Haberin İngilizcesi için tıklayın
Yeni parti kurma çalışmalarını sürdüren eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dün gittiği Sakarya’da yaptığı "Terörle mücadele konusunda defterler açılırsa birçok insan, insan yüzüne çıkamaz. İleride bir gün Türkiye Cumhuriyeti tarihi yazıldığı zaman en kritik dönemlerden biri 7 Haziran-1 Kasım arasındaki dönem olacaktır” şeklindeki açıklamaları tartışma konusu oldu.
Yaptığı açıklamayla “Çözüm süreci ve sonrasını” kasteden Davutoğlu "Başbakanlık görevini aldığım zaman 6-8 Ekim olayları oldu. O olaylar esnasında çözüm süreci adı altında Türkiye'nin kamu düzeninin nasıl yerle bir edildiğini görme imkanı bulduk" diye konuştu.
TIKLAYIN - HDP Meclis Araştırması Açılmasını İstedi, Davutoğlu'na "Açıkla" Çağrısı Yapıldı
7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimleri ve Çözüm süreci
7 Haziran - 1 Kasım sürecini hatırlatan Davutoğlu, yaşanan süreçte Türkiye Başbakanı olarak ülkeyi seçime götürdü. 16 Temmuz 2014'te "Çözüm sürecinin" resmi olarak başlamasından hemen sonrasında Başbakan olan Davutoğlu 28 Ağustos 2014 - 24 Mayıs 2016 arasında Başbakanlık görevini yürüttü.
7 Haziran'da seçimlerinde tek başına iktidar olamayan AKP, tekrar seçime gitti ve 1 Kasım seçimleri yapıldı. Bu süreçte 22 Temmuz'da 2015 yaşanan Ceylanpınar saldırısı Çözüm sürecini bitirdi. 7 Haziran 2015 seçimlerinin hemen öncesinde de 5 Haziran’da HDP’nin Diyarbakır mitinginde bomba patlamıştı.
AKP'nin tek başına iktidar olamamsıyla başlayan süreçte yani 7 Haziran’dan 1 Kasım’a kadar uzanan 5 aylık süreçte iki bombalı eylem, sınır ötesi operasyon, Türkiye genelinde gözaltı ve tutuklamalar, Doğu ve Güneydoğu kentlerinde sokağa çıkma yasakları asker, polis ve sivil ölümleri yaşandı.
İki seçim arasında yaşananlar sandıkta durumun değişmesine neden oldu. 1 Kasım seçimlerinde yüzde 49 oy alan AKP tekrar iktidar oldu.
7 Haziran’dan 1 Kasım’a kadar olan süreçte ise şunlar yaşandı:
11 Temmuz: KCK, ateşkesi sonlandırdı.
17 Temmuz: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe Mutabakatı’nı tanımadığını söyledi.
20 Temmuz: Suruç’ta IŞİD’li canlı bomba, kendisini patlattı. 33 kişi hayatını kaybetti.
22 Temmuz: Ceylanpınar’da iki polis, evlerinde uyurken öldürüldü.
23 Temmuz: IŞİD, Kilis’te sınırdan ateş açtı bir astsubay öldü. Diyarbakır’da bir polisi PKK tarafından öldürüldü.
24 Temmuz: TSK uçakları IŞİD hedeflerini ve Kandil’deki PKK kamplarını bombaladı. Polis de Türkiye genelinde IŞİD, PKK ve DHKP-C operasyonu yaptı.
11 Ağustos: Erdoğan, çözüm sürecinin kaldırıldığını açıkladı.
20 Ağustos: Lice’de 4 asker öldürüldü. Bir gün sonra Siirt’te yola döşenen patlayıcılar askeri aracın geçişi sırasında patlatıldı, 8 asker hayatını kaybetti.
22 Ağustos: Şırnak’ta karakola düzenlenen saldırıda Yüzbaşı Ali Alkan hayatını kaybetti. Askerin ağabeyi Yarbay Mehmet Alkan hükümetin savaş politikasına isyan etti.
5 Eylül: Cizre’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 20’ye yakın sivil çatışmalarda öldü.
6 Eylül: Dağlıca’daki PKK saldırısında 16 asker öldü.
8-9 Eylül: Iğdır’da gümrük kapısını koruyan polislere yönelik saldırıda 13 hayatını kaybetti.
20 Ekim: Davutoğlu, Van’daki mitinginde “AKP iktidardan indirilirse buralarda terör çeteleri dolaşacak, beyaz Toroslar dolaşacak” diyerek Kürt seçmeni tehdit etti.
10 Ekim: Ankara’daki barış mitinginde iki ayrı bombanın patlaması sonucu 102 kişi hayatını kaybetti. (HA)