyinde gerçekleşti.
2010'a göre TÜFE'de en yüksek artış yüzde 18,50 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 17,14, ulaştırmada yüzde 12,22, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 12,21 ve ev eşyalarında yüzde 11,04 artış gözlendi.
"Dar gelirli göz ardı ediliyor"
Açıklanan enflasyon rakamlarını bianet'e değerlendiren Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Araştırma Enstitüsü (DİSKAR) Müdürü Serkan Öngel, Türkiye'nin enflasyon rakamlarını belirlemek noktasındaki sıkıntılara dikkat çekti.
Enflasyon sepeti belirlenirken hane halklarının tüketim harcamalarına bakıldığını, bu yapı içinde dar gelirlilerin enflasyonunun yeterince yansıtılmadığının altını çizen Öngel, sözlerine şöyle devam etti:
* Yüksek gelir gruplarının en yüksek harcama kalemlerinden biri araç alımı. Araç alım satımı enflasyon sepetinde çok ağırlıklı bir yere sahip. Bu toplumun yüzde 20'lik bir dilimini doğrudan etkiliyor.
* Sürekli fiyatı düşen teknolojik ürünler de enflasyon sepeti içinde yer alıyor. Dolayısıyla teknoloji geliştikçe düşen ürün fiyatları enflasyonu da aşağı çekiyor.
* Halbuki insanların özellikle gıda ve barınma harcaması yüksek olan kesimler için hiçbir şey ifade etmiyor. Hatta onların yoksullaşmasına aracı oluyor. Yani onların hayatlarına değmeyen bir fiyat düşüşü nedeniyle insanlar gizli yoksullaşma yaşıyorlar.
"Enflasyon verilerinde sıkıntı var"
Enflasyon belirlenirken gelir düzeyinin dikkate alınması gerektiğini ifade eden Serkan Öngel, yoksul kesimin gelir düzeylerine göre ücret artışlarının göz önüne alınması gerektiği görüşünde.
Yıllık bazda baktığımızda da pek çok ürüne enflasyon hedefi doğrultusunda zam yapıldığını hatırlatan Öngel, pek çok ürüne açıklanan enflasyonun üzerinde vergi artışı yapıldığını söyledi.
"Pek çok ürüne ve harçlara yüzde 15 zam yapılırken enflasyon yüzde 10 düzeyinde kalıyorsa burada bir tuhaflık var" diyen Öngel, bu tablonun ya enflasyon verileriyle ilgili sıkıntı olduğunu ya da devletin verileri kullanma biçimiyle ilgili sıkıntı olduğunu gösterdiğini sözlerine ekledi. (EKN)