69 bağımsız kadın ve LGBTİ örgütünü çatısı altında toplayan İstanbul Sözleşmesi İzleme Platformu, Aile Bakanlığı’nın düzenlediği ve İstanbul Sözleşmesi gereği oluşturulacak denetleme kurulu GREVIO adaylarını belirleyecek kurulun seçileceği toplantıya katılarak eleştirilerini aktardı. Ancak vergi numaraları ve kaşeleri olmadığı için seçimde oy hakkı verilmeyen Platform, toplantıyı terk etti.
Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu ve İstanbul Sözleşmesi olarak anılan “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi” 1 Ağustos 2014’te yürürlüğe girmişti. Toplam 14 ülkenin imzaladığı Sözleşme gereği oluşturulacak ve taraf devletlerin sözleşmenin gereklerini nasıl uyguladığını denetleyecek olan GREVIO heyetinin Türkiye adayının belirlenmesi için bugün Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ankara’da bir toplantı düzenledi.
İstanbul Sözleşmesi İzleme Platformu toplantıya katılmak için tüm bürokratik gereklilikleri yerine getirmesine rağmen, Bakanlık Platformun başvurusunu reddetmişti. “Şiddet sözleşmesini şiddetle mücadele eden kadın örgütlerini dışlayarak tartışmak, dünya tarihine geçecek antidemokratik bir tutumdur” diyen Platform, her halükarda toplantıya katılacağını açıklamıştı.
Bugün Ankara’daki toplantıya katılan Platform, GREVIO sürecine ilişkin eleştirilerini sıraladı; GREVIO seçim süreci toplantısında kadın örgütlerinin daha fazla bulunmasını ve yöntemi beraber belirlemeyi önerdi. Önerileri reddedilen Platform toplantıyı reddetti.
bianet’e konuşan avukat Perihan Meşeli, Platformun sıraladığı eleştirileri şöyle özetledi:
* Konuya aile politikalarını destekleyen bir yerden bakılıyor, bu da şiddeti arttıran bir faktör. Aday seçimi yapacak kurulda kamudan altı, STK'lardan üç kişi olması öngörülüyor. Kurulda çoğunluğunu oluşturacak kamu temsilcileri de kadını değil, aileyi gözeten bakışı temsil ediyor. GREVIO süreci için seçilen STK’ların da yaklaşımı aynı.
* GREVIO sürecinden kadın örgütlerini dışlayıp sadece vergi numarası, kaşesi olan STK'ları muhatap alan Bakanlık, Sözleşme'ye aykırı davranıyor. Senelerdir bu konuda çalışan kadın örgütlerinin sürece katılımını “platform resmi değil” diyerek engelliyorlar. Toplantıya katıldık ama kaşemiz olmadığı için oy kullanma hakkımız yok. Dayatmacı bir oylama usulü seçilmiş.
Toplantının ardından, Platform üyesi olan Mor Çatı Sığınağı Vakfı da Bakanlığa Twitter’dan “Mor Çatı 25 yıldır kadına yönelik erkek şiddetine karşı mücadele ediyor. GREVIO sürecini kimin deneyimi ile yürütecek?” diyerek tepki gösterdi. (ÇT)