* Çizim: Murat Başol
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosundan avukatların toplam 159 yıldan fazla ceza aldığı davada İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi [istinaf mahkemesi] kararını açıkladı.
İstinaf mahkemesi, tüm itirazların esastan reddine hükmetti.
TIKLAYIN - “Sayın Başkan, Sevgili Olsanız Çekilmezsiniz”
Böylece beş yılın altında hapis cezası verilen 6 avukatın cezası temyiz yolu kapalı olmak üzere kesinleşmiş oldu. Beş yılın üzerinde hapis cezası alan 12 avukatın ise Yargıtay’a itiraz imkanı bulunuyor.
Ret gerekçesi: Mahkemenin kanaat ve takdiri
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nin 8 Ekim tarihli kararında, itirazları ret sebebi şöyle açıklandı:
“Sanık savunmaları ve yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin soruşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya içeriğine göre, mahkemenin kararında usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığı, delillerde ve işlemlerde herhangi bir eksiklik olmadığı, ispat bakımından değerlendirmenin yerinde olduğu, eylemlerin doğru olarak nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğu, cezanın kanuni bağlamda uygulandığı anlaşıldığından…”
6 avukatın tutukluluğu devam edecek
Mahkeme ayrıca, avukatlar Barkın Timtik, Behiç Aşcı, Selçuk Kozağaçlı, Engin Gökoğlu, Aytaç Ünsal, Aycan Çiçek'e “verilen ceza miktarları, tutuklulukta kaldıkları süre, atılı suçun niteliği karşısında CMK'nın 100/3, 104/3. maddeleri gereğince” tutukluluklarının devamına karar verdi.
TIKLAYIN - 18 Avukata Toplam 159 Yıl 1 Ay 30 Gün Hapis
ÇHD davasında 20 Mart’taki duruşmada kararını açıklayan mahkeme, avukatlara 18 yıl 9 ay ile 3 yıl 1 ay 15 gün arasında hapis cezalarına hükmetmişti.
Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nce hükmedilen 11 yıl 3 aylık hapis cezasını temyiz ederek İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmek üzere verdiği dilekçede, “Karara itiraz ediyorum. Böyle bir sözde yargısal hükmün ortadan kaldırılması için sayısız gerekçenin dayanaklarıyla birlikte orada olduğunu biliyorum. Bana dosyayı baktırmadığınıza göre sizlerin onları benim için de bulmanızı umuyorum” demişti.
Avukatlara verilen cezalar
Tutuksuz sanıklardan Ahmet Mandacı, Zehra Özdemir, Ayşegül Çağatay, Yağmur Ereren, Didem Baydar Ünsal, Yaprak Türkmen Türk Ceza Kanunu’nun 314-3, 220-2 maddeleri uyarınca “örgüte bilerek isteyerek yardım etme” suçundan cezalandırıldı.
Mandacı ile Zehra Özdemir’in duruşmada hazır bulundukları gerekçesiyle cezalarında 6’da 1 oranında indirim yapılarak ayrı ayrı 3 yıl 1 ay 15 gün hapisle cezalandırılmalarına, tutuklu kaldıkları sürenin cezadan düşülmesine ve yurtdışına çıkış yasağı uygulanmasına hükmedildi.
Çağatay, Ereren, Baydar Ünsal ve Türkmen’in cezalarında ise indirim uygulanmayarak dördü de ayrı ayrı 3 yıl 9 ay hapisle cezalandırıldı.
Dosyada firari sanık olarak bulunan Oya Aslan ile Günay Dağ’ın savunmalarının alınmamış olması nedeniyle dosyalarının ayrılmasına hükmedildi.
Diğer sanıklardan Barkın Timtik hariç hepsi, TCK’nın 314-2 maddesi uyarınca “örgüt üyeliğinden” cezalandırılmalarına karar verildi.
Sanıklara verilen cezalar şöyle:
Barkın Timtik: TCK'nın 314/1 maddesi uyarınca "örgüt kurmak ve yönetmek" suçundan 18 yıl 9 ay hapis ve tutukluluğunun devamına,
Özgür Yılmaz: 13 yıl 6 ay, yakalama kararı çıkarılmasına,
Ebru Timtik: 13 yıl 6 ay ve yakalama kararı çıkarılmasına,
Behiç Aşçı: 12 yıl ve tutukluluğunun devamına,
Şükriye Erden: 12 yıl hapis ve yakalama kararı çıkarılmasına,
Selçuk Kozağaçlı: 11 yıl 3 ay hapis ve tutukluluğunun devamına,
Engin Gökoğlu: 10 yıl 6 ay hapis ve tutukluluğunun devamına,
Aytaç Ünsal: 10 yıl 6 ay hapis ve tutukluluğunun devamına,
Süleyman Gökten: 10 yıl 6 ay hapis ve yakalama kararı çıkarılmasına,
Ayçan Çiçek: 9 yıl hapis ve tutukluluğunun devamına,
Naciye Demir: 9 yıl hapis ve yakalama kararı çıkarılmasına,
Ezgi Çakır: 8 yıl hapisle cezalandırılmasına hükmedildi. (AS)