Darbe, Kentsel Dönüşüm ve Taşra Gezici Festival’de
16. Gezici Festival bugün (3 Aralık) Ankara'da başlıyor. 9 Aralık'a kadar Ankara'da gösterilecek filmler burada Artvin ve Ordu'ya doğru yola koyulacak.
Almanya'dan Güney Kore'ye, Singapur'dan Polonya'ya 33 farklı ülkeden 71 yönetmenin toplam 68 filmi Gezici Festival ile izleyicilerle buluşuyor.
Dünya çapında darbe kıyımları
Bu yıl festivalde ana tema "Darbe!". 12 Eylül askeri darbesinin 30. yıldönümünde festival, darbelerin yalnızca Türkiye'nin değil birçok ülkenin geleceğini nasıl kararttığını ve insan hayatlarını yok ettiğini anlatan filmleri bir araya getiriyor.
Şili'den, 1973 darbesiyle gelen Pinochet diktatörlüğünde binden fazla insanın kaybedildiği, 3 binden fazla insanın öldüğü ülkede geçen Kayıp (Missing, 1982) ve Yargıç ve General (The Judge and the General, 2008) filmleri;
Brezilya'dan, yüzlerce insanın kaybolduğu ve öldürüldüğü 1964 darbesiyle ilgili Annemler Tatilde (O Ano em Que Meus Pais Saíram de Férias, 2006) filmi;
Portekiz'den, 48 yıl boyunca süren Salazar diktatörlüğünü anlatan 48 (2009) filmi;
Türkiye'den ise Beynelmilel (2006) ve 12 Eylül (2010) filmleri gösterimde.
"Uygunadım Hayatlar!" kapsamında yarın (4 Aralık) "Darbe, Sinema ve Bellek" başlığıyla Mithat Sancar'ın yöneteceği ve Sırrı Süreyya Önder, Özlem Sulak ve Ertuğrul Kürkçü'nün konuşacağı bir panel ) Ankara Kültür Merkezi'nde yapılacak.
Kendi kentlerinde mülteci kalanlar
Kentsel dönüşüm projeleriyle mağdur edilen mülk sahipleri ve yok edilen kültürler üzerine "Kentinde Mülteci" bölümünde Türkiye ve Bulgaristan'dan iki film yer alıyor. 5 Aralık Pazar günü de Astrid Heubrandtner, Ali Cengizkan ve Hacer Foggo'nun katılacağı bir söyleşi yine Alman Kültür Merkezi'nde yapılacak.
Festivalde "Taşra" konulu bölümde Vavien (2009) filmi, özel gösterimlerde Sosyalizm (Film Socialism, 2010) ve Başka Bir Yerde (Somewhere, 2010) filmleri ve Türkiye Sineması 2010 başlığıyla son bir yılda öne çıkan beş film yer alıyor.
7 Aralık'ta Ankara Mimarlar Odası Genel Merkezi'nde Zeki Demirkubuz, Tanıl Bora ve Umut Tümay Arslan'ın katılımıyla "Taşrada Var Bir Zaman" paneli yapılacak; Çitlembik Yayınları'ndan çıkan aynı isimdeki kitap festival alanı ve kitapevlerinde satışa sunuluyor.
738 film arasından seçilen 24 kısa film "Kısa İyidir" başlığıyla, Kuzeyin Sesleri ve Kısaca Yeni Zelanda başlığıyla yedişer kısa film izleyicilere; Slovakya seçkisi 6 kısa film ise çocuk izleyiciler için gösteriliyor.
Filmler Artvin'de Altın Boğa için Yarışacak
Uluslararası Altın Boğa Film Yarışması'nda farklı ülkelerden toplam dokuz film Altın Boğa Ödülü için Artvin'de yarışacak.
Festival 3-9 Aralık tarihleri arasında Ankara'da, 10-16 Aralık tarihleri arasında Artvin'de, 17-19 Aralık tarihleri arasında Ordu'da gerçekleşiyor. (EÇ)
* Festival sitesi ve Ankara programı için tıklayın.