Sağlık Hizmeti Bedelsiz Olmalı
Yüze yakın hekimin katıldığı Kurultay'ın "Bilimsel bir ortamda hekim emeğini, hekimlik ortamlarını ve meslek örgütlenmesinin sağlık politikalarının belirlenmesindeki demokratik rolünü tartışmak" amacıyla düzenlendiği bildirildi.
Ertelenmişti
Daha önce 10-11 Kasım 2001 tarihlerinde İstanbul Tıp Fakültesi'nde
yapılacağı açıklanan Kurultay, bu tarihten birkaç gün önce İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun verdiği sözlü emirle İstanbul Tıp Fakültesi dekanının verdiği salon iznini iptal etmesi üzerine, ertelenmişti.
Kurultay, İstanbul Tabip Odası Demokratik Katılım Grubu tarafından, tüm hekimlerin katkı ve katılımına açık olarak düzenlendi.
Kurultay'ın ilk gün programı 9 Eylül Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gazanfer Aksakoğlu'nun dünyadaki sağlık organizasyon modelleri konusunda verdiği bir konferansla başladı.
Sağlık organizasyonları
Prof. Aksakoğlu dünyadaki modelleri anlatırken, şu noktalara değindi;
* Doğru ve çağdaş bir sağlık hizmeti; genel vergilerden sağlanan kaynakla yani ücretsiz sunulmalıdır.
* Etkin ve çağdaş bir sağlık hizmeti nüfusa dayalı olmalı, basamaklı bir şekilde düzenlenmeli.
* Koruyucu ve sağlığı geliştirici hizmetlerle birlikte tedavi ve esenlendirici hizmetleri kapsamalı.
* Ülkemizde mevcut sistem model olarak doğru, ancak uygulanmıyor.
* Ticari yanı daha kuvvetli olan tedavi edici hekimliğe ağırlık veriliyor. Bu da kaynakların kullanımı açısından son derece yanlış.
Kurultay'da daha sonra, birinci basamak hekimlik uygulamaları ve tıbbi etik, temel tıp eğitimi, insan hakları ve hekimlik, sağlık hizmet ortamlarının sorunları ele alınarak tartışıldı.
Medya ve hekimlik
Hekimlik uygulamaları ve etik konulu toplantıda ilaç endüstrisi
ve hekim ilişkileri gündeme getirildi.
Son günlerde sansasyon yaratan "nataşa promosyonu" konusunun da tartışıldığı oturumda promosyonun azı ya da çoğunun olamayacağı, ne alındığının değil, bunun karşılığında neyin verildiğinin önemli olduğu kaydedildi.
Heyecanlı tartışmaların geçtiği oturumda; ESAM 2. Başkanı Sibel
Güneş de medyada yer alan sağlık haberlerinin nasıl olması
gerektiği konusuna değindi.
ESAM'ın yaptığı çalışmalardan örnek veren Güneş; haber kaynağı durumundaki hekim ve kuruluş temsilcileriyle olan ilişkilerindeki sıkıntıları dile getirdi.
Kendilerinin de ilaç sektörünün yoğun baskısı altında olduğunu vurgulayan ESAM 2. Başkanı, bu konuda hekimlerle işbirliğinin önemine değindi.
Serbest bildiriler
Kurultay'da serbest bildirilerin sunulduğu bir bölüm de gerçekleşti.
Bu bölümde Aydın Tabip Odası<'na kayıtlı="" hekimlerin="">'na> profilini göstermeyi amaçlayan anketin bir anketin sonuçlarını Aydın Tabip odası YK Genel Sekreteri Dr. Eralp Atay sundu.
Tabip odalarının yasal statüsü ve olması gerekenlerle, işyeri
hekimliği konularında üç bildiri sunan Dr. Şükrü Güner'den sonra
Dr. Osman Öztürk SSK'da uygulanan "Surtime" uygulamasının ön
sonuçlarını ortaya koydu.
Bölümün son konuşmacısı Dr. Pakize Çalışal da görüntüleme merkezlerinin hekimlere "geri dönüşüm" adı altında verdiği primleri değerlendiren bir bildiri sundu.
Kurultayda ikinci gün
Kurultayın ikinci gününde sağlık hizmetlerinin finansmanı tartışıldı. Prof. Dr. Burhan Şenatalar tarafından "Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı" konulu bir konferans verildi. Şenatalar dünyadan örnekler verdi ve şu andaki durumu özetledi;
* ABD, İngiltere ve Almanya gibi serbest piyasanın geçerli olduğu ülkelerde verilen sağlık hizmetleri ve sağlığın finansmanında devlet ya da yerel yönetimlerce yüksek oranda destekleniyor.
* Sağlık hizmetlerini serbest piyasaya bırakmak maliyetleri ve harcamaları
yükseltiyor ama harcanan paranın yüksek olması hizmetin niteliğini artırmıyor.
* Asıl amaç,herkese asgari bir sağlık paketi içinde nitelikli sağlık hizmetinin verilmesi olmalıdır.
Konferanstan sonra, Doç.Dr. Ata Soyer'in kolaylaştıcılığında gerçekleştirilen yuvarlak masa toplantısına DPT eski daire başkanlarından İcen Börtücene, Prof.Dr. İzzettin Önder ve Mersin Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Yüksel Akkaya katıldı.
Bu bölümde Türkiye'de sağlığın finansmanı konusunda devletin nasıl düşündüğü ve kaynakları nasıl kullandığı tartışıldı ve kamu sigortacılığı sonuçları ele alındıktan sonra sağlık finansmanında geçerli olan modeller kıyaslandı.
Gelecekte nasıl bir yöntemin geçerli olabileceği, bunun için neler yapılması gerektiğinin ortaya konulmaya çalışıldığı toplantıyla eşzamanlı yapılan bir diğer oturumda da Tıpta Uzmanlık Eğitimi ele alındı.
Hekimlerin sorunları
Öğleden sonra yapılan birleştirilmiş oturumda Doç.Dr. Hulki Forta, Dr. Ali
Çerkezoğlu ve Dr. Özer Güvenç hekimlerin mesleki sorunları ve bu sorunların çözümü için sendikal örgütlenmenin geçmişi ve gerekliği konusunda birer sunu yaptılar.
Sunuların ardından başlayan "Hekimlik ve Meslek örgütlerinde mücadele
kurgusu" başlıklı forumda da Dr. Ata Soyer 1980 sonrası meslek örgütünün gerçekleştirdiği çalışmaları ve mücadelesini anlattı.
Bu sununun ardından yapılan foruma katılan hekimler odalarda ve sendikalarda dönemin gereksinim ve gerçeklerine uyan yeni bir hareketliliğin yaratılması, yeni soluklar ve güçlerin mücadeleye çekilmesi konusunda görüş birliğine vardılar.
Hedef genel kurullar
Nisan 2002'de gerçekleştirilecek oda genel kurullarına kadar yapılacak çalışmaların kurultayda ortaya çıkan görüş ve düşünceler ışığında şekillendirileceği kaydedildi.
Demokratik Katılım Grubu sözcüleri,önümüzdeki dönem gerçekleştirilecek çalışmaların kurultayla başlamış olduğunu ve süreceğini kaydettiler ve "Kurultaya çağırırken söylediğimiz; "Düşlerimiz ve düşlediklerimiz elimizi
uzattığımızda tutacağımız kadar yakın ve gerçektir"şeklindeki sözlerimiz kurultayda karşılığını buldu" dediler. (ÇM)