KCK ana davadan tutuklu yargılanan Hatip Dicle ile eski Bağlar Belediye Başkan Yardımcısı Hüsamettin Çiçek tahliye edildi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkan Vekili Pervin Buldan tahliyeyi Twitter hesabından duyurdu.
Hatip Dicle arkadaşımız tahliye edildi.
— Pervin BULDAN (@PervinBuldan) June 28, 2014
Radikal'in haberine göre Dicle'nin avukatı Ali Akrem Atalay müvekkili için geçen hafta tahliye başvurusunda bulunduğunu ancak Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin talebi reddettiğini, dün tekrar başvuruda bulunduğunu ve mahkeme başkanı değişen heyetin tahliyeyi kabul ettiğini söyledi. Avukat Tahir Elçi de Dicle'nin 4 buçuk yıllık tutuklu kalması, Aralık ayında azami tutukluluk süresine ulaşacak olması sebebiyle tahliye edildiğini, diğer sanıklar için Pazartesi yeniden tahliye başvurusunda bulunacaklarını söyledi.
Dicle ve Çiçek'in tahliyesinin ardından KCK ana davada yargılanan 33 tutuklu sanık kaldı.
Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nden tahliye edilen Dicle'yi cezaevi önünde BDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, hak örgütü temsilcileri ve yakınları karşıladı. Anlı cezaevi önünde Dicle'ye Diyarbakır Tabipler Odası'nın bu yıl verdiği Barış, Dostluk ve Demokrasi ödülünü verdi.
Dicle: Herkesin özgürlüğüne kavuşması sağlanmalı
Ödülü kabul eden Dicle şöyle konuştu:
"Çok samimi söylüyorum sevinmedim. Onlarca arkadaşımı cezaevinde tutuklu olarak bırakıp çıktım. Onlarda bizim gibi siyaset yapanlardı. Ya da 20 yaşındaki, 20 yıldır cezaevinde olan gençlerimiz var.
"Başta hükümet olmak üzere demokratik siyasetin önünü açarak, başta bütün cezaevindeki tutsaklar İmralı'da barışın mimarlığını yapan sayın Öcalan olmak üzere herkesin özgürlüğüne kavuşmasını ve dağlardaki çocuklarımızın tümünün bir an önce ailelerine ve topluma kavuşması için gereken neyse yapmaları konusunda kendilerini de sorumluluğa davet ediyorum.
"Biz bu güne kadar halkımızın, demokrasimizin hizmetinde, Türkiye toplumunun aydınlık günlerinin hizmetinde olduksa bundan sonrada böyle davranacağımızdan hiç kimsenin bir şüphesi olmamalı."
Hatip Dicle kimdir? |
1991 yılına Diyarbakır milletvekili seçilen Hatip Dicle'nin milletvekilliği 2 Mart 1994'te TBMM tarafından Leyla Zana, Selim Sadak ve Orhan Doğan ile birlikte kaldırıldı. Yargılandıktan sonra on yıl cezaevinde kaldı. 2004'te tahliye edilen Dicle Demokratik Toplum Hareketi'nin kuruluşunda yer aldı. Siyasi yasaklı olduğu gerekçesiyle, Anayasa Mahkemesi tarafından parti üyeliği düşürülen Dicle, siyasi çalışmalarına devam ederek Demokratik Toplum Kongresi'nin kurulmasına çalıştı, kongrenin eş başkanlığı ve sözcülüğü görevini üstlendi. 2011 seçimleriKCK operasyonları kapsamında 24 Aralık 2009 tarihinde tutuklanan Dicle 12 Haziran 2011'de yapılan genel seçimler için Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu'nun Diyarbakır bağımsız adayı oldu. Ancak 2007 yılında ANKA ajansına verdiği bir demeçte “örgüt propagandası” yaptığı gerekçesiyle Dicle hakkında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı. 2009’da sonuçlanan davada mahkeme Dicle’yi 2 yıl hapis cezasına çarptırmış, “takdiri indirim” uygulayarak cezayı 1 yıl 8 ay hapis cezasına indirmişti. YSK vekilliği iptal ettiNisan 2011'de Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Barış ve Demokrasi Partisi'nin desteklediği ve içinde Dicle'nin de olduğu on iki bağımsız milletvekili adayının adaylıklarını, milletvekili seçilme yeterliliğini etkileyecek eski mahkumiyetleri bulunduğu gerekçesiyle iptal etti. Daha sonra, bazı bağımsız milletvekili adaylarının adaylıklarının iptaline ilişkin YSK tarafından yapılan değerlendirmede Dicle ile Leyla Zana, Gültan Kışanak, Ertuğrul Kürkçü, Sebahat Tuncel'in milletvekilliğine adaylık konusunda bir engellerinin olmadığı bildirildi. 12 Haziran 2011'de yapılan seçimlerde Dicle, Diyarbakır'dan ikinci kez milletvekili seçildi. Ancak kesinleşen hapis cezası nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu kararıyla milletvekilliği düşürüldü. Dicle'nin yerine, Oya Eronat Diyarbakır Milletvekili oldu. |