Sosyal Güvenlik Kurumu Denizli İl Müdürlüğü, bir kadının itibarını ve manevi bütünlüğünü zedelediği gerekçesiyle 10 bin lira manevi tazminat cezasına çarptırıldı.
İsmail Saymaz’ın haberine göre, SGK Denizli İl Müdürlüğü’ne bağlı denetmenler beş yıl önce eşinden boşanan H.A. adlı kadının yaşadığı eve gelerek, apartman görevlisine, “Kocası veya kocası dışında evine erkek alıyor mu?” diye sordu.
SGK bu uygulmayı “eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eşlerin maaş almasının önüne geçme amacıyla yapılan denetim” olarak açıkladı.
H.A., özel hayatına dair sorular soran SGK hakkında tazminat davası açtı. Dava dilekçesinde, kadın hakkında evine kimlerin girip çıktığı, geç gelen erken giden erkekler olup olmadığı yönünde soruların yöneltilmesinin kişilik haklarına saldırı olduğu belirtildi. Apartman görevlisi ve komşular nezdinde H.A. hakkında olumsuz yargılar oluşturulduğu söylendi.
Denizli İdare Mahkemesi, kararında Anayasa’nın özel hayatın gizliliğini koruyan 20. Maddesine atıfta bulunurken, SGK l Müdürlüğünü 10 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkum etti.
Kararda şu ifadelere yer verildi:
“Davacının kocası veya kocası dışında evine herhangi bir erkek alıp almadığı yönünde sorular sorulduğu anlaşılmakta olup eşinden ayrı olarak tek başına hayatını idame ettiren davacı hakkında üçüncü kişilere yöneltilen bu tip soruların, Türk toplum yapısı da dikkate alındığında davacı hakkında son derece olumsuz izlenimlere sebebiyet vermeye açık olduğu, davacının kişisel şeref ve itibarının, dolayısıyla manevi bütünlüğünün zedelendiği, idarenin kötü işleyen bu eylemiyle davacının acı ve ızdırap duyması olayında hizmet kusurunun bulunduğu anlaşılmıştır.” (ÇT)