Sekiz sivil toplum kuruluşu tarafından düzenlenen "Birimiz Üşüyorsa Hepimiz Üşürüz" eylemi geçtiğimiz cumartesi gecesi gerçekleştirildi.
Evsizlerin sorunlarını kamuoyunun gündemine taşımak amacıyla 3 Aralık gecesi Taksim meydanında toplanan yaklaşık 300 kişilik grubun evsizlerle birlikte sabahlama eylemi gün doğana kadar sürdü.
Evsiz ve sokakta yaşayan insanları gündeme taşımak, onlarla empati kurulmasını sağlamak ve yetkilileri ve kamuoyunu konuyla ilgili olarak harekete geçirmek için yapılan eylemde bir basın açıklaması da yapıldı.
Tükiye'de evsizlere dair ciddi bir araştırma bulunmadığının ifade edildiği, bununla birlikte günlük gözlemlerin evsiz sayısının artma eğiliminde olduğunu gösterdiğinin vurgulandığı açıklamada, 15 yıldır evsizlere yönelik çalışmalar yapan Şefkat-Der gönüllülerinin İstanbul için tahminine yer verildi: Yedi bin evsiz.
Açıklamada, evsizlerin çok ağır şartlarda yaşamak zorunda kaldıkları hatırlatılarak toplum ve devlet tarafından yeterli ilginin gösterilmediğine dikkat çekildi. "[Evsizler] Şiddete, tacize, tecavüze maruz kalıyor. Üşüyor, hastalanıyor, donarak ölüyor. Organ mafyasının hedefi haline geliyor."
Öneriler, talepler
Sekiz sivil toplum kuruluşunun yaptığı ortak açıklamada, ilgili devlet kurumlarının evsizler sorununu farkında olduğu, ancak sıkıntının uygulamada görüldüğü saptaması da yer aldı ve Türkiye'nin "evsizlerin sorunları için kaynak ayırmakta zorlanması" eleştirildi.
Açıklamada şu taleplere ve önerilere yer verildi:
* Ankara ve Bursa'da evsizlere yönelik olarak verilmeye başlanan altı aylık evsizler evi hizmeti, İstanbul başta olmak üzere diğer büyükşehirlerde de uygulanmalı
* Bu hizmet yılın altı ayıyla sınırlandırılmamalı, yılın tamamında verilmeli
* Akıl sağlığı yerinde olmayan evsizlerin tedavileri ilgili hastaneler ya da özel rehabilitasyon merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmalı
* Sokakta yaşayan evsizlerin kurulacak evsiz merkezlerine aktarılabilmesi için bir telefon hattı hizmeti kurulmalı
* Evsizlerin toplumsal yaşama kazandırılmaları ve evsizliğin oluşumunu engellemek için barınma hakkının asli bir hak olduğu anlayışıyla uzun vadeli bir strateji geliştirilmeli
Eylemi düzenleyen ve katılan sivil toplum kuruluşları: İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) İstanbul Şubesi, Ayrımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği (AK-DER), Emek ve Adalet Platformu, Hür Beyan Hareketi, Kalplere Sevinç Bırakanlar İnsiyatifi, Mavera Gençlik Hareketi, Özgür Açılım Platformu ve Sosyal Haklar Derneği. (YY)
* Basın açıklamasının tam metni için tıklayınız.