Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Başkanı Erol Kızılelma bianet’e CHP’nin politikasını, genel başkanlığa aday olan Muharrem İnce’nin söylediklerini, partinin nereye evrilmesi gerektiğini değerlendirdi.
Muharrem İnce'nin mesajları
“Akıllı çıkışlar yaptı, partililerin hassas olduğu konulara değindi. Uzun süredir parti içi demokrasi talepleri örgütten yükseliyordu ama Baykal döneminde yapılan yanlışlar sürüyor ve parti bu konuda duyarlı. İnce de onların bam teline bastı.
“Adayların belirlenmesinde yetkilerini büyük ölçüde örgüte devredeceğini, genel başkan olarak kullanmayacağını söyleyerek önemli bir mesaj verdi. Bu kurultayda başarılı olmasına yeter mi bilmiyorum, ama birçok kişiyi tatmin etmiştir.
“Baykal döneminden beri her seçim sonrası seçimi başarılı gösterebilecek bir bakış açısı bulunabiliyor. Bu noktada tüzüğe iki seçim sonrası CHP’yi birinci parti yapamayan genel başkanın istifa edeceğine dair bir ibare koyacağını söyledi. Bunlar hayata geçer mi bilemem. Biraz kurultayı almaya yönelik konuşmalar bunlar ama kulaklara hoş geliyor. Delegasyonun en azından bir kısmını etkileyecektir diye düşünüyorum.”
İnce’nin şansı
“Kazanması zor, çünkü parti öyle dizayn edilmiş.
“Kurultaylarda mevcut genel başkanın iradesi belirleyici oluyor.
“Parti içi demokrasinin işlememesinden kaynaklanan bir sorun bu; seçilmiş gibi görünen kurullar bile iradelerini kullanamıyor. Şu an parti meclis ve MYK sözde iş gören kurullar konumunda...”
Kadro
“Muharrem İnce partiye yararlı olur mu, diye düşünürsek... İyi bir kadro kurmasına bağlı, tek başına yapılabilecek bir iş değil. Bir sol partide hele tek adam yönetimi diye bir şey düşünülemez.
“Aynı şey Kılıçdaroğlu için de geçerli. Eğer bu kurultayda iyi bir kadro kurarsa o da başarılı olabilir. Ama çevresinde konumlanmış kişiler genel başkanının partiyi iyileştirecek, parti içi demokrasiyi getirecek, merkezi değiştirecek adımlarını engelliyorlar.”
Parti politikası
Asıl problem merkez yönetimden kaynaklanan bir problem. Partini oylarını yükseltebilmesi, sağdan oy alabilmesi için sağa benzeşme çabaları, sağ politikalar geliştirmeleri, sağdan adam devşirmeleri ve buna da inanmaları...
CHP tüzüğüne göre sol bir parti. Halktan yana, ezilenden yana politikalarını anlatarak bir sol alternatif konumunda olan bir parti ama farklı yerlerde arayışlarda bulunuyor.
Ben doğru bulmuyorum bunu; sağ politikaları iyi uygulayacak bir parti arıyorsa halk gider onun asıl sahibine oy verir, niye çakma sağ partiye oy versin?
“Halka sol politikaların problemleri daha rahat çözeceğini anlatacak yönetimlere ihtiyaç var. Sol bir alternatif sunulması gerekli. Halka bunu anlatmak lazım, halk kendi çıkarının nerece olduğunu görecektir. Eğer bunu sunmazsanız, halkın önüne sadece sağ alternatifler çıkarsa, onu da en iyi uygulayacak olan sağ partilerdir, gider ona oy verir. Nitekim öyle oluyor.”
Seçim politikası
“Hataları var. Kendi örgütünü harekete geçirememesi, kendi örgütüne heyecan verememesi gibi.
“Ancak ‘seçim politikası sadece Erdoğan karşıtlığı üzerinden yapıldı’ eleştirisini doğru bulmuyorum. Tayyip Erdoğan durumu özel bir durum."
Baykal dönemi
“Parti politikalarında olduğu gibi CHP’nin örgütsel yapısı da tahribata uğramıştı. Bunu da bugünkü yönetime yüklemek hata olur. Baykal döneminde oldu.
“Ama Baykal’ın kendi tek adamlığı için oluşturduğu tüzükten memnunlar herhalde. Tek adamlık sürüyor. Sol partinin de tek adamlıkla başarıya ulaşması mümkün değil."
HDP ile işbirliği
“Parti kah milliyetçi kah liberal sağ anlayışlarla çıkış yolu aradığı için parti sol kimliğini kaybetti. Bu da doğal müttefikleriyle, sendikalar, meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşlarıyla ilişkisini kaybetmesine neden oldu. Bu diğer sol gruplarla ilişkisine de yansıdı.
“CHP oransal olarak çok önemli, yüzde 30 civarında, sol açısından ihmal edilemeyecek bir güç. Mutlaka değerlendirmesi gerekir. Solun da aynı şekilde CHP’yi bu şekilde değerlendirmesi gerekir.
“Biz CHP’nin daha solda konumlanması, diğer sol siyasetlerle arasında kanallar olması, işbirliği, güçbirliği olanaklarını denemesi gerektiğini savunduk. Ama bu konuda diğer siyasetlerin de CHP’ye yardımcı olması lazım."
Çözüm süreci
“CHP’nin mevcut yönetimi buna açıktır. CHP’nin tabanı da çok uygundur. Ben çözüm sürecinin AKP tarafından doğru yönetilmediğini düşünüyorum. Onun için aksamalar oluyor.
“Çözüm sürecinin sağlıklı yürütülmesinin CHP ile HDP arasındaki ilişkilerin geliştirilmesiyle mümkün olacağını düşünüyorum. Çözüm süreci sadece yukarıdan kararlarla, karşılıklı tavizlerle halledilebilecek bir problem değil. Kamuoyunun da bu şekilde oluşturulması gerekli.
“Bir yandan Tayyip Erdoğan’ın yaptığı gibi toplumlar arasında kin ve nefret tohumları ekeceksin bir yandan da çözüm süreci için uğraşıyorum, diyeceksin... Böyle başarılması mümkün değil.
“İleri adım atılsa bile faturası ağır olabilir. Bu çağda ağır faturalar ödemeye gerek yok. Demokratik, özgürlükçü anlayışlarla bu problemler çok rahat çözülebilir. Bu da sol partilerin işidir. O nedenle CHP ile HDP arasında mutlaka bir yakınlaşmanın olması gerekir."
Ne olmuştu?
CHP’nin cumhurbaşkanlığı seçiminde “çatı aday” ile yüzde 38,52 oy alması sonrası bazı CHP milletvekilleri Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na istifa çağrısında bulundu.
Ardından Genel Başkanvekili Muharrem İnce genel başkanlığa aday olacağı mesajını verdi.
Kılıçdaroğlu muhaliflerin kurultayı toplamak için yeterli imzaya ulaşamayacaklarını ama kendisini kurultayı toplayacağını söyledi.
Kurultayın 5-6 Eylül'de yapılacağı açıklandı.
Bugün Muharrem İnce Meclis’te düzenlediği basın toplantısında adaylığını açıkladı, parti tüzüğünde değişiklikler yapmayı vaat etti. (YY)