İstanbul Maltepe ilçesindeki Gülsuyu mahallesinde 29 Eylül 2013’te öldürülen Hasan Ferit Gedik’le ilgili davanın bugün görülmesi planlanan ilk duruşması, güvenliğin sağlanamadığı gerekçesiyle yapılamadı.
Mahkeme Başkanı Berrin Çelen, sanıkların, vekillere ve mağdur yakınlarına “tekme ve yumruklarla” saldırdığını, onlara engel olmaya çalışan güvenlik görevlilerine de mukavemet ettiklerini tutanakta da belirtti.
Çelen, “bu saldırılar üzerine duruşmaya devam edilmesinin mümkün olmadığını” belirterek duruşmayı 4 Eylül’e erteledi.
Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma sabah 10:00’da başlayacaktı. Duruşma öncesi adliyede güvenlik önlemleri alındı, salon önüne ve adliye girişlerine çevik kuvvet polisleri konuldu.
Duruşma salonuna tutuklu ve tutuksuz sanıkların alınmasının ardından, müdahil avukatlar da içeri girmek istedi ancak özel güvenlik engel oldu. Kapı önünde arbede yaşandı. Hasan Ferit Gedik'in annesi Nuray Gedik de salona alınmayınca tartışma çıktı.
Duruşma salonu içerisinde de gerginlik oldu, izlemeye gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekilleri Melda Onur, Mahmut Tanal, İlhan Cihaner ve Hüseyin Aygün ile sanatçı Hilmi Yarayıcı sanıkların saldırısına uğradı.
Onur: “Anadolu Rezalet Sarayı”
CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur Twitter hesabından olayı şöyle anlattı:
“Uyuşturucu çetesi sanıkları mahkeme salonunda ya Allah bismillah diye üzerimize saldırdı...”
“Mahkeme salonunda milletvekilleri olarak saldırıya uğradık... Anadolu Rezalet Sarayında”
“Mahkeme salonunda uyuşturucu çetesinin saldırısına uğradık... Mahkeme başkanının kışkırtmasıyla... Anadolu Adalet Sarayında”
“Hasan Ferit davasında @MTanal @ilhancihaner @HuseyinAygun62 ve @hilmiyarayici ile beraberdik. Mahkeme Başkanı sanıklara vekiller yanyana +”
“+ yanyana oturamaz diye bizi işaret etti. Bir sanık tanesi çıkıp bize bağırmaya başladı ve diğerler üzerimize hücum etti. Duruşma olmayacak”
Aygün: “İçeri alınmıyorlar”
Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün de Twitter’a şunları yazdı:
“Hasan Ferit Gedik davası polisin müdahil avukatlarına saldırısıyla başladı, polis Ferit'in avukatlarını duruşma salonuna, içeri almıyor!”
“Duruşma salonu 30'a yakın şüpheli ve jandarma ile dolu, şu an salonda Hasan Ferit Gedik'i temsil eden kimse yok, ailesi ve avukatları yok..”
“Yargılanan sanıklar biz milletvekillerine saldırdı, mahkeme başkanı saldırıya yol açtı..”
“Hasan Ferit'i öldürmekle suçlanan sanıkların biz milletvekillerine bazı sözleri: 'Vatan hainleri', 'DHKP-C'liler', 'teröristler', 'hainler'!”
“Sanıklar küfredip bize saldırırken 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı saldırıyı seyretti, salonda katledilmiş Hasanımız adına kimse yok, dava++”
“bu şekilde görülemez, saldırganlar polisin tavrından cesaret alıyor, adliye içi ve dışı polis kuşatmasında, aile-halk duruşmaya alınmıyor..”
“Duruşma tatil edildi, dava görülmeyecek, Ferit'in ailesi veya avukatları salona giremedi bile, sorumlusu polis ve 10. Ağır Ceza Mahkemesidir”
Mahkeme heyeti çıkan arbedenin ardından duruşmayı iptal ederek salonu terk etti.
Ne olmuştu?
21 yaşındaki Hasan Ferit Gedik geçtiğimiz yılın Eylül ayında Gülsuyu’nda uyuşturucuya karşı yürüyüşte, protestocuların üzerine ateş açılması sonucu vurularak hayatını kaybetmişti.
Gedik’in öldürülmesinin ardından cenazesi de polisin, Gedik’in yaşadığı Armutlu’nun girişini kesmesi sonucu üç gün boyunca defnedilememişti.
Otopsi raporunda Gedik’in altı kurşunla vurulduğu ortaya çıktı. Vurulduğunda üstünde olan giysileri yani olayın delilleri ise kaybedildi.
Soruşturmaya dair iddianame Mayıs 2014’te tamamlandı. Soruşturmayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılıp Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılmasıyla, soruşturmayı Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Örgüt, Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosu devralmıştı.
Savcı Nihat Demir’in hazırladığı iddianamede 15’i tutuklu 35 sanığa “Kasten yaralama", "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "Kasten öldürme", "Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma", "Kasten öldürmeye teşebbüs", "Nitelikli yağma", "Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "Suç delillerini yok etme gizleme veya değiştirme suçluyu kayırma", "Yargı görevini yapanı etkileme" ve "Mala zarar verme” suçlamaları yöneltildi.
İddianamede Mert Kazan, Ferhat Keleş, Adem Köşgen, Ümit Yeşilkaya, Doğukan Çep, Emrah Ok, Ekrem İnalkaç, Ercan Kütük, Mete Barış Durak, Murat Kesgin, Ercan Çiftçi, Hasan Taşhan, Şahin Eren, Yakup Dalkılıç, Zafer Turhan, Mesut Turhan ve Tarkan İmeçtemur'un "Kasten öldürme ve öldürmeye teşebbüs" eyleminde silah kullanan şüpheliler arasında olduğu, suç aletlerini gizlediği, kimi şüphelilerin ise suçluların kaçması eylemlerinden sorumlu oldukları belirtildi.
Gedik’in öldürülmesinin de içinde yer alan Gülsuyu’ndaki olaylarla ilgili yargılanan sanıklar hakkında, 11 yıl ile 269 yıl arasında değişen hapis ve müebbet hapis cezaları isteniyor. (AS)