Demokratik Toplum Partisi (DTP) Diyarbakır milletvekili ve insan hakları aktivisti Akın Birdal, Ergenekon Soruşturmasının "Susurluk"la birleştiği ölçüde Kürt Sorununun çözümü için "büyük bir fırsat" yarattığını açıkladı.
Birdal, eski Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin ve eski üst düzey askeri yetkilerinin gözaltına alınmasının, Güneydoğu'da 1992 Newrozu'nda yaşananlardan Şemdinli olaylarına kadar işlenen insan hakları ihlalleri ve faili meçhul cinayetlerinin ortaya çıkarılmasına hizmet edebileceğini ifade etti.
Birdal, 14 Ocak'ta Mecliste bir basın toplantısı düzenleyerek darbecilerin yargılanmasını; Ergenekon Davası kapsamında Kürt halkına yönelik ihlallerin araştırılmasını, bu dönemde askeri ve sivil bürokraside sorumlulukları olanların yargılanmasını isteyeceklerini bildirdi.
"Umudum var. Taşlar yerinden oynadı"
"Umudum var. Taşlar yerinden oynadı. Bu işin ne kadar büyük bir boyutta olduğu görülüyor. Ergenekon'a karşı olacak bir siyasi irade, Ergenekon'un varlık nedenini oluşturan ve yarın da sanıkların savunmalarını ona dayandıracakları Kürt Sorununun çözümü konusunda da bir irade göstermeli."
Birdal, kendisi, Mehmet Sincar'ın eşi Cihan Sincar, Musa Anter'in oğlu Dicle Anter, Vedat Aydın'ın eşi Şükran Aydın, Silopi'de kaybedilen Ebubekir Deniz ve Serdar Tanış'ın yakınları ve Savaş Buldan'ın eşi Pervin Buldan'ın Ekim 2008'de reddedilen müdahillik taleplerinin yeniden gündeme getirilebileceğini ekledi.
Ergenekon'da müdahillikler yenilenebilir
"Yeniden başvuru sağlanabilir, yeni sayfa açabilirler. "Bin operasyon"dan söz ediyorlar. Darbeleri yargılama süreci başlatılmalı. Türkiye, NATO ülkelerinde gladyo veya kontrgerillasını dağıtmayan tek ülke. Darbeli bir tarih bu örgütü besledi. Devletin sürekli bir düşman yaratması bu hukuk dışı örgütlenmelerinin gerekçesinin oluşturdu."
Bir yüzleşme başlatılmasının önemine işaret eden Birdal, "Darbecilerin gerçekten yargılanması konusunda bir siyasi irade gösterilmeli, ardından da temiz toplumun başlangıcını oluşturacak demokratik ve sivil, vesayetten kurtulmuş, herkesin dilini, kültürünü ve varlığını güvence altına alacak bir anayasayla da süreç işletilmeli" diye konuştu.
14 Ocak'ta TBMM'de çağrı yapacak
Ergenekon kapsamında aranan eski Şırnak Jandarma Alay Komutanı firari Levent Ersöz'ün, emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün ve JİTEM'in etki alanının belli olduğunu ifade eden Birdal, geçmişte Kürt aydınları, gazeteci ve siyasetçilere yönelik girişilen suikastlerin üzerine gidilmesinin bir "başlangıç" olacağını kaydetti.
"Demokratik barışçıl bir toplumu inşa edecek demokratik ve sivil bir anayasa açısından fırsat yakalandı. Bu fırsat kaçırılmamalı. Darbeleri gündemde tutacak ve darbecileri cesaretlendirecek bir platform yaratılmamalı."
Birdal'ın kendisi de, İnsan Hakları Derneği Genel Başkanıyken, Ergenekon Davası'ndan tutuklanan ve Türk İntikam Tugayı örgütünden olduğu ifade edilen Semih Tufan Gülaltay tarafından 12 Mayıs 1998'de silahla ağır yaralanmıştı. (EÖ)