Diyarbakır Barosu'ndan 50'ye yakın avukat bugün Hürriyet yazarı Yılmaz Özdil hakkında suç duyurusunda bulundu.
Özdil, dün yayımlanan "Yumruk" başlıklı yazısında Türk'e saldırıyı haklılaştırmaya çalışmış, "Ahmet Türk'ün burnuna inen kişi, bu ülkede pek çok kişinin duygularına tercüman oldu" diye yazmıştı.
bianet'in görüştüğü eski Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu, Özdil'in Ceza Yasası'nın (TCK) "suç ve suçluyu övme" başlıklı 215. maddesinden ve "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" başlıklı 216.maddesinden cezalandırılmasını istediklerini söyledi.
Tanrıkulu: Suç nefret suçu, Özdil'in yazısı nefret beyanı
Bu iki maddenin yargıçlar tarafından tersine kullanılsa da, aslında nefret suçlarını, nefret beyanını (nefret söylemi diye Türkçeleştirilen hate speech) ve ırkçılığı önlemek için yazıldığını, gerekçesinde de bunların olduğunu söyleyen Tanrıkulu, "Türk'e saldırı bir nefret suçu; bu saldırıyı haklılaştırmaya çalışan Özdil'in yazısı da nefret beyanı" dedi.
Tanrıkulu, Özdil'in "Açın gazetelerin İnternet sayfalarını, bu haberin altına yapılan yorumları okuyun... Yumruğunu 'adaletin tokmağı' yerine koyup, Ahmet Türk'ün burnuna inen kişi, bu ülkede pek çok kişinin duygularına tercüman oldu" cümlesine dikkat çekti:
"Özellikle bu cümle çok çarpıcı. Saldırıyı meşru göstermeye çalışıyor, insanları böyle bir eyleme teşvik ediyor, büyük bir kesimin saldırıyı hoş gördüğünü ima ediyor."
Nefret suçu ve beyanı
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) nefret suçunu şöyle tanımlıyor:
"Mağdurun, mülkün ya da işlenen bir suçun hedefinin, gerçek veya hissedilen ırk, ulusal ya da etnik köken, dil, renk, din, cinsiyet, yaş, zihinsel ya da fiziksel engellilik, cinsel yönelim veya diğer benzer faktörlere dayalı olarak benzer özellikler taşıyan bir grupla gerçek ya da öyle algılanan bağlantısı, ilgisi, bağlılığı, desteği ya da üyeliği nedeniyle seçildiği, kişilere veya mala karşı suçları da kapsayacak şekilde işlenen her türlü suçtur."
Avrupa Konseyi'yse nefret beyanını şöyle tanımlıyor:
"Irkçı nefret, yabancı düşmanlığı, anti-semitizm ve hoşgörüsüzlük temelli diğer nefret biçimlerini yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren her tür ifade biçimidir. Hoşgörüsüzlük temelli nefret, saldırgan milliyetçilik ve etnik merkeziyetçilik (ethnocentrism), ayrımcılık ve azınlıklara, göçmenlere ve göçmen kökenli kişilere karşı düşmanlık yoluyla ifade edilen hoşgörüsüzlüğü içermektedir." (TK)