Mahkeme, Beyoğlu'ndaki Gümüşsuyu Mahallesi muhtarı Çiğdem Nalbantoğlu'na, kimlik kontrolü sırasında ve gözaltında kötü muamelede bulundukları gerekçesiyle yargılanan Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görevli iki polis memuruna ulaşamıyor.
11 Ağustos 2006 gecesi bir bar önünde kimlik kontrolü yapan polisin konuşma üslubunu eleştiren ve arama kararını göstermeden zorla çantasının aranmasına tepki veren Nalbantoğlu'nun elleri kelepçelenerek darp edildiği, Taksim İlkyardım Hastanesi'ne götürülürken de aşağılayıcı muameleyle karşılaştığı ifade edilmişti.
İki sanık polis iki duruşmadır ortada yok
Nalbantoğlu'nu polise direndiği ve hakaret ettiği iddiasıyla yargılatan polisler, Nalbantoğlu beraat edince şimdi "darp" ve "hakaret"ten kendileri yargılanıyorlar.
Ancak Beyoğlu 2. Sulh Ceza Mahkemesi, 9 Nisan'da zorla getirilmesine karar verdiği sanık polisler Işıl Tufan ve Mahinur Akbulut ile ilgili bugün görülen duruşmada ikinci kez aynı çağrıyı yapmak zorunda kaldı.
Mağdur Nalbantoğlu ve avukatı Erdal Doğan'ın katıldığı duruşmada mahkeme, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Personel Dairesi'nden her iki sanığın adresinin sorulması, sanık Akbulut'un adresinin ayrıca araştırılması ve Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde çalıştıkları ihtimaline binaen sanıkların ayrı ayrı zorla getirilmesine karar verdi.
15 Eylül'de mahkemeye getirilebilecekler mi?
15 Eylül'de devam edecek davada avukat Doğan'ın talebi üzerine, Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne tutulurken Nalbantoğlu'na hukuki yardım götüren ve olaylara kısmen tanık olduğu ifade edilen avukat Ali Faik Aydın da tanık sıfatıyla dinlenecek.
Sanık polislerin zorla getirilmesine ilişkin daha önce alınan kararın gereğini yerine getirmeyenler memurlar hakkında suç duyurusunda bulunması yönünde Doğan'ın ilettiği talebi mahkeme, "zorla getirme" talebine cevap verildiğini dikkate alarak, şimdilik suç duyurusuna gerek olmadığına kanat getirdi.
Nalbantoğlu'ua beraat, iki polise dava
Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı'nın 12 Mart 2008'de Tufan ve Akbulut ile ilgili verdiği takipsizlik kararının Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi'nce kaldırılması üzerine Beyoğlu Başsavcılığı iddianame düzenlemek zorunda kalmıştı.
Mayıs 2008'de Beyoğlu 1. Asliye Ceza Mahkemesi, kimlik kontrolüne karşı direndiği ve hakaret ettiği iddiasıyla Nalbantoğlu hakkında beraat kararı vermişti.
Doğan, daha önce bianet'e, "Polisin vatandaşa karşı yapmış olduğu keyfi uygulamaları ve yetki aşımı konularında savcılarımız genellikle harekete geçmede direnç gösteriyorlar. Halbuki, şüphelilerin polis veya asker olması, onlara suç işleme imtiyazı ve dokunulmazlığı sağlamaz" değerlendirmesi yapmıştı. (EÖ)