Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın (TİHV) 20. yıl etkinlikleri çerçevesinde ressam Serpil Odabaşı'nın hazırladığı sergi Ankara, Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde açıldı.
28 Haziran'da kadar açık kalacak sergide Odabaşı "Yokluğum Varlığına..." başlıklı bir seçki hazırladı.
Odabaşı "bir kez daha yaralı insan bedenleri ve bellekleri için empatiye davet ediyor. İnsanı, işkence ve yaşama hakkının ihlali ile tehdit altında tutan bir yapının bireylerine ve hayatlarına dokunuyor. Hak ihlallerinin sadece ihlal edileni değil, gündelik hayat yoluyla herkesi imha etmeye hazır bir süreç olduğunu anlatmaya çalışırken resimleri ile ironik çığlıklar atıyor".
Sergide ayrıca ressam Abidin Dino'nun işkence konulu çizimleri de yer alıyor. TİHV sergiyle birlikte işkence yasağının ne kadar gerekli olduğuna ve yaşam hakkının kutsallığına vurgu yapmayı amaçlıyor.
TİHV işkenceyle mücadele ve mağdurların rehabilitasyonu amacıyla 1990'da kuruldu. Mart 2010'a kadar 12 bin 380 işkence mağduruna fiziki ve ruhsal tedavi hizmeti verildi.
Vakfın sekreteya görevini üstlendiği, kırktan fazla ülkeden uzmanın katıldığı ve 1996 yılında çalışmaları başlayan İşkencenin Hukuki ve Tıbbi etkin soruşturmasını düzenleyen İstanbul Protokolü BM tarafından tüm dünyada geçerli olan bir belge haline getirildi.
TİHV hekim ve hukukçuları bu protoklün on yabancı ülkede ve Türkiyede eğitilmesinde görev yapıyor. TTB'nin Adalet Bakanlığı ile yürüttüğü Adli Tıp Kurumu Projesinde 4000 hekim, 1000 savcı ve 500 yargıca yönelik eğitim planlandı. (EÜ/EÖ)