Ermeni soykırımının 96. yıldönümünde, 24 Nisan 2011’de zorunlu askerlik yaparken Batman’ın Kozluk ilçesinde yine zorunlu askerlik yapan Kıvanç Ağaoğlu’nun silahından çıkan kurşunla hayatını kaybeden Sevag Balıkçı ile ilgili görülen davada Askeri Yargıtay Başsavcılığı mütalaasını açıkladı.
Başsavcı Hakim Albay Kemal Bal tarafından hazırlanan mütalaada Ağaoğlu’nun Balıkçı’yı öldürmesinde kasıt olmadığı ileri sürüldü.
Albay Bal, Balıkçı’nın kasıtlı öldürüldüğüne dair yeterli ve ikna edici delil olmadığını belirtti.
bianet’e değerlendirmelerde bulunan Balıkçı ailesinin avukatı Cem Halavurt, Yargıtay Başsavcılığınca hazırlanan mütalaanın mahkeme kararını tekrar ettiğini söyledi. Sevag Balıkçı’nın annesi Ani Balıkçı ise her şeye rağmen umutlarını korumaya çalıştıklarını ifade etti.
Halavurt: Mahkeme kararının aynısı
Mütalaanın olayı değerlendirme kısmında sanığın kurma kolunu çektiği, emniyeti açtığı, tüfeği doğrulttuğu ve tetiğe bastığı yönünde tespitler olduğuna dikkat çeken Avukat Halavurt, bütün bunların sıralandığında durumun kasıtlı olarak öldürme olarak yorumlanmasının beklendiğini, ancak savcının olayı farklı bir hukuki değerlendirmeye tabi tuttuğunu ifade etti.
İkili arasında husumet bulunmamasının olayda kasıt olmadığı anlamına gelmeyeceğine dikkat çeken Halavurt bu konuda Yargıtay kararları olduğunu hatırlatarak, olayın gerçekleşme şeklinden de kasıt olduğunun anlaşabileceğini söyledi.
Halavurt, önümüzdeki günlerde bir cevap dilekçesi yazarak Yargıtay kararını bekleyeceklerini sözlerine ekledi.
Ani Balıkçı: Umutlu olmak istiyorum
Sevag Balıkçı’nın annesi Ani Balıkçı da savcının tüm yaşananları tek tek sıraladıktan sonra olaya hala “kaza” demesini şaşkınlıkla karşılıyor.
Davanın seyriyle ilgili umutlarını korumaya çalıştıklarını dile getiren Ani Balıkçı, benzer davalardaki sonuçları hatırlatarak “Umarım bu dava da öyle sonuçlanmaz” dedi.
Temyize gidilmişti
Diyarbakır 2. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde görülen davanın 26 Mart 2013 tarihli duruşmasında Kıvanç Ağaoğlu “Bilinçli taksirle insan öldürmek” suçlamasıyla dört yıl beş ay on gün, Astsubay Sadrettin Ersöz'ü de “İhmal suretiyle görevi kötüye kullanmak” suçlamasıyla beş ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
Kararın açıklanmasının ardından iki tarafın avukatları Askeri Yargıtay Başkanlığı'na temyiz başvurusu yapmıştı. (EKN)