Bayrampaşa Cezaevi'nde 19-22 Aralık 2000'de uygulanan "Tufan" planıyla ilgili soruşturmayı yürüten savcı Ali İhsan Demirel'e "görevi kötüye kullanmaktan" dava açıldı. Ancak dosyanın halen Demirel'den alınmamış olduğu bugün ortaya çıktı.
Demirel, 12 kişinin yaşamına yitirmesine sebep olan "Tufan" isimli müdahale planını, 11 yıl süren soruşturma boyunca temin etmedi. Rütbeli sorumluların ve operasyon emri verenlerin hiçbirinin ifadesini almadı.
"Kamu personelini korumakla suçlanan" Demirel, Yargıtay'da "görevi kötüye kullanmaktan" yargılanacak.
Davanın müdahil avukatlarından Oya Aslan, bugün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği dilekçeyle savcının değiştirilmesini istedi. Dilekçede, "görevi kötüye kullandığı tespit edilmiş olmasına rağmen görevine devam etmesinin etik olmadığı" belirtildi.
Bakırköy 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Demirel ile ilgili kararında, "soruşturma evrakında yaptığı işler nedeniyle görevini tarafsız ve doğru yapamayacağı kanısını uyandırdığı" açıklandı. Karar da ayrıca Demirel ile ilgili şu ifadeler yer aldı:
"Soruşturmanın devam ettiği 11 yılı aşkın sürede operasyona katılan askeri personelin kimlik bilgilerinin tespiti hususunda ilgili makamlara yazılan müzekkerelere cevap vermeyen veya olumsuz cevap bildiren, istenilen bilgi ve belgeleri göndermeyen sorumlular hakkında herhangi bir yasal takibat başlatmadı."
"İstanbul İl Jandarma Komutanlığı'nın Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gönderdiği 'Tufan' isimli Bayrampaşa Cezaevi müdahale planını 11 yılda temin edemedi."
"Bazı kamu personelini koruyucu tarzda hareket etti."
"Operasyonda görev aldığı iddia edilen ve haklarında şikayet bulunan kamu görevlilerinin beyanlarına başvurmadı. Operasyon tutanağını imzalamaktan imtina eden cezaevi savcısı Ferzan Çitici gibi görevlilerin tanık olarak bile bilgilerine başvurulmadı."
"Ölüm ve yaralama olaylarının meydana geldiği C blokta konuşlandırılan Ankara Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) personelinin kimlik bilgileri bile 11 yılda tespit edilmedi."
"Hakkında dava açılan 39 ere, hangi emri kimden aldığı, 12 kişinin ölmesindeki faillerin kimler olduğu sorulmadı. Demirel erlerin ifadesini bile almadı, ön soruşturmada alınan ifadelerle yetindi."
"Suçluyu cezasız bırakma lüksü yok"
Etkin soruşturma yürütmemekle suçlanan Demirel ise savunmasında, "görevini gereği gibi yaptığını, bir kusurunun bulunmadığını" söyledi.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) müfettişleri, "Demirel'in savunmasının yeterli görülmediğini, olayın sorumlularının tespit edilmesi için gayret göstermediğini" ifade etti.
HSYK müfettişleri, operasyona ilişkin kitap yazan ve televizyonlarda açıklama yapan Yüzbaşı Zeki Bingöl'ün bile bilgisine başvurulmadığının altını çizdi. Müfettişlerin raporunda, "Savcının, suç işleyen kişiyi cezasız bırakma gibi bir takdir hakkı ve dosyada toplanan delilleri yok sayma gibi bir lüksü yok. Özellikle bazı rütbelileri soruşturmanın dışında tutmaya çalıştığı kanısındayız" dendi. (AS)